fbpx

Antena și Kanal D, obligate să plătească daune morale unei tinere pe care au ”ucis-o” la știri

O tânără a câștigat în primă instanță daune morale împotriva trusturilor Antena TV și Dogan Media (Kanal D) după ce a fost prezentată de acestea ca victimă a crimei de la metrou din 2017.

Judecătoria Craiova (de unde este originară reclamanta) a obligat Antena TV Group SA să plătească daune de 10.000 de euro pentru prejudiciul moral suferit de tânără, iar pe Dogan Media Internațional la 5.000 de euro.

În hotărârea prezentată de Craiovajust.ro, instanța craioveană a reținut că, la o zi după crima de la metrou, Antena TV Group SA a preluat de pe Facebook și publicat patru imagini nedistorsionate ale femeii în mai multe medii, inclusiv în cadrul unui jurnal de știri, „în mod repetat și la o oră de audiență ridicată”, în timp ce Dogan Media Internațional a distribuit un articol în mediul online, ilustrat cu o fotografie în care apărea soțul femeii, cu imaginea distorsionată, dar și „fizionomia reclamantei, nedistorsionată, alături de o descriere menită să surprindă și să atragă un număr ridicat de accesări ale paginii web”. Acțiunile celor două trusturi au fost considerate de instanță fapte ilicite, magistrații respingând apărările invocate de companii. Antena TV Group a susținut în cadrul procesului că eroarea a fost comisă pe fondul coincidenței de nume și a asemănării fizice dintre victima de la metrou și femeia cu care au confundat-o, iar Dogan Media s-a apărat precizând că pe site-ul său a apărut o singură imagine, care a fost ștearsă în aceeași zi, când angajații și-au dat seama de confuzia făcută.

„Calitatea de victimă a infracțiunii de omor ce a provocat temere și indignare la nivel național și a sensibilizat opinia publică impunea serioase verificări prealabile ale veridicității imaginii victimei din partea jurnalistului sau trustului media. […] Deși nu au acționat cu intenție, pârâtelor le este imputabilă o eroare nescuzabilă, neglijența jurnaliștilor, accentuată de redarea imaginilor nedistorsionate, conducând la o ingerință nepermisă în dreptul la viață privată al reclamantei, aceasta neavând nicio legătură cu subiectul difuzat”, a arătat judecătorul, precizând că în cauză cele două trusturi nu au făcut dovada că au încercat să verifice în vreun fel identitatea femeii a cărei imagine au publicat-o.

Instanța a reținut că impactul știrilor difuzate asupra victimei acestei confuzii a fost major, craioveanca fiind nevoită să scrie ea însăși pe Facebook că jurnaliștii au făcut o greșeală. Postarea a adunat „numeroase reacții și distribuiri, în comentarii fiind precizat că s-au transmis inclusiv condoleanțe familiei acesteia”.

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel însă până în prezent cele două companii nu au exercitat calea de atac.

În decembrie 2017, o tânără cu același nume ca reclamanta, Alina Ciucu, a fost ucisă de o femeie de 36 de ani la metrou. Victima în vârstă de 25 de ani era din localitatea Ostroveni, judeţul Dolj, dar se mutase de câţiva ani la Bucureşti, unde locuia cu prietenul ei. Tânăra fost împinsă pe şinele de metrou de Magdalena Şerban.

Comments

comentarii

Elevii s-au întors luni, 4 noiembrie, la şcoală. Următoarea vacanţă va fi cea pentru sărbătorile de iarnă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns