fbpx

Afirmații deplasate în suportul de curs la materia ”Psihologie judiciară”. Hoții ”cei mai mulți sunt creoli”. Rectorul UBB a solicitat o analiză

Studenta Claudia Toderean-Dascălu a atras atenția că suportul de curs de la ”Psihologie judiciară” cuprinde afirmații rasiste și misogine. Autorul este conferențiarul Ioan Buș.

Postarea studentei: ”Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – UBB rocking racism, misogyny and victim blaming like it’s 2021. Stimați colegi și profesori, cât timp ne vom mai împăca cu aceste mizerii? Probabil doriți să educați și noile generații de psihologi să perpetueze rasismul, misoginismul și blamarea victimelor? Oare de aceea suportul de curs la materia “Psihologie judiciară” e plin de afirmații deplasate despre hoții “creoli”, femeile care au o parte de vină în viol pt că au fost îmbrăcate într-un anumit fel și anormalitatea părului lung? Acesta e brandul Universitatea Babeş-Bolyai ? Ce părere aveți, stimați profesori? Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”, a scris Claudia Toderean-Dascălu, care este și coach, pe Facebook.

Reacția UBB:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ține să-și onoreze statutul de universitate world-class, care susține combaterea discriminării sub orice formă s-ar manifesta aceasta.

În acest context, UBB a luat notă cu responsabilitate de comentariile critice ajunse în spațiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenților la învățământul la distanță din UBB, iar rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a solicitat efectuarea imediată a unei analize la nivelul departamentului/facultății de specialitate cu referire la acest suport de curs.

„UBB are, în general, un curriculum modern, ghidat de cele mai bune practici academice și etice internaționale. Dar UBB este o comunitate academică mare, astfel că este posibil ca încă nu toate componentele să fie ancorate în lumea modernă la standardele pe care le dorim, fapt care ne determină să urgentăm și să amplificăm eforturile noastre de aliniere la standardele etice și academice ale lumii de azi. Dacă apar abateri de la acest lucru, acestea trebuie identificate și eliminate imediat. Dar demersul meu în acest sens este unul mai general, de reformare a curriculumului UBB. Astfel, ca urmare a angajamentului din Programul ProUBB+ am început deja de la sfârșitul anului 2020 un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învățământ (și a fișelor de disciplină) din UBB prin prisma celor mai bune practici internaționale (implicând mediul academic intern și extern, studenții, societatea/mediul socio-economic), circumscrise de Ghidul UBB Antidiscriminare lansat în 2018. În urma acestui demers, cred că UBB va avea nu doar unul din cele mai moderne conținuturi curriculare din țară, congruent cu cele mai bune practici academice și etice, dar și mecanismele de autoprotecție, și anume de identificare și de eliminare rapidă a unor erori/abateri de la bunele practici academice internaționale. Așadar, există deja în UBB un proces demarat și care se ocupă de asemenea zone, cu consultare plurală și în raport cu normele etice, științifice și culturale ale prezentului. Probabil că și cazul punctual a apărut în acest context de autoanaliză inițiată în UBB, ceea ce arată că autoanaliza începe să funcționeze”, punctează rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babeş-Bolyai a elaborat, încă din anul 2018, un Ghid pentru combaterea discriminării, menit să stabilească un set de criterii uniforme care au ca scop promovarea unui mediu educațional și profesional fără discriminare și hărțuire, să reafirme angajamentul UBB față de principiile egalității de șanse, să promoveze un mediu universitar sigur și nediscriminatoriu. Ghidul elaborat de reprezentanții UBB se aplică tuturor aspectelor educaționale sau de altă natură organizate în cadrul instituției.

Studenta care a semnalat problema salută poziția UBB

”Mă bucur că UBB, sub conducerea d-lui David, față de care am toată stima și admirația, a ales să reacționeze într-un mod constructiv. Îmi cer scuze dacă tonul postării mele originale a sunat inflamator sau defăimător pentru unii. Intenția mea era să trag un semnal de alarmă și să catalizez o schimbare în bine. Cred că din acest punct de vedere a fost o reușită, deși am atras și multe reacții negative. Celor care sunt supărați pe mine aș dori să le amintesc că a critica și a aduce în atenția publicului ceea ce considerăm că trebuie schimbat nu înseamnă “a face scandal”, “a distruge reputația” sau “a târî prin noroi”, ci e o invitație la a aborda acele chestiuni. E un gest util și foarte necesar într-o societate obișnuită cu tăcerea și resemnarea. Doresc să îi încurajez pe această cale pe toți aceia dintre voi care văd lucruri inacceptabile să vorbească. Probabil o veți face cu mai multă diplomație”

Comments

comentarii

Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision. Roxen spune că această piesă este una extrem de personală, dar se bucură că juriul a ales această piesă, pentru că are energia necesară.... Citește mai mult
Horoscop 5 martie 2021. Află ce zodie poate primi noi oferte de colaborare și cine trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate.... Citește mai mult
Emil Boc este dezamăgit deoarece noul prefect de Cluj face parte din UDMR și nu PNL. Primarul este interesat ca noul prefect să respecte toate simbolurile naționale și spune că nu va accepta nici „cel mai mic derapaj”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns