Afacerist din comuna Luna, trimis în judecată pentru evaziune de 3,5 milioane lei

Un afacerist de 34 de ani din comuna Luna, județul Cluj, cu firme în domeniul comerțului cu utilaje și escavari, a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Cluj.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

  • HETEA IULIAN sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală, două infracţiuni de delapidare, două infracţiuni de spălare a banilor, precum şi pentru infracţiunea de transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate;
  • TOTHĂZAN DORU LUCIAN sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate la evaziune fiscală, două infracţiuni de complicitate la delapidare şi două infracţiuni de spălare a banilor.

Iulian Hetea este asociat în firmele Iulisan Company și Atos Escavari din comuna Luna, de lângă Câmpia Turzii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

”În perioada 2009 – 2013, în calitate de administrator de fapt, respectiv asociat şi administrator a 2 societăţi comerciale, inculpatul Hetea Iulian a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale privind pretinse achiziţii de bunuri şi prestări servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând bugetului de stat un prejudiciu de cca. 3.500.000 lei.

Totodată, în perioada 2011 – 2013, în calităţile enunţate anterior, în repetate rânduri, inculpatul şi-a însuşit din patrimoniul celor 2 societăţi diferite sume de bani, în valoare totală de cca. 6.690.000 lei.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul Hetea Iulian a transferat bani proveniţi din sumele rezultate din infracţiunile de evaziune fiscală şi delapidare (cca. 10.2 milioane lei) din conturile celor 2 societăţi comerciale la care era administrator şi respectiv asociat, în contul altor societăţi comerciale, cu justificarea nereală de plată a contravalorii unor facturi, în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a banilor.

Totodată, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită, inculpatul Hetea Iulian, la data de 19 aprilie 2012, a transmis fictiv părţile sociale deţinute la una dintre societăţile comerciale, al cărei asociat şi administrator era, către 2 persoane de cetăţenie maghiară, cu domiciliul în Ungaria.

Referitor la inculpatul Tothăzan Doru Lucian, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că acesta l-a ajutat pe inculpatul Hetea Iulian în legătură cu înregistrarea de către acesta din urmă de cheltuieli fictive în contabilitatea firmelor pe care le administra, prin furnizarea unor facturi ce atestau livrări nereale de bunuri, privind, totodată, sumele delapidate prin intermediul conturilor firmelor pe care le controlau.

De asemenea, prin modalităţile expuse anterior, inculpatul Tothăzan Doru Lucian l-a ajutat pe inculpatul Hetea Iulian să ascundă şi să disimuleze originea ilicită a sumelor de bani rezultate din infracţiunile de evaziune fiscală şi delapidare.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor, respectiv asupra unui imobil (cabană) şi a mai multor bunuri mobile (7 semiremorci, 6 autoturisme şi 3 cap tractoare), o parte dintre acestea fiind valorificate, iar sumele obţinute  consemnate în contul uneia dintre societăţile comerciale la care inculpatul Hetea Iulian era administrator.

Totodată, procurorii au dispus prin ordonanţă poprirea sumelor de bani din conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care inculpatul Tothăzan Doru Lucian le controla, precum şi a sumelor de bani din conturile inculpatului Hetea  Iulian.”

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Cluj.

Hetea este implicat în proiectul AVATAR (Acţiuni cu Valoare Adăugată pentru Ţară prin Antreprenoriat şi Recalificare) a fost lansat oficial în comuna Luna, luni, 23 iunie 2014, în prezenţa primarului Laurenţiu Tör. Obiectivul general al proiectului AVATAR vizează facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a 1000 de persoane din mediul rural.

Potrivit campia-express.ro, firma lui Iulian Hetea are nevoie prin acest proiect de calificarea unui număr de aproximativ 40 de angajaţi şi nu în ultimul rând va fi nevoie de calificări de ospătar, barman, cameristă, bucătar sau alte meserii necesare în noul hotel ce s-a construit pe raza comunei

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns