Un tânăr de 24 de ani a fost pus să plătească o amendă administrativă și daune morale, în total 4.500 lei, pentru agresarea unui medic de la Spitalul de Copii Cluj. Inculpatul a fost achitat pe latură penală pe motiv că ”gradul de pericol social al faptei pentru care e judecat este diminuat prin comportamentului provocator al persoanei vătămate”. Mai exact, medicul l-a înjurat.
Incidentul a avut loc în seara de 25 noiemvrie 2012, însă abia recent a fost pronunțată și motivată sentința la Judecătoria Cluj-Napoca. Inculpatul Paul L., student la momentul faptei, a fost sunat de un medic de la UPU Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, care i-a adus la cunoştinţă că fratele său minor a fost adus la spital, fiind victima unei agresiuni. Inculpatul e tutorele fratelui său întrucât tatăl se află în străinătate, iar mama e decedată. În aceste circumstanţe, inculpatul s-a deplasat imediat la unitatea medicală sus menţionată, însoţit de prietena lui, cu care participase la o petrecere.
Inculpatul a susţinut că, fiind foarte îngrijorat pentru sănătatea fratelui său, dorind să ştie dacă fratele său este în viaţă sau nu, a întrebat-o de trei sau patru ori o doctoriță despre starea acestuia, ridicând progresiv tonul, însă sub diferite pretexte, doctorița a refuzat să-i furnizeze informaţiile solicitate, cerându-i fie să aştepte afară, fie să se legitimeze, fie să se liniştească.
Persoana vătămată Florin P., care consulta un pacient după o perdea, a auzit vocea inculpatului folosind un ton ridicat, motiv pentru care s-a dus în zonă și ”i-a solicitat inculpatului să vorbească civilizat cu doamna doctor, solicitând totodată acestuia să iasă afară, prin folosirea unor cuvinte jignitoare.”, potrivit motivării sentinței. Atunci, tânărul l-a luat pe medic cu mâinile de piept şi de gât şi l-a împins, moment în care au sărit alți medici să-i despartă.
”În primul rând, instanţa reţine că violenţa fizică exercitată de inculpat împotriva persoanei vătămate nu a constat într-o acţiune de lovire efectivă, ci inculpatul a împins doar persoana vătămată şi a căzut peste ea, cei doi îmbrâncindu-se reciproc, element de fapt susţinut de inculpat şi confirmat de martorii ….. şi înregistrările video în care se poate observa cum persoana vătămată pune mâna pe inculpat şi cum cei doi se prind reciproc de mîini şi se împing”, spune judecătoare Maria Gabriela Moț în motivare.
”Inculpatul a acţionat pe fondul spaimei generate de lipsa informaţiilor, îngrijorarea şi nesiguranţa privind starea fratelui său minor despre care nu cunoştea nici măcar dacă se mai află în viaţă sau nu, în condiţiile în care inculpatul era singura persoană din familie responsabilă pentru siguranţa acestuia, tatăl său fiind plecat în străinătate, iar mama sa fiind decedată”, se mai arată în motivare.
Instanţa a avut în vedere şi că inculpatul consumase băuturi alcoolice anterior comiterii faptei şi că acesta a acţionat în urma unei provocări verbale din partea persoanei vătămate. ”În acest sens, reţine că persoana vătămată nu a negat folosirea unor cuvinte jignitoare faţă de inculpat, chiar dacă versiunile celor două părţi diferă sub aspectul cuvintelor folosite efectiv de către persoana vătămată.
Prin urmare, persoana vătămată a contribuit prin atitudinea sa, prin tonul şi cuvintele folosite la amplificarea stării de nervozitate în care inculpatul se găsea deja din cauză că încă nu cunoştea starea fratelui său adus la spital în aceeaşi seară, că i s-a refuzat constant informarea, iar persoana vătămată i-a adresat cuvinte jignitoare şi i-a cerut să iasă afară. Aşadar, gradul de pericol social al faptei pentru care este judecat inculpatul este diminuat şi prin prisma comportamentului provocator al persoanei vătămate”, se arată în sentință.
Deşi potrivit certificatului medico-legal, medicul a avut nevoie de 4-5 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării, instanța consemnează că ”leziunile cauzate acesteia de către inculpat au fost uşoare, superficiale, aspect recunoscut chiar de către colegii săi”
Judecătorul a ținut cont și de conduita inculpatului înainte și după acea zi: ”După cum reiese din fişa sa de cazier judiciar, inculpatul nu are antecedente penale, iar din înscrisurile depuse la dosar rezultă că la data comiterii faptei inculpatul era student în anul IV, la IMM, specializarea „ştiinţa materialelor”, împrejurare ce atestă interesul şi preocuparea inculpatului pentru o integrare armonioasă în societate. Inculpatul beneficiază de asemenea de caracterizări pozitive din partea persoanelor cu care a interacţionat în diverse calităţi : diriginte, vecini, prieteni, etc”
Inculpatul a spus în instanță că regretă fapta, cerându-şi scuze de la persoana vătămată atât prin scrisoare.
Tânărul a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ”loviri sau alte violenţe îndreptată asupra unui cadru medical„, prevăzută şi pedepsită de articolul 180, alin.2 din Codul penal din 1968, cu aplicarea art.6411, alin.2 din Legea nr.95/2006 Republicată. El a fost achitat de această infracțiune și i s-a aplicat amendă administrativă în sumă de 1.000 de lei. De asemenea, a fost obligatsă plătească în favoarea medicului suma de 3500 lei cu titlul de despăgubiri civile, reprezentând daune morale. Partea vătămată ceruse inițial 5.000 de lei.
Sentința a fost atactă cu apel de către parchet și de către inculpat. Medicul s-a mulțumit cu daunele primite.