fbpx

35 de percheziții la o grupare din Cluj care făcea trafic cu substanțe dopante cu grad de mare risc

Mega-dosar DIICOT Cluj ce vizează o grupare care făcea trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc și ”spălat” peste 2 milioane de euro.

”La data de 09.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca efectuează 35 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Argeș, Ilfov, în municipiul București  și într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu substanțe dopante cu grad de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internațional cu substanțe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2021, pe raza județului Cluj a fost inițiat și s-a constituit un grup infracțional organizat, format din zece suspecți, care ulterior și-a extins activitatea și în județul Argeș, scopul fiind efectuarea de operațiuni cu produse dopante cu grad de mare risc și cu precursori de droguri precum și  trafic internațional cu produse dopante cu grad de mare risc.

Liderul grupului a asigurat organizarea, finanțarea, aprovizionarea cu materie primă și utilaje (din China și India), retribuția membrilor,  coordonarea  și controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracțional din eșalonul  de execuție s-au ocupat de  transportul  materiei prime la o fabrică clandestină situată în județului Argeș, producerea substanțelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora,  predarea către curieri și încasarea sumelor de bani aferente  livrărilor efectuate.
Preluarea, gestionarea și confirmarea comenzilor de substanțe a fost realizată de suspecți prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.

Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieșit că prin intermediul mai multor societăți controlate de membrii grupului, care aveau contracte de prestări servicii cu firme de curierat au fost livrate peste 29.000  de colete conținând astfel de substanțe  pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite țări.

Alți membri au avut rolul de a falsifica contracte și facturi în scopul de a conferi o proveniență legală sumelor de bani obținute din trafic, de a pune la dispoziție conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activitățile infracționale, de a depune și transfera bani în aceste conturi,  controlate și utilizate de lider.

Din investigațiile efectuate a rezultat că suma spălată de grupul infracțional organizat se ridică la aproximativ 2,1 milioane euro.

Cercetările întreprinse au mai relevat  că, în decembrie 2023, alți trei suspecți (membri ai aceleași familii) au organizat procurarea, importul din Ungaria și transportul în România a 50 kilograme substanță psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării,  întreaga cantitate fiind depistată și indisponibilizată pe parcursul unei acțiuni de prindere în flagrant.”, a transmis DIICOT

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns