Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a ajuns, astăzi, la Cluj în turneul lui de promovare a educației juridice în licee. Acesta le-a vorbit despre infracțiuni și lege liceenilor de clasa a XII-a de la liceele ”Nicolae Bălcescu” și ”Gheorghe Șincai”. Judecătorul a vorbit și despre reguli de exprimare pe Facebook, știut fiind scandalul de la Șincai de anul trecut.
Cristi Danileț le-a prezentat elevilor, din start, o realitate crudă: ”În România, un minor, o dată la două zile, moare pe trecerea de pietoni sau într-un accident de circulație când este în mașina părinților. O dată la trei zile, un minor este omorât. Și vestea rea este că o dată la trei zile un minor omoară o altă persoană. Un minor, o dată pe zi, este agresat sexual, inclusiv violat. Inclusiv viol homosexual. Să vă descriu? Avem bărbați care violează băieți, avem băieți care violează băieți. ”
Judecătorul îi introduce pe liceeni în lumea juridică pentru a nu ajunge să aibă de-a face cu legea: ”Sunt tineri care, poate din teribilism, poate că nu au cunoscut legea, poate că nu le pasă de lege, ajung să comită infracțiuni. ”
Libertatea de exprimare și informare a fost unul dintre subiectele abordate. ”În primul rând, nu putem spune tot ceea ce vrem pe Facebook. Facebook este un loc public. Atenție! Mai au pe unii: ”Facebook e mediu virtual”. Nu este adevărat. Internetul este cât se poate de real. Un alt mediu de propagare a informației. Dacă suntem în mediul online, trebuie să respectăm și acolo reguli, precum în cel fizic. Nu aveam voie să înjurăm. Nu avem voie să spargem parole. Cum nu avem voie să intrăm în casa altei persoane dacă ușa e deschisă, tot așa, dacă am acces la contul cuiva de facebook, nu am voie să-i controbăiesc în corespondență sau să-i șterg documente. Cu cât sunt mai grave faptele, cu atât sunt pedepsele mai aspre. ”, le-a spus magistratul tinerilor.
Alte infracțiuni ”la modă” sunt cele informatice: ”Nu avem voie să spargem nici telefoane mobile, nici computerele altora. Sunt lucruri interzise de lege, grave. Nu încercați să vă ascultați prietena implantându-i nu știu ce mecanism prin telefonul mobil sau băgați progrămel pe calculator. Vă rog mult nu vă legați la cap cu așa ceva. Prietenii sunt făcuți ca să-i respectați și ca să aveți încredere. Dacă nu aveți încredere, separați-vă, despărțiți-vă de ei.”, a spus Danileț.
Acesta a vorbit și despre un subiect sensibil în licee: mita la Bac. ”Nu aveți voie să mituiți profesorii. Și darea și luarea de mită sunt foarte grave. Nu aveți voie să mituiți doctorii, nu aveți voie să mituiți polițiștii sau orice alt funcționar. Fapta este atât de gravă încât îl luăm și pe cel care dă mită și pe cel care ia. Avem un caz cu mita de la bacalaureat din 2008, soluționat definitiv aici la Cluj, cu 142 de elevi și profesori trimiși în judecată și condamnați. 43 de profesori au fost condamnați, restul elevi de 18 ani, condamnați pentru luare și dare de mită. Este cel mai grav caz pe care l-am avut vreodată. În urma lui s-a declanșat procedura aceea de instalare a camerelor video prin toată sălile în care se dă bacalaureatul.”
Judecătorul le-a explicat liceenilor de ce este atât de gravă corupția: ”Avem medici pe care îi prindem că condiționează actul medical de primirea unor bani. E foarte grav. Poate că eu Cristi Danileț, ca judecător, îmi permit să-i dau la medic 5.000 de lei sau euro, ca să opereze pe cineva din familia mea. Dar poate că familia voastră nu-și permite să dea banii aceștia și atunci ce faceți? E condamnat părintele vostru să moară pentru că nu aveți banii? Până la urmă corupția la asta duce. Să știți, corupția sărăcește populația săracă, nu populația bogată! Aceasta își permită să dea mită. Cei săraci vor suferi întotdeauna din cauza corupției. Și în general de neaplicarea legii suferă cei micuți, cei slăbuți, cei săraci.”
Concluzia a fost că legea este egală cu libertatea: ”De asta există lege, să-i protejeze pe cei slabi. Oamenii puternici nu au nevoie de legi. Ei își pot permite orice. Dar dacă avem legi, îi putem opri din abuzuri. Dacă avem legi, politicienii pot fi și ei trași la răspundere pentru mită. Dacă avem legi, poate să răspundă inclusiv un judecător pentru mită. Dacă n-am avea legi, întotdeauna cel cu mai mulți bani, cel mai făcut și cel mai puternic va reuși să se impună. De acee avem legi, să le respectăm. Cine nu respectă legea, își pierde libertatea. Per a contrario, cine vrea să fie liber, trebuie să respecte legea. Cu alte cuvinte, lege = libertate. Cât timp respect legile, sunt liber. ”
Proiectul de educație juridică este implementat de Asociația VeDem Just din București, în care Cristi Danileț este membru fondator.
Cartea ”Educație juridică pentru liceeni” are 80 de pagini și poate fi citită online AICI. (Vă rugăm aveți răbdare până se încarcă)