fbpx
Pavel Abraham l-a ”desființat” pe fratele președintelui Băsescu la Antena 3

Un primar PSD din Cluj l-a angajat pe avocatul Pavel Abraham pentru că…”îl apără și pe Bercea Mondial”

Firma avocatului Pavel Abraham va reprezenta expropriații din comuna Gilău de pe traseul Autostrăzii Transilvania. Primarul comunei, și el expropriat, spune că l-a ales pe Abraham pentru că ”îl apără și pe Bercea Mondial” și s-au înțeles la bani.

Dumitru Sfârlea (PSD), primar comuna Gilău
Dumitru Sfârlea (PSD), primar comuna Gilău

Circa 200 de localnici, ale căror terenuri au fost expropriate pentru tronsonul Gilău-Nădășelu al Autostrăzii Transilvania, s-au constituit într-o asociație prin care vor da în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), fiind nemulțumiți de prețul primit: 46 de bani pe metru pătrat pentru terenurile arabile şi 14 bani pe metru pătrat pentru fâneţe. Printre ei este și primarul Dumitru Sfârlea (PSD).

Primarul Sfârlea s-a înțeles cu firma lui Abraham asupra unui sistem de plată interesant: jumătate din sumele actuale primite de oameni de la CNADNR și un procent de 10% din ce va obține în plus fiecare în urma procesului.  ”Cu reprezentanții lui Abraham ne-am putut înțelege și o cerut cel mai puțin. I se dă jumătate din ceea ce dă Statul, un fel de onorariu, la fiecare om. În funcție de cât teren are fiecare și cât dă Guvernul, din atâta primește jumătate. După aceea, de câte ori obține majorarea, deci din diferența de la cât dă Guvernul la cât obține el are 10 la sută din majorare. Deci și el este interesat să obțină cât mai mult.”, a declarat primarul Gilăului pentru CLUJUST.ro.

Însuși Pavel Abraham a fost la Gilău pentru discuții. ”A fost pe aici și Abraham. A fost la primărie și a stat de vorbă cu oamenii.”, spune primarul. Acesta i-a convins pe expropriați să se înscrie în asociație:  ”A fost datoria mea să-i adun și să le explic că singura soluție e în instanță. Că în lege scrie clar: dacă nu ești mulțumit de cât este despăgubirea, autostrada nu se oprește! Ea merge înante, iar eu dacă vreau merg în instanță.”

Cum s-a ales avocatul?  ”Am fost la mai mulți și am întrebat. Mulți au cerut mai mult și atunci am zis că asta e totuși o firmă care știți îl apără și pe Bercea Mondial, o firmă care, cel puțin zic eu, e competentă. Ceilalți au cerut mai mult și atunci ne-am rezumat la asta.”, a explicat primarul Sfârlea. Bercea Mondial, pe numele lui adevărat Sandu Anghel, este un interlop din Constanța care l-a denunțat la parchet pe fratele președintelui Băsescu, Mircea, pentru un presupus trafic de influență.

În total sunt circa 400 de expropriați în comuna Gilău. În asociație s-au înscris doar jumătate. ”Mulți au zis: eu nu dau niciun ban. Cât îmi dă Statul atâta îmi dă. Fiecare o făcut ce-o vrut”, spune primarul. Tronsonul Gilău-Nădășelu, în lungime de 8.7 kilometri, este construit de firmele milionarului Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition și Tehnostrade, și costă aproape 260 de milioane de lei.

Lucrările la tronsonul Gilău-Nădășelu sunt în toi
Lucrările la tronsonul Gilău-Nădășelu sunt în toi

Colonelul Pavel Abraham, fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române doar 6 luni

pavel abraham 2S-a născut la data de 21 octombrie 1948, în orașul Jibou (județul Sălaj). A absolvit Școala de ofiteri activi a Ministerului de Interne (1972) și apoi Facultatea de Drept din București (1974). După absolvirea Școlii de ofițeri, a lucrat ca ofițer specialist în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (1972–1979), apoi ca ofițer instructor la cursurile de formare și de perfecționare a pregătirii ofițerilor și subofițerilor de poliție din Ministerul de Interne, în domeniile drept penal și organizare și conducere a muncii (management) (1979-1989).

După Revoluția din decembrie 1989, colonelul Abraham este numit ca prorector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București și decan al Facultății de Poliție, îndeplinind aceste funcții până în anul 1992. În această perioadă, el a predat cursurile de drept constituțional și discipline de specialitate. Apoi, pentru timp de un an, este ofițer specialist în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și redactor-șef al revistei “955 – Poliția Capitalei”. Îndeplinește apoi funcțiile de director al Corpului de Control și Anticorupție din cadrul Inspectoratului General al Poliției (1993-1995) și director al Direcției Cercetări Penale din cadrul IGP (1995-1997).

La data de 3 martie 1997 colonelul Pavel Abraham a fost numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției, înlocuindu-l în această funcție pe generalul de divizie Costică Voicu. Ca urmare a acestei numiri, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 12 iunie 1997. A îndeplinit funcția de Inspector General al Poliției Române timp de numai șase luni, fiind eliberat de aceste însărcinări la 6 septembrie 1997 și pus la dispozitia Ministerului de Interne. Conform anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Eugen Șerbănescu, această decizie a fost luată în urma rezultatelor slabe obținute de generalul Abraham în combaterea fenomenului infracțional, concretizate prin numărul mare de cazuri nerezolvate legate de siguranța cetățeanului . În perioada în care Pavel Abraham a condus Inspectoratul General al Poliției s-au început anchetele împotriva unor importanți oameni de afaceri și politicieni. Imediat după numirea sa, el a fost acuzat de presă și de faptul că ar fi beneficiat de un credit preferențial de la Bancorex, dar generalul a declarat că l-a rambursat ulterior.

În noiembrie 1997, devine profesor la Centrul pentru Pregătirea și Perfecționarea Cadrelor MAI din București. În mai 1999 este numit ca șef al Serviciului Independent de Analiză, Strategii și Planificare Resurse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În perioada ianuarie 2001 – februarie 2003, Pavel Abraham este secretar de stat în cadrul MAI pentru relația cu Parlamentul. El a fost înaintat la gradul de general de divizie (cu 2 stele) la 1 februarie 2002 [5]. În perioada iulie-august 2002, prin redenumirea redenumirea gradelor odată cu demilitarizarea Poliției Române, gradul militar de general cu două stele a fost echivalat cu gradul profesional de chestor principal de poliție.

În martie 2003, chestorul principal de poliție prof. univ. dr. Pavel Abraham a fost numit în funcția de președinte al Agenției Naționale Antidrog din cadrul Ministerului de Interne, pe care a îndeplinit-o până la pensionare. I s-a acordat gradul profesional de chestor șef de poliție (echivalent cu cel militar de general cu 3 stele) la 9 noiembrie 2004

Printr-un decret prezidențial din 4 noiembrie 2008, au încetat raporturile de serviciu ale chestorului șef de poliție Pavel Abraham cu Ministerul Internelor și Reformei Administrative. Decretul a fost semnat de către președintele Traian Băsescu, după ce ministrul Internelor, Cristian David, a cerut, în urmă cu două săptămâni, încetarea raporturilor de muncă ale acestuia cu instituția pe motiv de vârstă (acesta împlinise la 21 octombrie 2008 vârsta de 60 ani).

După pensionare, Pavel Abraham a devenit avocat.

Comments

comentarii

Proiectul Campusului dual, realizat în parteneriat cu universitățile clujene, a fost aprobat în Consiliul Local Florești. „Reprezintă un pas important pentru sistemul educațional”, spune primarul Bogdan Pivariu.... Citește mai mult
Costul vieţii şi situaţia economică au fost principalele subiecte care i-au motivat pe români să voteze le alegerile europene din luna iunie, potrivit unui Eurobarometru al Parlamentului European.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Colonelul Pavel Abraham ?Pardon domnilor ziaristi,dar e general cu patru stele,ar trebui sa ii platiti diferenta de grad.

Lasă un răspuns