foto cu titlu exemplificativ

Un minor din Cluj a transmis live pe TikTok cum face drifturi. Ce pedeapsă a primit

Un tânăr din Cluj-Napoca, în vârstă de 17 ani, a transmis live pe TikTok cum conduce mașina fără permis, atrăgând astfel atenția poliției și ducând la prinderea sa. Incidentul nu a fost unul singular, deoarece minorul fusese surprins la volan și cu două luni înainte. Judecătoria Cluj-Napoca a decis, în urma procesului penal, aplicarea unei măsuri educative, considerând că reabilitarea este mai importantă decât pedeapsa.

Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, inculpatul a fost prins prima dată la volan pe 22 martie 2024, la vârsta de 16 ani, conducând un autoturism BMW pe strada Voineasa. La vederea poliției, a pierdut controlul mașinii, lovind un autoturism parcat, după care a fugit de la fața locului.

Cel de-al doilea incident, cel care a atras atenția publicului, a avut loc pe 3 mai 2024. Deși se afla deja sub control judiciar pentru prima infracțiune, tânărul a fost surprins din nou conducând aceeași mașină. De această dată, nu doar că a efectuat drifturi pe drumurile publice, dar a și transmis întreaga acțiune live pe platforma TikTok, de pe contul său personal. Polițiștii și jandarmii au reușit să-l identifice urmărind transmisiunea și au pornit în urmărirea lui. Minorul a abandonat autoturismul și a fugit, însă a fost identificat și ulterior reținut.

”Ulterior, la data de 03.05.2024, inculpatul a fost identificat ca fiind persoana care efectua derapaje controlate în timp ce afla într-un autoturism marca BMW, cu nr. de înmatriculare .., transmițând “live” cu ajutorul aplicației TikTok întreaga activitate, de pe contul flaviu_spartanul2. Astfel, două echipaje (formate din agenţii de poliţie…. însoţiţi de … din cadrul Grupării De Jandarmi Mobile) ce se aflau în exercitarea atribuțiilor au fost sesizate cu privire la aceste împrejurări, constatând că cele sesizate se  confirmă, au pornit spre locația respectivă, urmărind în paralel înregistrările live transmise pe aplicația Tiktok.”, se arată la dosar.

Hotărârea instanței

După prima abatere, minorul a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. În timpul procesului, inculpatul și-a recunoscut faptele și a solicitat judecarea în procedură simplificată, ceea ce i-a adus o sentință mai blândă.

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a decis aplicarea unei măsuri educative a asistării zilnice pentru o perioadă de patru luni. Tânărul va trebui să urmeze cursuri de formare profesională, să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune și să participe la programe de consiliere psihologică. Totodată, s-a dispus încetarea măsurii arestului la domiciliu.

Potrivit motivării, ”deşi se afla sub măsura controlului judiciar ca urmare a săvârșirii primei fapte, inculpatul aparent nu a conștientizat în vreun fel posibilele repercusiuni ale conduitei sale, conducând din nou aceleași autoturism pe drumurile din Cluj-Napoca, de această dată în timpul zilei, efectuând derapaje controlate (cunoscute sub denumirea informală de “drifturi”) şi transmiţând live întreaga activitate pe aplicaţia Tiktok, de pe contul personal – flaviu_spartanul2.”

Motivele pentru care instanța a ales măsuri educative

Judecătorii au argumentat că o pedeapsă privativă de libertate ar fi avut un impact negativ asupra viitorului minorului și că măsurile educative sunt mai potrivite pentru reabilitarea sa. Instanța a luat în considerare vârsta inculpatului, lipsa antecedentelor penale și faptul că acesta provine dintr-o familie cu resurse financiare limitate, unde a fost implicat în activitățile gospodărești.

Totuși, minorul a fost avertizat că, dacă nu respectă măsurile impuse, ar putea fi aplicate sancțiuni mai dure, inclusiv o măsură privativă de libertate.

Un fenomen periculos: adrenalina și rețelele sociale

Acest caz evidențiază o problemă tot mai frecventă în rândul tinerilor – utilizarea rețelelor sociale pentru a transmite comportamente ilegale. Transmisiunea live pe TikTok nu doar că l-a expus pe minor la riscuri legale, dar a contribuit și la o normalizare a comportamentului periculos. Autoritățile atrag atenția asupra influenței pe care astfel de conținuturi o pot avea asupra altor tineri și subliniază necesitatea unei mai bune educații privind siguranța rutieră și responsabilitatea online.

Comments

comentarii

Un bărbat din New Jersey a dat în judecată compania United Airlines după ce pilotul l-a scos cu forța din toaleta avionului, lăsându-l cu pantalonii în vine în fața celorlalți pasageri.... Citește mai mult
Specialiștii atrag atenția asupra unor comportamente care pot duce la probleme serioase precum demența, durerile cronice sau afecțiunile cardiovasculare.... Citește mai mult

Lasă un răspuns