fbpx

Un medic rezident a recunoscut că medicul specialist i-a dat din șpagă pe Revolut: „când avem de unde, avem”

Tribunalul București a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de un medic rezident din Capitală cu procurorii. În hotărâre se arată cum rezidentul primea pe Revolut o parte din șpaga primită de medicul specialist.

Jan Palade, medic rezident în chirurgie toracică, face parte din grupul de doctori corupţi de la Institutul “Marius Nasta” din Capitală, destructurat de procurori în septembrie 2023 şi în care erau implicaţi doi profesori universitari: Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, decedat în octombrie 2023 într-un accident de maşină.

Palade a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii, acord care a fost aprobat de Tribunalul București.

”Condamnă pe inculpatul Palade Jan, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, prevăzută de art. 289 alin. 1 cod penal, cu aplicarea art. 35 cod penal (patru acte materiale), la o pedeapsă de 2 ani închisoare.

În baza art. 67 alin. 1 cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi lit. b cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. (..)

În baza art. 91 cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 cod penal.

În baza art. 93 alin. 3 şi 4 cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul municipiului Galaţi, judeţul Galaţi – „Sănătate” sau „Servicii de ocupare si formare profesionale”, se arată în hotărâre.

În motivare se arată cum medicul specialist trimitea către doi rezidenți, prin Revolut, o parte din banii primiți de la pacienți:

”La data de 25.04.2023 inculpatul Paleru Cristian discută cu suspecta …, fiica pacientului …, despre programarea acestuia la operaţie pentru a doua zi. În cadrul discuţiei….  îl întreabă pe doctor când mai poate vorbi cu el, iar acesta îi spune că „după”, atrăgându-i atenţia că telefoanele mobile înregistrează și când sunt oprite şi că trebuie să fie foarte atentă în această situaţie, întrucât există riscul „să ne caute, să ne bage la puşcărie”, subliniind la finalul discuţiei „cu mine vorbiţi după. niciodată înainte”, iar în acest context refuză să primească bancnotele pe care …. a vrut să i le remită.

La data de 27.04.2023, în jurul orelor 09.19, suspecta …, fiica pacientului … a revenit în biroul inculpatului Paleru Cristian și îi remite acestuia un plic alb, ce conținea suma de aproximativ 700 de lei, pe care medicul îl ia și îl depune sub o agendă, continuând discuţia cu privire la operaţia din data de 26.04.2023, efectuată asupra pacientului ….. Ulterior, se observă că pune plicul în sertarul din partea stângă a biroului.

În jurul orelor 10.29 medicul Paleru Cristian a scos din sertarul biroului său un plic de culoare albă pe care l-a desfăcut  și s-a uitat în interiorul lui, apoi l-a pus în acelaşi loc.

La sfârşitul programului de lucru, în jurul orelor 14.11,  a scos un plic alb din sertar din care a extras o sumă de bani formată din mai multe bancnote pe care le-a răsfirat pentru a le număra și pe care le-a pus apoi într-un alt plic aflat în geanta neagră personală. Alături de această sumă a mai pus și o altă sumă de bani, formată din mai multe bancnote, pe care a scos-o dintr-un alt plic alb îndoit, ce se afla în geanta sa neagră. De asemenea, lângă plicul îndoit mai era depozitată o altă bancnotă, pe care a pus-o în plicul alb în care a colectat toate sumele de bani. Ulterior, l-a sunat pe inculpatul Palade Jan căruia i-a transmis că atât lui, cât și medicului rezident …. le-a trimis pe Revolut „ceva” în legătură cu pacientul …

Așa cum reiese din procesul-verbal de analiza a tranzacțiilor financiare, la data de 27.04.2023 Paleru Cristian a transferat prin aplicația Revolut către inculpatul Graur Alexandru  suma de 150 de lei, iar către inculpatul Palade Jan suma de 150 de lei.

Din declaraţia suspectei …. reiese că aceasta a remis la data de 27.04.2023 suma de 6-700 de lei inculpatului Paleru Cristian, cu titlu de mită, ca urmare a intervenţiei chirurgicale asupra tatălui său,… (..)

La data de 25.05.2023, la sfârşitul programului de lucru, în jurul orelor 13.53, inculpatul Paleru Cristian, care încă poartă pe cap o cască specifică pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale, trage cu mâna stângă sertarul din partea stângă al biroului și scoate un plic de culoare albă. Îl desface si scoate cu mâna stângă din acesta o sumă de bani, apoi cu mâna dreaptă pune plicul gol înapoi în sertar și închide sertarul.

După ce a pus pus plicul gol în sertar, inculpatul Paleru Cristian selectează sub birou o suma de bani din cea luată din plic şi îl întreabă pe inculpatul ….. cine a participat împreună cu el „la pneumonectomie la …”. Stabilesc împreună că cel mai bine este ca suma selectată să fie împărţită la toţi cei trei rezidenţi, motiv pentru care inculpatul Paleru Cristian îi remite o sumă de bani formată din 3 bancnote în cupiură de 200 de lei, adică 600 de lei, inculpatului …, pentru ca acesta să împartă și cu ceilalţi doi ( inculpații ….  și Palade Jan), iar restul de bancnote le-a pus înapoi în sertar. Din investigaţiile efectuate reiese că este vorba despre operaţia efectuată asupra pacientului ..

Câteva minute mai târziu, la ora 13.56, intră în birou medicul rezident, inculpatul Palade Jan, căruia inculpatul….  îi dă o bancnotă în cupiură de 200 de lei, pe care acesta o pliază și o pune în buzunarul din partea stângă sus a bluzei, referitor la care inculpatul Paleru Cristian îi precizează că e „de la ..”. Apoi, inculpatul…. întreabă unde este …, cu scopul de  a-i remite suma de bani, moment care nu mai este vizibil. (…)

La data de 29.05.2023, în jurul orelor 10.30, numita .., pacienta  inculpatului Paleru Cristian, i-a remis acestuia un plic alb, cu suma de 2000 de lei, cu ocazia controlului postoperator, înainte de externare.

După discuţii cu privire la starea de sănătate a acesteia, inculpatul Paleru Cristian o întreabă pe aceasta cine a fost medicul anestezist și dacă „a rezolvat cu ea”, făcând cu mâna gestul specific referitor la bani. Aceasta îi răspunde că a fost medicul … și că nu a discutat cu aceasta aceste aspecte, motiv pentru care medicul Paleru Cristian îi propune să rezolve el “acuma, dacă e”, indicând cu mâna zona de pe biroul său unde se află plicul pus de pacientă.  …. iese din cabinetul medicului şi revine în scurt timp cu un alt plic alb pe care îl pune pe biroul inculpatului Paleru Cristian, iar acesta, după ce face o menţiune pe plic, îl pune în sertarul din partea stângă a biroului său.

După ce pleacă pacienta, la câteva minute, se uită în primul plic alb remis de pacienta …, ce îi fusese destinat, scoate suma de bani, pe care o ţine răsfirată în mână ca să o poată număra și apoi întreabă cine l-a ajutat la operaţia pacientei. În birou se afla doar medicul …. care a afirmat că ea nu a participat. Introduce suma de bani înapoi în plicul alb și l-a depus în sertarul din partea stângă a biroului.

Ulterior, la ora 10.24, inculpatul Paleru Cristian îl întreabă pe inculpatul Graur Alexandru cine l-a ajutat la pacienta….. și i-a spus le trimite sume de bani prin intermediul aplicaţiei Revolut lui și inculpatului Palade Jan, spunându-le „vă trimit și vouă niște bani”, „când avem de unde, avem”.

Din procesul-verbal de analiză a tranzacțiilor financiare rezultă că inculpatul Paleru Cristian a trimis prin aplicația Revolut câte 250 de lei pentru inculpații Graur Alexandru și Palade Jan

La ora 12.27 inculpatul Palade Jan, care se află în cabinetul inculpatului Paleru Cristian îi mulțumește ’’pentru Revolut’’.

La sfârşitul programului de lucru, medicul Paleru Cristian deschide sertarul din partea stângă a biroului de lucru și scoate o sumă de bani pe care o pune în palma stângă, apoi scoate și un plic alb pe care-l pune peste suma de bani din palma stângă, pronunțând ,,i-am plătit pe toți”. În continuare, la ora 13:21:28, medicul Paleru Cristian introduce suma de bani și plicul alb într-o geantă neagră.

Comments

comentarii

Meciul disputat în deplasare de CFR Cluj cu echipa lui Hagi s-a încheiat cu o remiză. Clujenii revin acasă doar cu un punct și se mențin pe poziția a treia a clasamentului.... Citește mai mult
Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de droguri, după ce procurorii au descoperit la percheziţii o cultură indoor de canabis.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!