fbpx

Un judecător a interzis vaccinarea obligatorie impusă lucrătorilor sanitari din statul New York

Un judecător federal a decis marți că statul New York nu poate impune obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 lucrătorilor din domeniul sănătății fără a permite angajatorilor să ia în considerare cererile de scutire religioasă.

Judecătorul districtual american David Hurd din Albany, New York, a decis că cerința statului privind vaccinarea la locul de muncă intră în conflict cu dreptul federal protejat al lucrătorilor din domeniul sănătății de a solicita scutiri pe motive religioase de la angajatorii lor.

Vaccinurile au devenit extrem de politizate în Statele Unite, unde doar 66% dintre americani sunt vaccinați, cu mult sub obiectivele inițiale ale administrației Biden, relatează Reuters.

Șaptesprezece lucrători din domeniul sănătății (medici și asistente medicale) s-au opus obligativității vaccinării și s-au adresat instanței judecată, spunând că măsura impusă le-a încălcat drepturile prevăzute în Constituția SUA și în legea federală privind drepturile civile care impune angajatorilor să respecte în mod rezonabil convingerilor religioase ale angajaților.

Judecătorul Hurd a admis cererea, spunând că ordinul statului “în mod clar” intră în conflict cu dreptul lor religioase.

“Instanța a recunoscut pe bună dreptate că «eroii din prima linie» de ieri în tratarea COVID nu pot fi tratați brusc ca niște răufăcători purtători de boli și loviți la limită de comanda unei birocrații sanitare de stat”, a declarat Christopher Ferrara, avocat al muncitorilor de la conservatorul Thomas More Society.

Guvernatorul newyorkez Kathy Hochul, o democrată, a susținut într-o declarație că va ataca decizia instanței, spunând că “responsabilitatea sa în calitate de guvernator este de a proteja oamenii din acest stat, iar solicitarea ca lucrătorii din domeniul sănătății să se vaccineze realizează acest lucru”.

Cel puțin 24 de state au impus măsura obligativității vaccinării lucrătorilor, în special a celor din domeniul sănătății.

Departamentul de Sănătate din New York ,pe 26 august, a ordonat profesioniștilor din domeniul sănătății să fie vaccinați până cel târziu la 27 septembrie iar ordinul nu a permis scutirile religioase obișnuite.

Hurd a emis pe 14 septembrie o hotărâre temporară de suspendare a măsurii impuse prin ordin în favoarea lucrătorilor sanitari, iar pe 12 octombrie 2021 a decis printr-o somație preliminară că statul nu poate impune obligația de vaccinare fără să ia în considerare cererile de scutire întemeiate pe motive religioase.

Obligația de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății, fără opțiunea prezentării unui test COVID-19 negativ săptămânal intra în vigoare pe 27 septembrie.

Însă judecătorul David Hurd s-a alăturat unui grup de profesioniști din domeniul medical care contestă legea în fața instanței federale. Astfel, Departamentului de Sănătate al statului i s-a interzis temporar executarea dispozițiilor referitoare la obligația de vaccinare acelor lucrători care solicită scutirea din motive religioase.

Oficialii localităților din nordul statului New York și-au exprimat îngrijorarea cu privire la regula vaccinului pentru lucrătorii din domeniul sănătății fiind preocupați că cerința ar duce la demisii ale celor care ocupă locuri de muncă cheie în rețelele de îngrijire a sănătății.

Hotărârea de suspendare poate fi vizualizată aici.ordin judecător new york

Comments

comentarii

Uleiul care devine TOXIC la temperaturi ridicate. Acest aliment poate cauza cancer dacă îl folosim des pentru gătit. Acesta este cancerigen, reumatic și inflamator când ajunge la temperaturi ridicate.... Citește mai mult
Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a mărturisit că având în vedere situația Covid-19 dezastruoasă din România mai rămâne o singură soluție pentru a opri răspândirea virusului: un alt lockdown.... Citește mai mult
Vincențiu Vereș este noul președinte al clubului Universitatea Cluj după plecarea lui Constantin Răduță.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!