fbpx

Scrisoare dură a Consiliului Baroului Cluj către magistrați și grefieri. Se cere ”încetarea imediată a formelor de protest”

Consiliul Baroului Cluj a emis o scrisoare deschisă prin care le cere magistraților și grefierilor care mai protestează să înceteze și să înfăptuiască justiția.

”În atenția magistraților și personalului auxiliar a instanțelor de pe raza teritorială a județului Cluj, care la data prezentei continuă formele de protest.

Consiliul Baroului Cluj, în calitate de reprezentant al corpului profesional al avocaților membri ai Baroului Cluj, vă solicită pe această cale să procedați la încetarea imediată a formelor de protest constând în refuzul de înfăptuire a justiției și să reluați activitatea de judecată în condițiile legii.

Considerăm că apărarea drepturilor patrimoniale sau de orice altă natură ale unei categorii profesionale nu se poate face prin încălcarea legii și nici prin încălcarea drepturilor fundamentale ale altor categorii de cetățeni, sens în care, în situația în care revendicările dv. nu sunt satisfăcute de către cei în drept să o facă, se impune să identificați alte măsuri în acest scop care să nu fie de natură a paraliza funcționarea uneia dintre puterile statului astfel cum se întâmplă în mod recurent în ultima perioadă.

Un eventual conflict juridic de natură constituțională între puterea executivă și cea judecătorească poate și trebuie să fie soluționat doar conform legii, fără ca acesta să se repercuteze negativ asupra beneficiarilor actului de justiție.

Înfăptuirea justiției și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil este o obligație ce vă revine în temeiul legii nr.304/2022 privind organizarea judiciară, singura excepție prevăzută de lege de la desfășurarea normală a activității de judecată fiind situația decretării stării de asediu sau a stării de urgență.

Astfel cum s-a pronunțat Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 972/2012 – Sensul art. 124 alin. (1) din Constituție este acela că organele care înfăptuiesc justiția și care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituție, sunt instanțele judecătorești, trebuie să respecte legea, de drept material sau procesual, aceasta fiind cea care determină comportamentul persoanelor fizice și juridice în sfera publică și în circuitul civil.

Vă supunem atenției faptul că în situația în care nu veți înceta aceste așa-zise  proteste, care în realitate produc față de terți efectele unor veritabile greve și care sunt cu atât mai prejudiciabile cu cât nu au un caracter unitar care să asigure o minimă previzibilitate a activității, vom apela la toate mijloacele legale în vederea contestării lor sub aspectul legalității.

Încrederea cetățenilor în justiție este esențială într-o societate democratică, însă acest deziderat nu poate fi atins atâta vreme cât sistemul judiciar nu funcționează.”, se arată în scrisoarea deschisă.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Arsurile la stomac sunt o formă de indigestie care apare atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, tubul care leagă stomacul de gât. Oamenii pot să se refere la arsuri la stomac și ca reflux acid, iar boala de reflux gastroesofagian este rezultatul arsurilor la stomac frecvente și neplăcute.... Citește mai mult
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT într-un dosar de corupție cu zeci de inculpați. Primarul acuză faptul că trimiterea sa în judecată are loc chiar în momentul depunerii candidaturilor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns