fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Reprezentanții Statului încearcă să se spele pe mâini în cazul mega-jafului din pădurile de la Borșa

Reprezentanții Statului încearcă să se spele pe mâini în cazul mega-jafului din pădurile de la Borșa

Din dispoziția Ministerului Apelor și Pădurilor, inspectori de la Garda Forestieră Cluj, împreună cu polițiști din Maramureș, vor efectua un control de fond pe suprafața de pădure de 146 de hectare din zona Borșa, deținută de un clujean, subiect al unei anchete penale cu privire la defrișările ilegale. Controlul ar putea face lumină în acest caz. În timp ce proprietarul solicită de 10 ani să i se predea pădurea luată cu japca de Ocolul Silvic Borșa și o firmă privată, acum cei de la ocol susțin că ei nu au în gestiune acea suprafață și încearcă să dea vina pe proprietar.

Controlul de fond pe suprafața de 146 hectare deținută de clujeanul Crin Gălățean (anterior de unchiul său, Victor Rondolean) va avea loc în data de 3 septembrie. Controlul este foarte important pentru că ar putea pune capăt unei situații incerte care durează de 10 ani, timp în care pădurea a fost ”masacrată”.

Totul pornește de la un contract ilegal de asigurare de servicii silvice, încheiat în iunie 2007 între societatea Horber, deținută de un fost consilier PSD din Borșa, Lupu Horj, și Ocolul Silvic Borșa. Firma a încheiat contractul peste capul proprietarului, cu care avusese anterior un contract de vânzare-cumpărare masă lemnoasă. Când proprietarul a văzut ce se întâmplă, a decis să-și mute pădurea în paza unui ocol silvic privat, Silva Borșa. A reușit cu 1280 de hectare, pe care le mai deține în zonă, dar cu cele 146 pe care pusese stăpânire Horj nu. Asta deoarece acesta s-a împotrivit la acea vreme, iar șeful Direcției Silvice Maramureș era vărul său Pavel Horj, care ulterior a devenit deputat PNL, iar acum, culmea, este șeful Ocolului Silvic Dragomirești (continuator al Ocolului Silvic Borșa, care a fost desființat în 2013 de către conducerea Romsilva). Pavel Horj este acum suspendat din funcție pentru încălcarea atribuțiile de serviciu. Mai jos puteți vedea actul scris prin care Lupu Horj se împotrivea în 2007 ca pădurea lui Crin Gălățean să treacă în paza Ocolului Silvic Silva Borșa.

Inspectatul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Cluj, transformat în Garda Forestieră, nu a fost informat despre contractul de servicii silvice dintre Horber și Ocolul Borșa, iar contractul nu a fost înregistrat la ITRSV.

Ulterior, proprietarii suprafeței de fond forestier au trimis numeroase cereri și notificări către Ocolul Silvic Borșa și Direcția Silvică Maramureș pentru a li se preda suprafața, dar cu condiția efectuării unei inspecții de fond la predare, așa cum cere legea, știind că s-a tăiat ilegal la greu. O expertiză tehnico-judiciară din 2012 a stabilit prejudiciul la 1,45 milioane euro.

Articolul 10 din Regulamentul de pază a fondului forestier, aprobat prin HG nr. 1076/2009, prevede: ”Preluarea unei suprafeţe de fond forestier pentru care nu este încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, pentru care contractul a încetat ori ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice i s-a retras autorizaţia de funcţionare se face prin control de fond.”.

Ocolul Silvic Borșa nu a predat suprafața, dar nici nu a notificat proprietarul să prelungească contractul de pază pe care îl avea cu acest ocol, deși avea această obligație având în vedere regimul juridic silvic special. Practic, ocolul de stat nici nu a lăsat proprietarul să încheie alt contract de pază, dar nici nu a apărat pădurea de hoți. Și au fost destui, așa cum se poate vedea în trei rapoarte ale Gărzii Forestiere Cluj cu privire la acea suprafață întocmite în 2009, 2013 și 2015 (vezi facsimil).

 

Ajungând în zilele noastre, conducerea actuală a Ocolului Silvic Dragomirești (continuator al Ocolului Silvic Borșa) susține că nu are în gestiune suprafața de 146 de hectare a lui Crin Gălățean, motivând că contractul de pază a expirat la sfârșitul lui 2007. Astfel, conducerea Ocolului nu vrea să trimită reprezentant la controlul din 3 septembrie.

Contactat de Clujust.ro, șeful interimar al Ocolului Dragomirești, Vasile Iuga, cel care îl înlocuiește pe Pavel Horj pe perioada suspendării, ne-a spus cu privire la suprafața în discuție: ”Cu certitudine nu este în paza Ocolului Dragomirești. Gălățean a avut contract care a expirat în decembrie 2007. Nu pot să vă dau detalii căci am preluat recent funcția. Având în vedere că nu avem contract, nu avem obligație sau competența să participăm la control. Nu cunosc detalii.”

Șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, a declarat pentru Clujust.ro cu privire la paza respectivei păduri că ”din ce zice Direcția Silvică Maramureș, nu e la nimeni. Proprietarul e obligat să aibă contract de pază. Acesta ar fi expirat în decembrie 2007 și nu a fost prelungit. E complicat să spun cine e de vină. Nu știu dacă i s-a predat suprafața proprietarului. Documente de predare a suprafeței nu am văzut. În mod normal, trebuia să fie.”. Ștețco a precizat că a scris în raportul din 2009 că era ilegal contractul dintre Horber și Ocolul Borșa. Prin urmare, cei de la ocol nu aveau că căuta în pădure să marcheze arbori în baza acelui contract, ci doar în baza contractului cu proprietarul Rondolean.

In aceste conditii, proprietarul Crin Gălățean ridica urmatoarea intrebare: “Dacă contractul lui Lupu Horj e ilegal, pentru ca nu este proprietar și nu l-a înregistrat conform legii la ITRSV și Directia Silvică, si contractul lui Rondolean a încetat in 2007, in ce baza au marcat și autorizat exploatarea de lemn in 2008 si 2009?”

Întrebat cine poate să facă lumină în acest caz, șeful Gărzii Forestiere a răspuns că ”parchetul și instanța”. ”Eu am să trimit patru oameni să vedem ce este acolo. Se va întocmi un act de control și, în funcție de situație, dacă e de penal, trimitem la parchet. Noi stabilim cu cum s-a tăiat, cu contracte bune, rele, dar nu avem pârghie împotriva cuiva că a făcut nu știu ce. Trimitem mai departe. Și în 2009 am trimis la poliție, dar nu știu cum s-a finalizat.”, ne-a spus Ștețco, care a precizat că a chemat la controlul de fond din 3 septembrie și reprezentanți ai Direcției Silvice Maramureș.

Contactat de Clujust.ro pentru a ne lămuri cu privire la situația pădurii supuse controlului, juristul Direcției Silvice Maramureș, Ciprian Poduț, s-a rezumat să ne spună: ”Suntem în litigiu cu Crin Gălățean. La revedere”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns