fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » DNA confirmă tăierile ilegale masive din pădurile Maramureșului, dar nu pune pe nimeni sub acuzare. Vezi motivarea

DNA confirmă tăierile ilegale masive din pădurile Maramureșului, dar nu pune pe nimeni sub acuzare. Vezi motivarea

DNA, prin procurorul șef al biroului teritorial Baia Mare, Ioan Ulici, confirmă tăierile ilegale masive din pădurile Maramureșului, zona Borșa, dar nu pune pe nimeni sub acuzare, motivând că ”prejudiciul fiind creat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori de către SC Horber SRL și autori necunoscuți și nu datorită modului defectuos de întocmire a documentațiilor de către reprezentanți ai organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Borșa și ai Direcției Silvice Maramureș.”

După ce o primă ordonanță de clasare în acest dosar a fost desființată de un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș la sfârșitul anului trecut, același procuror Ioan Ulici a mai clasat o dată cazul.

În ciuda indicațiilor precise din hotărârea judecătorului cu privire la audierea a zece martori, procurorul a considerat că nu este nevoie de audierea a trei dintre ei, între care și fostul deputat PNL și fost șef al Direcției Silvice Maramureș, Pavel Horj.

”Raportat la probele cu înscrisuri și testimoniale administrate în cauză până în prezent, apreciem că nu se impune audierea numiților Coman Mircea, șef al Ocolului Silvic Borșa în acea perioadă, Horj Pavel, șeful Direcției Silvice Maramureș în acea perioadă, în prezent șeful Ocolului Silvic Dragomirești și Ștețco Istrate, în prezent inspector șef la Garda Forestieră Cluj, deoarece potrivit dispozițiilor art. 100 alin.4 lit.b din Codul de procedură penală, considerăm că pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei au fost administrate suficiente mijloace de probă.”, se arată în ordonanța de clasare.

De asemenea, în ordonanța de clasare a DNA se arată că este în lucru un dosar privind tăierile la Parchetul Judecătoriei Vișeu de Sus, în care sunt cercetate infracțiuni de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și fals intelectual:

”Apreciem că în acest moment al urmării penale nu mai este necesară o poziție a Gărzii Forestiere Cluj, raportat la infracțiunile cu privire la care se efectuează cercetări penale în cauză, aceasta fiind necesară în dosarul nr.906/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, în care se efectuează cercetări penale cu privire la infracțiunile prev. de art. 107 alin.1 lit. d din Legea nr 46/2008 (Codul Silvic) raportat la art. 309 din Codul penal și art. 109 alin 1 lit. d din Legea nr.46/2008, raportat la art. 309 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art 297 din Codu penal, cu aplicarea art. 4 din Codul penal, de neglijență în serviciu prev de art. 298 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal și fals intelectual”

 

 

În ordonanța de clasare se arată că șefii de la Ocolul Silvic Borșa și Direcția Silvică Maramureș nu au nicio vină pentru faptul că firma Horber SRL, ce aparține fostului consilier local PSD Lupu Horj, a tăiat în neștire arbori.

”Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, deoarece este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin 1 lit b din Codul de procedură penală, întrucât faptelor le lipsește latura obiectivă, prejudiciul fiind creat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori de către SC Horber SRL și autori necunoscuți și nu datorită modului defectuos de întocmire a documentațiilor de către reprezentanți ai organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Borșa și ai Direcției Silvice Maramureș.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare prin care SC Horber SRL a achiziționat masa lemnoasă de pe cele 108,5 ha de teren cu vegetație forstieră apreciem că și în prezent această societate comercială este proprietară a masei lemnoase existente pe acel teren, nefiind stabilită o cantitate de masă lemnoasă care să fi făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare și nici un termen până la care să se relizeze exploatarea masei lemnoase.

Infracțiunea prev. de art. 13/2 din Legea nr.78/2000 este o infracțiune complexă care presupune ca pe lângă infracțiunea simplă de abuz în servicu, să existe o condiție specială, respectiv obținerea unui folos necuvenit pentru funcționarul public sau pentru altul.

Din probele administrate în dosarul cauzei, ca urmare a acțiunilor sau inacțiunilor desfășurate de funcționarii publici din cadrul Ocolului Silvic Borșa sau ai Direcției Silvice Maramureș, în legătură cu terenul cu vegetație forestieră în suprafață de 108,5 ha, nu a rezultat un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Din probele administrate în dosarul cauzei, ca urmare a acțiunlor sau inacțiunilor desfășurate de funcionarii publici din cadrul Ocolului Silvic Borșa sau ai Direcției Silvice Maramureș, în legătură cu terenul cu vegetație forestieră în suprafață de 108,5 ha, nu a rezultat un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În urma efectuării urmăririi penale s-a stabilit cu certitudine că masa lemnoasă de pe suprafața de 108,5 ha de teren cu vegetație forestieră, care a aparținut numitului Rondolean Victor, a fost exploatată de către SC Horber SRL, prin administratorul și angajații săi, în totalitate, atât arborii marcați, în vederea exploatării pentru care au fost emise documente în acest sens, cât și arborii nemarcați, fără drept, fără existența unor autorizații de tăiere și fără acordul organelor silvice, asumându-și riscul de a fi trași la răspundere, inclusiv penală, pentru infracțiunilor silvice săvârșite în dauna fondului forestier național.

De asemenea nu s-a dovedit în cauză vreo activitate infracțională a numitului Adam Crăciunescu din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și nici a numitului Horj Pavel, fost director al Direcției Silvice Maramureș, în ce privește întocmirea documentațiilor cu privire la tăierea masei lemnoase din pădurea vândută către SC Horber SRL și tăierile ilegale de arbori din acea pădure, care să atragă răspunderea penală a acestora.

Nu este de neglijat nici pasivitatea persoanei vătămate care a formulat plângerea la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, după aproximativ 7 ani de la data tăierilor ilegale de arbori, deși avea cunoștință despre aceste fapte imediat după săvârșirea acestora.”, a motivat procurorul în ordonanța de clasare.

Persoana vătămată din dosar, clujeanul Crin Gălățean, proprietarul pădurii, ne-a spus că va ataca, prin avocații săi, ordonanța la procurorul șef al DNA Cluj.

Vântul, bată-l vina

Patronul firmei care a creat prejudiciul estimat în expertiza tehnico-judiciară la 1,45 milioane lei a spus că a trebuit să exploateze lemnul căci a fost doborât de vânt și se deteriora.

”Martorul Horj Lupu, administratorul SC Horber SRL, a arătat că a cumpărat întreaga masă lemnoasă pe picior de pe suprafața de 108,5 ha, potrivit contractului de vânzare-cumpărare imobiliară încheiat în forma autentică de la Rondolean Victor, care era reprezentat de către persoana vătămată Gălățean Crin Iosif, după care a procedat la exploatarea masei lemnoase în baza actelor de punere în valoare și a autorizațiilor de exploatare a masei lemnoase pe picior.

Cu privire la arborii doborâți de vânt, martorul Horj Lupu a arătat că exploatarea acestora s-a făcut de către firma sa, fără a exista autorizații de exploatare, deoarece lemnul doborât de vânt se deteriora și era necesară exploatarea acestuia, motiv pentru care s-au aplicat și sancțiuni contravenționale. 

Martorul a mai precizat și faptul că, pentru a nu pierde masa lemnoasă cumpărată care ajungea să fie deteriorată, și-a asumat riscul de a exploata materialul lemnos fără autorizație de exploatare, conform actelor de punere în valoare, fiind sancționat la acea vreme, contravențional.

Martorul apreciază că și în prezent masa lemnoasă existentă pe acea suprafață de pădure îi aparține, însă nu a mai mers la acea pădure din cauza problemelor pe care le-a avut cu persoana vătămată Gălățean Crin Iosif.

În ce privește contractul încheiat cu Ocolul Silvic Borșa, Horj Lupu, administratorul SC Horber SRL a precizat că a încheiat un contract de prestări servicii deoarece au existat doborâturi de vânt și acei arbori trebuiau marcați în vederea exploatării și nu un contract de pază”, se arată în ordonanța de clasare a DNA Baia Mare.

În ciuda a ceea ce a declarat Horj, potrivit documentelor, el a plătit circa 320.000 de euro pentru a exploata maxim 10.000 mc de lemn, cât era și legal, nu întreaga masa lemnoasă de pe cele 108 ha, care înseamnă circa 50.000 mc.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns