fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Așteaptă de 10 ani control de fond pe terenul forestier și au venit verișorii de la Gardă ai celui care a defrișat
Zona defrișată

Așteaptă de 10 ani control de fond pe terenul forestier și au venit verișorii de la Gardă ai celui care a defrișat

Un clujean care deține o suprafață mare de pădure în Munții Maramureșului, zona Borșa, așteaptă de 10 ani un control de fond pe terenul forestier pentru a se constata jaful și pentru a-i fi predată pădurea sau ce a mai rămas din ea. A venit în sfârșit controlul, efectuat de un polițist și doi ingineri de la Garda Forestieră Cluj. Numai că aceștia din urmă sunt rude cu cel anchetat penal pentru defrișarea ilegală a acelei suprafețe.

În mod miraculos, în data de 2 august, s-a efectuat control pe suprafața de 146 ha de pădure din Maramureș, deținută de clujeanul Crin Gălățean, care de zece ani, de când i-a fost luată cu japca de către firma unui fost consilier local PSD din Borșa, cu concursul Ocolului Silvic Borșa, care între timp s-a desființat. De-a lungul anilor, clujeanul a cerut în mod constant reprezentanților Gărzii Forestiere să facă un control de fond, să se constate starea pădurii, pentru a o putea transfera în administrarea altui ocol silvic. Nu s-a făcut acest control, pădurea a rămas de izbeliște și s-a putut fura ca-n codru, motiv pentru care s-a ajuns la un dosar la DNA.  

Revenind la controlul de la începutul lunii, echipa de control a scris în nota de constatare că proprietarul ar fi fost notificat de Garda Forestieră Cluj pentru a prelua pădurea și că ar fi refuzat acest lucru. Aceasta constatare l-a șocat și consternat pe Crin Gălățean, care, prin avocata Raluca Stoinea, a trimis o cerere la Garda Forestieră și la Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, prin care solicită un nou control pe motiv că cei doi reprezentanți ai GF din echipa care a fost în 2 august sunt incompatibili. Mai exact, sunt rude cu Lupu Horj, patronul firmei care a exploatat pădurea de pe acea suprafață, și cu Pavel Horj, fost director al Direcției Silvice Maramureș și fost deputat.

”Vă solicit respectuos să dispuneți efectuarea de urgență a unui control de fond de către reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Cluj care nu se află în situație de incompatibilitate să efectueze acest control, pe terenul forestier aflat în proprietatea subsemnatului, situat în UP VIII Tibau UA 90-93, în suprafață de 146,1 ha.

Precizez faptul că persoanele delegate din partea Gărzii Forestiere Cluj – ing. Tomoiagă Ioan Florin, ing. Grad Călin – pentru controlul din data de 02.08.2018 de pe terenul forestier aflat în proprietatea subsemnatului, nu erau în măsură să realizez un control efectiv și obiectiv pe acest fond forestier.

Aceasta deoarece ambele persoane sunt din localitatea Borșa și sunt rude cu dl Lupu Horj, acesta din urmă fiind una dintre persoanele responsabile pentru tăierile ilegale de arbori de pe terenurile forestiere ale subsemnatului din zona Borșa – Vișeu de Sus din Maramureș. În concret, dl. Tomoiagă Ioan Florin este văr de gradul I, iar dl. Grad Călin este văr de gradul II cu dl. Lupu Horj.

Învederez faptul că în ceea ce îl privește pe dl. Lupu Horj, împotriva acestuia se efectuează în prezent acte de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere ilegală de arbori de pe terenurile subsemnatului.

Prin urmare, în mod evident persoanele delegate de Garda Forestieră Cluj care au efectuat controlul din data de 02.08.2018 au legături de interese cu cei responsabili de defrișările ilegale de pe terenurile forestiere ale subsemnatului.

Subliniez faptul că lipsa de obiectivitate a reprezentanților Gărzii Forestiere Cluj care au fost prezenți la controlul din 02.08.2018 rezultă inclusiv din faptul că în cuprinsul Notei de constatare aceștia au insinuat că subsemnatul aș fi fost notificat de Garda Forestieră Cluj pentru a prelua pădurea, iar subsemnatul aș fi refuzat acest lucru, ceea ce nu corespunde realității. 

Astfel, contrar celor susținute de delegații Gărzii Forestiere Cluj, din 2007 până în prezent, subsemnatul nu am fost notificat ori anunțat în scris sau telefonic de lucrătorii acestei instituții pentru a mă prezenta la efectuarea vreunui control pe terenul forestier de 146,1 ha.

De asemenea, subsemnatul nu am cunoștință de efectuarea vreunui control în anul 2014, pe terenul forestier la care am făcut referire, în lipsa mea sau a vreunui reprezentant al subsemnatului. 

Dimpotrivă, din anul 2007 până în prezent, subsemnatul am formulat nenumărate cereri către Garda Forestieră Cluj, solicitând acestei instituții efectuarea unui control de fond pentru preluarea terenului forestier de 146,1 ha. Garda Forestieră Cluj a refuzat însă să dea curs solicitării mele, având în vedere prejudiciile deja cauzate subsemnatului prin defrișările ilegale de arbori, persoanele responsabile fiind inclusiv reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

În acest context, insinuările făcute de ing. Tomoiagă Ioan Florin și ing. Grad Călin conform cărora proprietarul ar fi responsabil pentru tăierile ilegale de arbori sunt vădit nejustificate, aceste aprecieri fiind făcute având în vedere legătura de interese existentă cu cei cercetați pentru săvârșirea faptelor de natură penală care au cauzat subsemnatului grave prejudicii.”, se arată în cerere.

Gălățean a solicitat GF și comunicarea tuturor dovezilor privind transmiterea notificărilor în perioada 2007-2018, prin care i s-ar fi solicitat să se prezint în scopul efectuării controlului de fond, precum și notele de constatare întocmite cu ocazia presupuselor deplasări la fața locului de către reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj. 

Tăierile ilegale ale firmei lui Horj sunt confirmate de instanță

O instanță de la Tribunalul Maramureș a prezentat un istoric al exploatării pădurii în discuție, cu ocazia desființării unei ordonanțe de clasare emisă de procurorul șef DNA Baia Mare, Ioan Ulici. Și în respectivul document se arată că proprietarul terenului a cerut predarea pădurii de mai multe ori.

”Conform contractului de vânzare-cumpărare autentic nr. 580/2 aprilie 2007 încheiat între numitul Rondolean Victor prin petentul Gălăţean Crin Iosif şi S.C. „Horber” S.R.L. reprezentată prin administratorul Horj Lupu, cel dintâi i-a vândut societăţii comerciale menţionate masa lemnoasă pe picior situată în Borşa în U.P. VIII U.A.93A (parcela de 150.000 mp), UP VIII UA 93B (parcela în suprafaţă de 339.000 mp), UP VIII UA 90A (de 388.000 mp), UP VIII UA 91A (parcela în suprafaţă de 208.000 mp).

Ulterior, la data de 29 iunie 2007 s-a încheiat contractul de asigurare de servicii silvice nr. 1751/29.06.2007 între Direcţia Silvică Baia Mare, prin Ocolul Silvic Borşa, şi S.C. „Horber” S.R.L, prin administrator Horj Lupu, pe o perioadă de 1 an 6 luni (până la sfârşitul anului 2008) pentru suprafaţa de 108,5 ha pădure. Prin actul adiţional nr. 2431/31.12.2008 acest contract a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2009.

In perioada 2008-2009 numitul Rondolean Victor a formulat mai multe cereri pentru a i se preda suprafaţa de 108,5 ha şi pentru a se face o revizie de fond în acest sens pentru a putea transfera această suprafaţă de teren din administrarea Ocolului Silvic Borşa în administrarea Ocolului Silvic Silva Borşa.

Prin adresa nr. 20277/VS/05.01.2010 a R.N.P.-Romsilva i s-a comunicat numitului Rondolean Victor, urmare a solicitării acestuia de a se efectua un control de fond pe terenul forestier în suprafaţă de 146 ha, faptul că deşi a existat un contract de administrare, fără acordul proprietarului, Ocolul Silvic Borşa a încheiat un alt contract cu S.C. „Horber” S.R.L. pentru 108,5 ha pe care Romsilva l-a apreciat ca fiind nelegal pentru a se crea cadrul necesar pentru a se emite autorizaţie de exploatare pentru această societate comercială. In baza acestui contract s-au întocmit de către Ocolul Silvic Borşa 17 acte de punere în valoare pentru 22.841 mc care a fost exploatată de S.C. „Horber” S.R.L. de multe ori fără autorizaţie de exploatare şi cu încălcarea regulilor silvice de exploatare. Masa lemnoasă de pe această suprafaţă de teren s-a exploatat integral de S.C. „Horber” S.R.L., în cea mai mare parte fără drept, prin fapte ce constituie infracţiuni silvice. Ocolul Silvic Borşa nu a luat măsurile legale, ci doar formal a încheiat trei acte de contravenţie silvică pe numele unor muncitori din formaţiunea de exploatare, deşi ar fi trebuit să încheie pentru agentul economic acte de infracţiune.”, se arată în hotărârea judecătorească.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina