Un avocat de la SCA Chiriță și Asociații a răspuns la întrebarea de mai sus într-un articol de specialitate în care arătat ce contract se încheie dacă se ”vinde” o locuință pe Bitcoini.
”Regula este că bunurile, fie ele corprorale sau incorporale, sunt în circuitul civil, afară de excepţiile prevăzute expres de lege. În dreptul român pozitiv nu există reglementată o interdicţie cu privire la operaţiunile ce pot fi realizate cu criptomonede. Pe cale de consecinţă, pot fi obiect al prestaţiei în actele juridice conform art. 12 şi art. 553 alin. (4) C. civ.
Cu toate acestea, vom trece în revistă câteva nuanţe juridice referitoarea stabilirea corectă a obiectului actului, adică a operaţiunii realizate propriu-zis, pentru a putea înţelege ce reguli juridice se aplică.
Spre exemplu, dacă X vinde lui Y o garsonieră de 11 metri pătraţi în Cluj-Napoca pentru 2 Bitcoini, avem de-a face cu o vânzare sau un schimb?
Un text relevant în acest sens este art. 1660 C. civ. – Condiţiile preţului care stipulează că preţul constă într-o sumă de bani. Preţul este un element care ţine de esenţa vânzării, fiind prestaţia la care se angajează cumpărătorul la încheierea contractului. Obiect al prestaţiei cumpărătorului, preţul corespunde, în intenţia părţilor, valorii bunului vândut. Dacă nu există preţ, nu există vânzare.
La momentul actual, criptomonedele, în viziunea doctrinară şi jurisprudenţială (Sentința civilă nr. 5386/28.07.2021 – Judecătoria Cluj-Napoca) nu pot fi încadrate în sfera definiţiei banilor. Astfel, pentru a răspunde la întrebare formulată mai sus, observăm că nu putem vorbi despre o contraprestaţie care are ca obiect plata unei sumei de bani, ci este vorba de o transmisiune a unor bunuri incorporale care nu au natura banilor. În aceasta ipoteză vor fi incidente dispoziţiile legale privitoare la contractul de schimb şi nu cele de la contractul de vânzare-cumpărare.
Cu toate acestea, subliniem faptul că în cazul unei închirieri sau antreprize, preţul va fi putea fi stabilit în criptomonede întrucât chiria şi preţul antreprizei pot fi stabilite nu doar în bani, ci şi în orice alte bunuri sau prestaţii conform art. 1.780 alin. (1) şi art. 1.854 alin. (1) din C. civ.”, a scris Cătălin Dumbrăvean într-un articol pe site-ul Chiriță și Asociații.
În sentința citată mai sus se arată: „Prin contractul de schimb autentificat sub nr. 906 din data de 10.05.2018 de BNP P.C.C pârâții, în calitate de coproprietari ai imobilului în cauză, au transmis întreaga lor cotă de proprietate asupra acestuia către numiții B.M.A, A.A, S.A.S și S.I.A, în schimbul unui bun mobil incorporal, respectiv 12,21 BITCOIN.”