Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Mircea Negulescu: “Ținta inculpaților vocali in această campanie este condamnarea unui procuror DNA”

Mircea Negulescu: “Ținta inculpaților vocali in această campanie este condamnarea unui procuror DNA”

Fostul procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, poreclit Portocală, exclus recent din magistratură, a acordat primul interviu, în care dă o explicație interesantă pentru campania mediatică îndreptată împotriva lui din ultima vreme. Negulescu dezvăluie în interviul pentru revista Kamikaze care este planul lui Sebastian Ghiță și al familiei Cosma.

“Pot să afirm că acest mod de operare, și mă refer la campania mediatică, a devenit o armă în desfășurarea duelului judiciar magistrat – inculpat și nu suntem singura țară în care a existat o astfel de abordare, iar aici mă refer la mai devreme numita Italie. Dacă presa este câinele de pază al democrației și, pe bună dreptate, a patra putere în stat, atunci cred că aceasta, singură, trebuie să stabilească și să delimiteze clar nevoia și interesul public de informare a opiniei publice, de interesele de grup ale unor persoane aflate în diferite faze de cercetare judiciară.

Loialitatea administrării probelor presupune ca acestea să fie efectiv administrate în fața organelor judiciare, a instanțelor de judecată și nu la televizor, prin intermediul unor trusturi de presă care, în loc să servească nevoia de informare a opiniei publice, servesc interesele oculte ale unor persoane aflate în proceduri judiciare. Incoerența sistemului de justiție este primul factor de slăbiciune în fața coerenței sistemului infracțional. Și când spun coerență în cazul sistemului judiciar mă gândesc la comunicare, la spiritul de echipă, la profesionalism, la curaj, la asumarea, atât a rezultatelor pozitive, cât și la asumarea celor negative.(…)

Lumea trebuie să știe și să înțeleagă rațiunea pentru care au fost mobilizate atâtea forțe media și s-au cheltuit atâția bani pentru orele de emisie tv dedicate D.N.A., procurorilor și mie, în special. În procedura penală este reglementată o cale de atac extraordinară, respectiv revizuirea prevăzută de art. 453 lit. d Cod procedură penală care, între altele, poate fi promovată dacă un magistrat care a participat la procesul penal, este condamnat, caz în care inculpatul din acel proces ar putea obține, pe această cale, achitarea.

Prin urmare, în afară de denigrarea D.N.A., ținta majoră urmarită de inculpații vocali în această campanie, respectiv Ghiță, Cosma-tată, fiu și fiică urmăresc de fapt, prin toate plângerile pe care le-au formulat, condamnarea măcar a unui procuror de la D.N.A., pentru a putea obține, în final, propria achitare.

Dacă tot m-ați întrebat de domnul Sebastian Ghiță, pot să spun că, „necazurile” mele au început în 2015, când, în calitate de procuror la P.C.A. Ploiești, în timp ce anchetam evaziune fiscală și spălare de bani, am constatat că mai multe societăți comerciale din Ploiești păreau a fi implicate în această activitate infracțională. La un moment dat am început urmărirea penală pentru acest gen de infracțiuni, față de 134 de societăți comerciale și am și dispus măsuri asiguratorii pe conturile acestora, respectiv, sechestru asigurator.

Unele din aceste societăți erau administrate prin persoane interpuse de Sebastian Ghiță, Vlad Cosma, Toader Cristinel, fost șef al poliției locale și alte personalități ale Ploieștiului. Din acel moment au început să curgă plângeri și sesizări împotriva mea la Inspecția Judiciară, care, mi-a apărat reputația iar, ulterior, a obosit să o mai facă, deși, din actele care au fost la dispoziția instituției rezulta că am dreptate.

Totodată, a început și campania mediatică, reproșîndu-mi-se, la început, că blochez activitatea economică a întregului județ, deși era vorba de măsuri procedurale legale și obligatorii. Campania media a luat amploare și a primit accente personale după ce inițiatorii acesteia au constatat că Inspecția Judiciară mi-a apărat reputația, pe de o parte, iar pe de altă parte, din momentul în care celebrii inculpați au început să aibă convingerea că vor fi condamnați în dosarele în care erau trimiși în judecată.”, a spus Negulescu.

Cititi interviul aici

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina