Motivarea CAB la respingerea cererilor lui Călin Georgescu: ”BEC a asigurat efectivitatea dispozițiilor obligatorii ale Curții Constituționale”

Judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București a motivat sentința prin care a respins cererile lui Călin Georgescu și ale intervenienților în favoarea lui de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central (BEC) de încetare a activității în contextul hotărârii Curții Constituționale de anulare a turului 1 de la alegerile prezidențiale.

În urma deciziei CCR, BEC a emis Decizia nr. 230D/06.12.2024 – privind încetarea de îndată a operațiunilor de votare și a pregătirii votării, Decizia nr. 231D/07.12.2024 – privind încetarea activității BEC și a birourilor electorale județene, respectiv Decizia nr. 232D/07.12.2024 – privind modificările referitoare la indemnizațiile pentru membrii birourilor electorale. Aceste decizii au fost contestate de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și de Călin Georgescu, care au invocat, printre altele, excesul de putere din partea BEC și încălcarea drepturilor fundamentale.

Curtea de Apel Bucureşti a respins aceste cereri pe 31 decembrie 2024, hotărârea instanței fiind atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Susținătorii lui Georgescu așteptau motivarea CAB pentru a putea a continua procesul la ÎCCJ.

În motivare se arată că că BEC a pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive şi obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanţă. Judecătoarea arată că, prin anularea alegerilor prezidenţiale, BEC nu a încălcat drepturi civile şi fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie (dreptul de a vota, de a fi ales).

”Procedând la analiza legalității deciziilor emise de Biroul Electoral prin prisma criticilor formulate în termenul procedural prev. de art. 204 Cod procedură civilă, cu respectarea exigenţelor impuse de art. 148 Cod procedură civilă, Curtea reține următoarele:

Cu titlu prealabil, Curtea subliniază că obiectul prezentei cauze îl constituie strict cenzurarea legalității deciziilor emise de Biroul Electoral Central, astfel încât analiza se va realiza în limita criticilor care privesc aceste acte administrative.

Din această perspectivă, criticile formulate de contestatori și de intervenienta accesorie Public Attitude cu privire la modalitate în care Curtea Constituțională a României a pronunțat Hotărârea nr. 32/06.12.2024 prin care a dispus anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024 și la consecințele pe care pronunțarea acestei decizii le-ar avea asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor excedează prezentei cauze și nu pot fi analizate în acest cadru procesual.

Curtea reamintește cu această ocazie că Hotărârea Curții Constituționale a României nr. 32/06.12.2024 este definitiv și general obligatorie, iar analiza în prezenta cauză se va realiza cu luarea în considerare a acestei împrejurări.”

”Referitor la încălcarea, prin exercitarea unui abuz de putere, de către e Biroul Electoral Central, prin adoptarea Deciziilor nr.230D/06.12.2024 şi nr. 231D/07.12.2024, modificate prin Decizia nr. 232D/07.12.2024, a următoarelor drepturi civile: dreptul de a vota; dreptul de a fi ales; dreptul poporului român de a exercita suveranitatea națională prin organele sale
reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte conform art.2 alin.(l) din Constituție cu respectarea valorilor constituționale prevăzute la art. 1 alin. (3), respectiv a principiului legalității prevăzut la art. l alin.(5) din Constituție, respectiv de a alege Președintele României, în condiţiile în care mandatul actualului președinte expiră la data de 21 decembrie 2024; dreptul cetățenilor României de a trăi într-un stat de drept şi democratic în care principiul securităţii juridice este respectat, Curtea reține că aceste susțineri ale contestatorilor și ale intervenientei accesorii sunt neîntemeiate și le va respinge.

Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere împrejurarea că prin deciziile contestate, Biroul Electoral Central a asigurat efectivitatea dispozițiilor obligatorii ale Curții Constituționale dispuse prin Hotărârea nr. 32/06.12.2024. Or, dispunerea de Biroul Electoral Central a măsurilor tehnice privind organizarea procesului electoral, în temeiul competentelor recunoscute prin Legea nr. 370/2004, în scopul asigurării punerii în aplicare a Hotărârii nr. 32/06.12.2024 a Curții Constituționale nu este de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale recunoscute prin Constituție.”, se arată în motivare.

Motivarea completă mai jos

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [255.98 KB]

Comments

comentarii

CCR va soluționa, miercuri, ultimele contestații privind candidaturile la alegerile prezidențiale din luna mai. Cine intră în cursa pentru Cotroceni?... Citește mai mult
Germania intenționează să o nominalizeze pe Annalena Baerbock, actualul ministru de externe, drept candidat la funcția de președinte ale Adunării Generale a ONU în sesiunea 2025-2026.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns