Ministerul Finanțelor propune plata eșalonată a majorărilor salariale ale magistraților

Ministerul Finanțelor vrea să eșaloneze până în 2029 plata majorărilor salariale ale judecătorilor și procurorilor aprobate anul trecut de ÎCCJ și PG, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.

Anul trecut, în 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Parchetul General au majorat salariile salariile judecătorilor și procurorilor cu 25%, retroactiv. Măsura a fost justificată prin existența mai multor hotărâri judecătorești pronunţate în acest sens. Totodată, magistrații au motivat că este nevoie de o uniformizare a regulilor de salarizare.

Majorarea cu 25 % se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Prevederea din proiectul ordonanței de urgență:

ART. XIX:

(1) Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei prin ordin/decizie a conducătorilor instituțiilor din sistemul judiciar și drepturile salariale aflate în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018, neachitate la de 15 noiembrie 2023, se plătesc eșalonat în perioada 2025-2029, astfel:

a) în anul 2025 se plătește 5% din diferență;

b) în anul 2026 se plătește 10% din diferență;

c) în anul 2027 se plătește 25% din diferență;

d) în anul 2028 se plătește 25% din diferență;

e) în anul 2029 se plătește 35% din diferență.

(2) Sumele acordate potrivit alin. (1) se actualizează cu rata inflației, de la data emiterii ordinului/deciziei de către conducătorul instituției până la data plății.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [266.08 KB]

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns