fbpx

Manifest pentru reconvocarea Congresului Avocaților 2020

Probleme, din nou, în avocatură! Avocații protestează, deocamdată, pe Facebook, dar, spun sursele noastre, vor ieși în stradă împotriva conducerii UNBR. Printr-un manifest postat pe grupurile de pe Facebook ale avocaților se cere reconvocarea Congresului Avocaților 2020 pe motiv că cel programat în 2-4 decembrie ar fi nelegal. De altfel, Consiliul UNBR decide azi cu privire la sesizările primite de la avocați.

Din ce în ce mai multe probleme în avocatură care îi determină pe avocați să înceapă proteste față de organele de conducere – Consiliul UNBR.  Nemulțumirile sunt vechi, însă evenimentele recente i-au determinat pe avocați să ajungă la limită.

Nu demult s-a organizat de către INPPA examenul 2020 pentru definitivarea în profesia de avocat în condiții care nurespectă standardele aferente în redactarea subiectelor de examen, fapt confirmat, de altfel, de organele de conducere decizându-se anularea a 9 din cele 50 grile ale examenului. Avocații îl consideră responsabil pe Directorul INPPA Dan Oancea (care deține și funcțiile de Vicepreședinte UNBR, consilier UNBR, membru al Comisiei Permanente).

Am prezentat acum câteva zile nemulțumirile avocaților față de adresa Vicepreședintelui UNBR Ion Turculeanu cătreprocurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin care le solicita acestora din urmă să-și dea cu părerea referitor la organizarea și competențele profesionale ale avocaților din România.

Avocații susțin că, în conformitatea cu legea, sunt independenți și nu se subordonează statului sau altor profesii juridice, iar lipsa de reacție a Consiliului UNBR cu privire la acest incident îi determină să creadă că a existat girul acestuia pentru transmiterea solicitării și că se dorește cu orice preț modificarea Statutului lor.

Se pare că avocații sunt nemulțumiți și de organizarea Congresului Avocaților desfășurat în perioada 2-4 decembrie 2020.

Congresul Avocaților – organul suprem de conducere al profesiei de avocat – se desfășoară într-un mod atipic, nereglementat nici de Legea nr. 51/1995 și nici de Statutul Profesiei de avocat, prin vot electronic (care permite numai bifarea opțiunilor: pentru/împotrivă/abținere prin accesarea unui cont), iar avocații consideră că, deși existau posibilități tehnice la nivelul Barourilor, nu s-a dorit organizarea Congresului într-o modalitate care să permită dezbateri și un vot deschis, acest lucru trezindu-le suspiciuni cu privire la interesele și modalitatea în care sunt gestionate fondurile rezultate din contribuțiile lor, suspiciuni întărite și prin faptul că nu le-au fost transmise rapoartele în timp util pentru a le consulta inclusiv prin intermediul unor specialiști.

Avocații răsculați, care deocamdată doresc să-și păstreze anonimatul, acuză și că s-au pus pe ordinea de zi a Congresului subiecte care permit Congresului să își delege atribuțiile exclusive către Consiliul UNBR (contrar dispozițiilor legale): modificarea Statutului de către Consiliu între Congrese, aprobarea de către Consiliu a bugetului UNBR și  Casei de Asigurări a Avocaților pe anul 2021. Se mută astfel puterea de decizie în domenii extrem de importante pentru avocați de la Congresul avocaților la Consiliul UNBR.

Menționăm că în Consiliul UNBR sunt 108 membri, iar Congresul are peste 250 membri (din care 108 sunt membrii Consiliului, iar restul sunt delegați ai barourilor din țară conform normei de reprezentare 1:200).

Deși avocații au făcut mai multe sesizări, Consiliul UNBR nu le-a luat în seamă.

Pe surse, am aflat că avocații protestează și solicită:

  1. Reconvocarea Congresului Avocaților 2020 cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 și ale Statului profesiei de avocat în care să se pună în discuție și să se supună votului subiecte care sunt în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 51/1995;
  2. Demisiadlui Ion Turculeanu din toate funcțiile și demnitățile deținute în cadrul profesiei, respectiv: Vicepreședinte UNBR, consilier UNBR și membru al Comisiei Permanente;
  3. Demisiadlui Dan Oancea din toate funcțiile și demnitățile deținute în cadrul profesiei, respectiv: Vicepreședinte UNBR, consilier UNBR, membru al Comisiei Permanente și Director INPPA;
  4. Demisiaconsilierilor UNBR care nu își pot exercita demnitatea, pentru care au primit încrederea confraților, în condiții de LEGALITATE, PROBITATE și RESPONSABILITATE!

În cazul în care până la data de 10 decembrie  nu se va da curs solicitărilor de mai sus, avocații solicită Convocarea Congresului avocaților pentru revocarea membrilor Consiliului UNBR.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina