fbpx

Judecătoarea din Cluj care a refuzat mita socrilor lui Cherecheș apare în Raportul Departamentului de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA notează în raportul privind practicile în domeniul drepturilor omului în România pe anul 2023 cazul de la Cluj în care s-a încercat mituirea unei judecătoare de la Curtea de Apel, iar aceasta a rămas în dosar și a pronunțat decizia.

”În noiembrie, judecătoarea Georgiana Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj a denunțat rudele primarului  din Baia Mare, Cătălin Chereches, pentru că au încercat să o mituiască cu 50.000 de euro (54.050 de dolari) în schimbul achitării primarului Chereches de acuzații de corupție. În ciuda faptului că a fost cea care l-a denunțat pe Chereches, judecătoarea Farcas-Hingan a rămas parte a completului de judecată care l-a condamnat în cele din urmă pe primar pentru corupție, după ce aceasta a susținut că va putea rămâne imparțială.”, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA.

Cazul de la Cluj apare la capitolul ”Proceduri de judecată” din Raport, unde mai sunt notate următoarele aspecte:

”Constituția și legea prevăd dreptul la un proces echitabil și public, iar justiția a aplicat în general acest drept.

Întârzierile din cadrul proceselor au apărut din cauza numărului mare de cazuri și a inconsecvențelor procedurale, precum și a lipsei de personal suficient, spațiu fizic și tehnologie. Conflictele de interese au fost prezente în sistemul judiciar în cauze de mare importanță.

În iulie, Curtea Constituțională a decis că reducerile de pensii pentru mai multe categorii de funcționari publici, inclusiv funcționari din justiție, sunt neconstituționale, în ciuda faptului că aceste reduceri ar fi afectat direct pensiile judecătorilor constituționali decidenți.

Raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei privind această țară a remarcat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliştilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public. Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea procedurilor administrative sau accesul la sistemul de justiție în termenul de prescripție.”

Raportul complet a fost publicat pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [282.52 KB]

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns