fbpx

Judecătoarea Baltag din CSM: ”Permiteți-mi să fiu eu avocatul avocaturii.. Haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele vreunei profesii!”

Judecătoarea Gabriela Baltag a spus în plenul CSM, la dezbaterea despre apărarea independenței sistemului judiciar față de comunicatele UNBR: „Dați-mi voie să fiu eu avocatul avocaturii și să vă îndemn cum ne-a îndemnat domnul Țuca, să luăm hotărârea aceea, să ștergem numele avocaților și să punem numele nostru. Haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele unei profesii” / „Nu îl cunosc pe avocatul Roșu. Mi-aș dori să-l vizitez. Să văd cum este să stea un profesionist în penitenciar”

Președintele UNBR, Traian Briciu, a luat cuvântul și a precizat că „UNBR nu trebuie confundată cu alte manifestări din spațiul public”, în ceea ce privește manifestațiile și declarațiile care au urmat după închiderea avocatului Roșu. În plenul CSM au luat cuvântul, pe rând, Traian Briciu, Ion Drage, decanul Baroului București și consilierul Baroului București, av. Flavia Teodosiu, dar și alți avocați și judecători.

“E posibil ca și Justiția să sufere de o hipersensibilitate! (…) Am reacționat pripit? Fără a avea un temei discutabil? Noi spunem că NU! Ce să spunem, că avocații nu sunt șocați că azi e într-un fel și mâine în alt fel?”, a spus președintele UNBR, Traian Briciu, făcând trimitere la achitarea dată avocatului Roșu la fond și condamnarea sa, în apel, la ICCJ.

Avocatul Flavia Teodosiu, consilier al Baroului București, a  explicat că cele două profesii, de avocat și magistrat, sunt interdependente și că atunci când între profesii are loc o ruptură, Justiția nu mai poate funcționa bine.

“În cazul în care veți admite cererile, atunci se va deschide o Cutie a Pandorei imposibil de oprit. Nu aș vrea să ajungem într-o situație de antagonism total!”, a spus avocatul Teodosiu.

Judecătoarea Gabriela Baltag a spus că a participat, alături de alți colegi din CSM, la Congresul Avocaților care a avut loc zilele trecute și a fost foarte impresionată de discursul pe care l-a avut avocatul Florentin Țuca.

“Mi-aș fi dorit să fie aici și cineva de la Casa de avocatură a avocatului Roșu. Vineri am văzut o luare de poziție. L-a văzut pe domnul Florentin Țuca vorbind și nu pot să nu spun că m-a impresionat și nu sunt ușor de impresionat. Permiteți-mi să fiu eu avocatul avocaturii și să vă îndemn, așa cum ne-a îndemnat domnul Țuca, să luăm hotărârea aceea (n.n.-de condamnare din dosarul Ferma Băneasa), să ștergem numele avocaților și să punem numele nostru, al fiecăruia de aici. Se poate întâmpla, să ne aducem amintă că în 2017 am avut o condamnare și atunci presa a făcut comentarii multe și nu a existat nicio cerere de apărare a reputației, independenței. Au existat doi judecători care au stat în penitenciar pentru hotărârea pronunțată. Iată că noi am deschis acest șir al suferințelor profesionale. Eu nu comentez hotărâri judecătorești, dar haideți să ne gândim dacă putem pune lanțuri la picioarele vreunei profesii! Eu nu vreau ca avocatura să nu poată vorbi, după cum nu vreau ca nici magistratura să nu poată vorbi despre ceea ce este în neregulă sau ceea ce le pare în neregulă, pentru că atunci suntem într-un stat în care mi-aș fi dorit să nu mă nasc”, a spus judecătoarea Baltag.

Baltag a mai spus că nu îl cunoaște pe avocatul Roșu, dar e hotărâtă să îl viziteze la penitenciar. “Nu îl cunosc pe avocatul Roșu. Mi-aș dori să-l vizitez. Să văd cum este să stea un profesionist în penitenciar”, a subliniat judecătorul Gabriela Baltag.

Reprezentantul societății civile în CSM, Victor Alistar a pus în discuție nevoia de certitudine juridică a justițiabilului, a subliniat că ceea ce trebuie dezbătut la nivel de CSM este felul în care două instanțe au ajuns la concluzii diferite, contrare, că trebuie discutate în CSM problemele care au generat astfel de reacții, nu reacția instituțională a corpului avocaților, relatează Gândul.ro.

Gabriela Baltag la minutul 01.01.58

Comments

comentarii

Iluminatul public din Florești va fi alcătuit din becuri LED, anunță primarul Bogdan Pivariu. Peste 300 de noi becuri urmează să fie montate.... Citește mai mult
Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică susține că pe români îi așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții din cauza pandemiei de Covid-19.... Citește mai mult
O femeie de 80 de ani din județul Maramureș a fost găsită sâmbătă dimineața moartă în gospodăria sa. Un vecin de 85 de ani este bănuit că ar fi lovit-o pe aceasta cu toporul în cap, pe fondul băuturii.... Citește mai mult
Deputatul USR-PLUS Viorel Băltărețu atrage atenția asupra faptului că există întârzieri ale Companiei de Apă Arieș la montarea conductelor de apă. Aceste decalaje ar putea duce la „bani din buzunarul cetățenilor aruncați pe apa sâmbetei”, spune Băltărețu.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!