Încălcarea secretului profesional al avocaților – motiv de suspendare a recentelor reglementări privind inspecția fiscală, invocat de forul suprem al avocaților spanioli (omologul UNBR)

Consiliul general al avocaților spanioli a solicitat Curții Supreme suspendarea provizorie a unui act normativ care modifică procedurile inspecției fiscale, deoarece consideră că încalcă grav principiul secretului profesional al avocaților care activează în domeniul fiscal.

Decretului Regal nr. 243/2021, din 6 aprilie 2021, a cărui suspendare se solicită, a modificat Regulamentul general al procedurilor de inspecție fiscală, fiind adoptat în vederea transpunerii Directivei Consiliului (UE) 2018/822, din 25 mai 2018 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal și de abrogare a Directivei 77/799/CEE, care modifică Directiva 2011/16 / UE, în ceea ce privește schimbul automat și obligatoriu de informații în domeniul impozitării în legătură cu mecanismele transfrontaliere supuse comunicării informațiilor.

Prin intermediul unui recurs prezentat în fața Camerei de Contencios-Administrativ a Curții Supreme, Consiliul General al Avocaților solicită neaplicarea preventivă a regulamentului menționat și a actelor emise în aplicarea acestuia.

Avocații spanioli înțeleg că suspendarea, ca măsură de precauție, este necesară și oportună pentru a evita posibila încălcare a principiului secretului profesional cuprins în Constituție și a consecințelor sale ulterioare.

Potrivit recursului prezentat, în noul decret „o obligație de informare este impusă așa-numiților„ intermediari ”, noțiune care include și avocații”. Consiliul subliniază că „nu este admisibil să se limiteze secretul profesional în modul în care se aplică Decretul Regal nr. 243/2021”, întrucât este ceva care „nu este susținut nici în dreptul Uniunii Europene, nici în dreptul intern”.

Consiliul reamintește, de asemenea, în recurs că „avocații sunt titulari ai secretului profesional în orice domeniu de acțiune”. Și subliniază că „acest lucru nu înseamnă că avocații pot refuza întotdeauna și absolut să colaboreze cu administrația fiscală folosind nejustificat folosirea secretului lor profesional, ci că trebuie luat în considerare, fiecare caz în parte”.

În contestația depusă de Consiliul general al avocaților spanioli se consideră că textul aprobat definitiv de Consiliul de miniștri depășește cu mult obligațiile cuprinse în directiva europeană în sine. Regulamentul emis de Consiliul European indică efectiv o serie de obligații asupra intermediarilor din operațiunile fiscale intra-europene, dar lasă la latitudinea fiecărui stat aplicarea efectivă, în conformitate cu propriile reglementări naționale privind secretul profesional.

Avocații spanioli susțin că, în schimb, transpunerea efectuată de guvernul spaniol excede principiului secretului profesional cuprins în legislația spaniolă și poate genera lipsă de apărare în domeniul profesionistului care activează în domeniul fiscal prin încălcarea principiului protecției judiciare efective.

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns