fbpx

Haiducie la Consiliul Județean pe bugetul Aeroportului. Consilierii au tăiat din banii pentru avocați și promovare

Consilierii județeni în frunte cu președintele Alin Tișe și președintele Comisiei buget-finanțe, Ioan Haiduc, au ”haiducit” bugetul Aeroportului Internațional Cluj, de departe cea mai profitabilă regie a Consiliului Județean, tăind din sumele alocate pentru asistență juridică prestată de avocați, pentru protocol-publicitate și deplasări. Culmea, cel mai virulent împotriva avocaților angajați de Aeroport a fost consilierul Călin Tuluc, de profesie avocat, cel care a încasat bani frumoși din contracte de asistență juridică cu primării de comune, în timp ce era și consilier județean.

Consilierii județeni au votat, astăzi, bugetul propriu al instituție și al regiilor sau societăților din subordine. Până să se ajungă la punctul privitor la Aeroport, discuțiile au fost în zona falimentului, insolvenței, datoriilor și a soluțiilor pentru revitalizare sau închidere. Când s-a ajuns la Aeroport, unde, potrivit spuselor președintelui Comisiei buget-finanțe din CJ, Ioan Haiduc, ”sunt foarte mulți bani”, acesta a propus tăieri cu câte 30 la sută la trei capitole. ”Comisia vine cu o serie de propuneri pentru reducerea bugetului la Aeroport. La capitolul «cheltuieli cu bunuri şi servicii» cu suma totală de 487.000 lei, din care o reducere la consultanţă juridică cu 162.000 lei, cheltuieli de protocol- publicitate reducere cu 271.000 lei, iar 54.000 de lei reducere la cheltuielile de deplasare. În rest, avizul este favorabil”, a spus Haiduc.

Directorul general al Aeroportului, David Ciceo, a luat cuvântul în ședința de Consiliu județean și a explicat de ce este nevoie de avocați și cum s-au câștigat definitiv cinci procese cu Consiliul Județean Mureș, care subvenționa nelegal aeroportul de acolo.

“Am reuşit să avem 17 milioane de lei profit, anul trecut încă am recuperat o parte din pierderi, dar anul acesta vom vira peste 3 milioane de lei din profit Consiliului Judeţean. Anul acesta ne-am propus un profit ambiţios, 18,4 milioane lei. Peste 6 milioane lei vor intra la Consiliul Judeţean Cluj. Legat de serviciile juridice, avem acest profit, avem numărul de pasageri, în primul rând pentru că am avut posibilitatea să angajăm servicii juridice. Avem o competiţie foarte mare. În primul rând, competiţia cu aeroportul din Târgu Mureş, care într-o perioadă dădea tot pe gratis. Am reuşit prin avocaţi să anulăm 5 hotărâri definitive ale Consiliului Judeţean Mureş. Ne-am recuperat şi banii. Eficienţa este foarte mare, odată pentru că am câștigat procesele, doi pentru că o mare parte din aceşti bani i-am recuperat. Când instanța ne-a alocat banii, pur și simplu avocații au lucrat pe gratis. Nu am fi avut 17 milioane lei anul trecut, nu am fi avut 18 milioane lei anul acesta dacă nu am fi avut avocaţi. Au cerut (cei de la CJ Mureș – n.red) strămutarea proceselor. Le-au strămutat la Suceava, la Alba, la Bihor. Le-am câștigat pe toate, ca dovadă că demersul nostru a fost corect, deși nu a fost plăcut.

Nu am fi avut 2,7 milioane pasageri. Deci serviciile juridice s-au produs în milioane de lei pentru aeroport şi milioane de lei pentru Consiliul Judeţean. Din acest motiv, dacă este posibil să nu se reducă nivelul la servicii juridice. În ce priveşte o parte din plăţile pentru avocaţi sunt pentru această investigaţie a Comisiei Europene. Noi am pregătit, aeroportul, notificarea pistei şi a infrastructurii. Am pregătit întreaga documentaţie, am obţinut un aviz de la Consiliul Concurenţei, am discutat la Bruxelles şi s-a blocat la Consiliul Judeţean. Pentru că nu a înaintat Consiliul Judeţean Cluj această documentaţie, pentru aceasta suntem investigaţi. Dacă ar fi fost înaintată, nu am fi fost investigaţi. Prin aceste servicii juridice apărăm interesele comunele ale Consiliului Judeţean şi aeroportului. Penalizările pot fi foarte mari, de zeci de milioane de euro. Având în vedere miza mare, este foarte important să avem o apărare profesionistă.

Având în vedere că aeroportul Târgu Mureş a dat totul pe gratis, dădea bani la Ryanair, am fost obligaţi să sesizăm şi Comisia Europeană în acest sens.”, a explicat David Ciceo.

Aeroportul a fost reprezentat în instanțe în principal de avocații Claudiu Brehar și Mircea Pop, care este și decanul Baroului Cluj.

Replica a venit de la consilierul județean Călin Tuluc, de profesie avocat: ”Mi-ar place sau mi-ar plăcea să cred că investițiile și infrastructura modernă pe care o avem la aeroport și profesioniștii de acolo au făcut  să ajungem la 2,7 milioane de pasageri, iar nu avocații. Nu cred că stă avocatul în fața aeroportului și trage pasagerul să intre în aeroport și să zboare. Sunt avocat și știu ce înseamnă munca de avocat. Nu cred că aportul avocaților este atât de substanțial, raportat la activitatea economică și financiară a aeroportului.”

Directorul Aeroportului a arătat de ce este nevoie de promovare pentru destinațiile de pe aeroportul clujean: ”Competiţia a crescut foarte mult. Anul acesta este foarte ambițios. Se redeschide Aeroportul din Târgu Mureş. O parte din trafic va pleca. Este Ryanair pe Oradea, ne-a furat deja o parte din trafic. Suntem într-o competiție internațională și din acest motiv publicitatea este foarte importantă, pentru că noi trebuie să promovăm destinațiile noi și companiile noi. Am avut peste 20 de destinaţii noi, unele nu au rezistat, Hamburg, Bratislava. Anul acesta sperăm să avem 7-8 destinaţii noi. O destinaţie nouă este un mare risc. De asemenea, concurăm cu peste 30 de aeroporturi regionale în lume să atragem companii”, a mai spus Ciceo.

Tuluc este ”specialist” și în marketing-publicitate. ”Eu nu cred că serviciile de publicitate-marketing și cu servicii juridice o să ne aducă acel plus de care avem nevoie. Toate societățile comerciale lucrează în piață. Toate lucrează după acel principiu al competitivității. Și eu cred că competitivitatea o dă calitatea infrastructurii și calitatea personalului care deservește aeroportul”, a spus Tuluc, membru PNL.

Călin Tuluc (în centrul imaginii)

Revenind la discuția despre avocați, Tuluc a amintit că și el este avocat și ar putea ajuta Aeroportul în investigația Comisiei Europene. ”Subiectul acesta special al acesti investigații să facă parte din aria de competență și de investigare a comisiei juridice, mai ales că suntem trei avocați acolo, cu experiență toți trei, putem să discutăm actele, pe lângă avocații care se ocupă din partea aeroportului”, a spus consilierul. Din comisia juridică de la CJ Cluj mai fac parte avocații Laura Chiorean și Vladimir Mătușan, ambii PSD-iști.

Ca un amănunt, consilerul Tuluc, care nu dă prea mare importanță avocaților care au apărat Aeroportul, a avut în 2015, potrivit propriei declarații de avere și interese, trei contracte cu primăriile Jucu, Așchileu și Palatca, în valoare totală de circa 53.000 lei. Asta în timp cer era și consilier județean. Oare chiar au avut nevoie acele primării de avocat și chiar de Tuluc? Că există juriști și la primării. Și în caz că vă întrebați cine a condus până nu demult departamentul juridic de la Aeroport, răspunsul este cumnata lui Alin Tișe, Codruța Tișe.

Consilierii județeni au votat, cu 23 de voturi pentru, bugetul ciuntit al Aeroportului. Această reducere vine după războiul început anul trecut între președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și conducerea Aeroportului. Mai mulți directori din Aeroport chiar au obținut în instanță obligarea lui Tișe să șteargă postările denigratoare de pe Facebook și să nu-i mai jignească.

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!