Fost șef din IPJ Cluj, achitat de acuzația de folosire abuzivă a funcției în scop sexual

Fostul șef al Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Cluj a fost achitat, în primă instanță, în procesul în care este acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual.

Comisarul șef Dragoș Naiba, reprezentat de avocatul Cristian Gurițanu sub îndrumarea maestrului Călin Budișan, a fost achitat de către Judecătoria Cluj-Napoca, urmând să se judece apelul parchetului la Curtea de Apel Cluj.

Naiba, considerat unul din cei mai buni criminaliști din țară, a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut favoruri sexuale de la trei subordonate, însă a fost achitat pe motiv că fapta nu există, în legătură cu una dintre ele, și că fapta nu este prevăzută de legea penală, în legătură cu celelalte două.

Concluzionând, instanța decide că într-adevăr un astfel de comportament în cadrul colectivului (glumele cu conotație sexuală, aluziile privitoare la îmbrăcămintea persoanelor de sex feminin, neluarea unor măsuri cu privire la discuțiile referitoare la existența unor relații mai mult decât profesionale între colegii de serviciu, discuțiile repetate cu privire la viața personală, destăinurile urmate de consolare și îmbrățișări, atingeri în mediul profesional), este de natură să afecteze prestigiul funcționarului public și al instituției în care își desfășoară activitatea, însă nu legea penală este instrumentul prin care trebuie corijat, luând în considerare respectarea principiului minimei intervenții a dreptului penal, incident și în faza de aplicare a normelor penale, judecătorul fiind chemat să aplice o sancțiune penală doar atunci când atingerea adusă valorii sociale a fost săvârșită printr-o faptă tipică și nu poate fi reprimată eficient prin mijloace sancționatorii aparținând altor ramuri de drept.  Astfel cum s-a arătat în doctrină, principiul minimei intervenții a dreptului penal „implică o restrângere, pe cât posibil, a recurgerii la mijloacele penale de protecție a valorilor sociale, atunci când imperativul apărării acestor valori poate fi realizat prin mijloace aparținând altor ramuri de drept (civil, contravențional, disciplinar)”.

Evident, în toate instituţiile publice sau private sunt adoptate şi regulamente proprii de ordine interioară şi atunci când faptele care încalcă libertatea fizică și psihică a unei persoane nu intră în sfera ilicitului penal, neîntrunind toate condiţiile impuse de textul de incriminare – favor de natură sexuală, prevalându-se sau profitând de poziția de autoritate sau superioritate asupra victimei – atunci faptele pot fi catalogate, de cele mai multe ori, ca abateri disciplinare sau administrative care vor atrage răspunderea corespunzătoare, însă nu cea penală.

În același sens, în practica Curții Europene a Drepturilor Omului (în cauza C. împotriva ROMANIEI nr. 47358/20, la pct. 64, 30 august 2022) s-a statuat că În ceea ce privește actele mai puțin grave între indivizi care pot încălca integritatea psihică, un cadru juridic adecvat care să ofere protecție nu necesită întotdeauna punerea în aplicare a unei dispoziții de drept penal eficiente care să acopere actul specific. Cadrul juridic ar putea consta, de asemenea, în căi de atac în materie civilă, capabile să asigure o protecție suficientă

67. În primul rând, Curtea observă că această cauză se referă la aplicarea sistemului instituit pentru protecția împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă (a se vedea, supra, pct. 48 și, dimpotrivă, A, B și C împotriva Letoniei, citată anterior, pct. 153, în care reclamantele s-au plâns exclusiv de lipsa unui răspuns de drept penal la situația lor de hărțuire sexuală). Situația de fapt din speță se încadrează într-o categorie de fapte pentru care Curtea a constatat deja că un cadru juridic adecvat care conferă protecție nu impune întotdeauna aplicarea unei dispoziții de drept penal eficiente care să acopere actul specific (a se vedea jurisprudența citată supra, pct. 64).

Ca atare, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen.se va reţine că fapta comisă de inculpatul NID…. în dauna persoanei vătămate MN….nu există, astfel că-l va achita pe inculpatul NID…. cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual în formă continuată prev. de dispozițiile art. 299 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

De asemena, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen.se va reţine că fapta comisă de inculpatul NID…. în dauna persoanei vătămate PS…. nu este prevăzută de legea penală, astfel că-l va achita pe inculpatul NID…. cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual în formă continuată prev. de dispozițiile art. 299 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

În temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. se va reţine că fapta comisă de inculpatul NID…. în dauna persoanei vătămate PIR…nu este prevăzută de legea penală, astfel că-l va achita pe inculpatul NID…. cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual în formă continuată prev. de dispozițiile art. 299 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

În ce priveşte pretenţiile persoanei vătămate PIR…., constituite parte civilă, reţinându-se că fapta comisă nu este de natură penală, în baza art. 397 alin. (5) din C. proc. pen. rap. la art. 25 alin. (5) din C. proc. pen., va lăsa nesoluţionată acţiunea civilă. Pentru repararea eventualelor prejudicii, persoana vătămată poate promova acţiune civilă împotriva celui răspunzător de cauzarea oricărei daune.

Va lua act că persoana vătămată MN….nu s-a constituit parte civilă.

Va luat act că persoana vătămată PS…. nu s-a constituit parte civilă.”, se arată în motivarea sentinței.

Dragoș Ilie Naiba este considerat unul dintre cei mai buni polițiști criminaliști din țară, acesta fiind premiat cu distincții speciale pentru activitatea excelentă de criminalist, mai ales la cercetări la fața locului. În decembrie 2022, comisarul șef Naiba a fost premiat de Asociția Criminaliștilor din România. Naiba ași-a adjudecat primul loc la capitolul cercetare științifică.

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns