fbpx

Escrocul de pe Tinder. Olandez arestat la Cluj pentru că a ”stors” 57.000 euro de la iubita din Bulgaria prin inducere în eroare

Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă și predarea către autoritățile bulgare a unui cetățean olandez, stabilit în Florești (Cluj), acuzat de înșelăciune în daune unei femei din Bulgaria, pe care a cunoscut-o pe Tinder și cu care a avut o relație.

În mandatul de arestare emis de autoritățile bulgare se arată cum olandezul a început relația sentimentală cu femeia din Bulgaria și cum i-a tot cerut bani până când aceasta și-a vândut locuința.

”Autoritățile judiciare din Bulgaria au emis în data de 04.03.2021 mandatul european de arestare nr nr. 5684/04.03.2021. Acesta are în vedere săvârșirea infracțiunii de fraudă (înșelăciune), prev. de art. 210 (1), pct 5, art. 209 (1) Codul penal al Bulgariei.

În fapt, s-a reținut că la începutul lunii februarie 2020 victima pe nume Angelova l-a întâlnit pe susnumitul care folosea pseudonimul „Rick” pe platforma Tinder. Bărbatul s-a prezentat sub numele de „Theodoor”, un cetățean olandez care trăia și muncea în Sofia. Susnumitul și victima au comunicat în limba engleză. La scurt timp după ce au părăsit platforma Tinder cei doi au continuat să vorbească împreună prin intermediul WhatsApp, timp de aproximativ trei luni.

Pe 1 mai 2020 Angelova l-a întâlnit pentru prima oară în persoană pe „Theodoor”. Acesta a sosit în Plovdiv cu trenul, iar femeia l-a luat de la gară și apoi cei doi s-au plimbat prin Plovdiv. Bărbatul era foarte politicos iar Angelova a simțit că poate avea încredere în el. Pe 3 mai 2020 el s-a întors la Sofia și cei doi au continuat să comunice prin intermediul WhatsApp. „Theodoor”i-a spus victimei că era îndrăgostit de ea și ar vrea să se mute la Plovdiv pentru a trăi împreună. Pe data de 14 mai 2020 Angelova a mers la Sofia și l-a luat. Bărbatul i-a explicat că înainte muncise în Africa unde s-a simțit foarte fericit.

După ce s-a mutat la Plovdiv bărbatul a locuit în apartamentul lui Angelova unde muncea online pentru compania HP. Pe 22 mai 2020 „Theodoor” i-a spus Angelovei că fosta soție l-a sunat și i-a spus că fiul lor și-a rupt piciorul iar suma de 3300 BGN (aproximativ 1650 euro) era necesară pentru tratamentul medical. Spunându-i că și-a părăsit slujba bine plătită din Sofia pentru a se muta cu ea, „Theodoor” i-a cerut bani Angelovei. Ea a reușit să strângă aproximativ 800 de euro pe care i-a dat lui. Pe 27 mai 2020 cei doi au mers la bancă și au depozitat suma pe contul bancar al lui. În timp ce erau la bancă femeia i-a mai dat lui „Theodoor” încă 200 de euro, bani pe care el i-a promis că-i va restitui. În următoarele două zile, femeia i-a mai dat lui „Theodoor” încă 600 de euro pentru tratament.

Pe 29 mai 2020, persoana căutată a cerut-o în căsătorie pe Angelova. De asemenea, i-a propus să vândă apartamentul ei din Plovdiv și cu banii să plece în Africa. I-a spus că va lua o parte din bani pentru a închiria o casă în Africa iar restul sumei o va investi pentru a cumpăra un container cu scutece de copii de la un prieten din Belgia iar apoi îl va vinde în Africa. „Theodoor” i-a promis lui Angelova că-i va returna toți banii. Femeia a avut încredere în el. În următoarele zile „Theodoor” s-a ocupat de vânzarea apartamentului, spunându-i că avea experiență cu asemenea lucruri din Olanda.

Pe 12 iunie 2020 Angelova și-a vândut apartamentul. 23.450 euro au fost depozitați în contul lui Angelova, iar 27.950 euro au fost plătiți cash lui „Theodoor”, care a insistat să primească banii cash pentru a-i trimite prietenului său din Belgia pentru container. Pe 15 iunie 2020 el i-a mai cerut încă 18.815 euro pentru afacerea cu scutece iar Angelova i-a dat și această sumă. În aceeași zi, Angelova și „Theodoor” au mers la Sofia sub pretextul că el trebuie să returneze laptopul la compania HP și că va lua niște documente de la ambasada Olandei în Sofia. În timp ce mergeau la Sofia, femeia a descoperit că își pierduse telefonul și cartea de identitate.

Pe 17 iunie 2020 „Theodoor” a părăsit camera hotelului în care cei doi stăteau pentru a merge la ambasadă. Nu s-a mai întors niciodată.

Pe 18 iunie 2020 femeia s-a întors la apartamentul ei din Plovdiv și a descoperit că toate bagajele și bunurile lui „Theodoor” dispăruseră. De asemenea, atunci a realizat că probabil el i-a luat telefonul și cartea de identitate și a descoperit că el retrăsese bani de la ATM-uri cu propriul ei card bancar. Femeia a mers la poliție, ocazie cu care s-a stabilit că identitatea reală a falsului logodnic era EDENS ALFONS THEODOOR, născut la data de 18.10.1961.

De asemenea, s-a mai stabilit că pe data de 17 iunie 2020, bărbatul a fost înregistrat ca ieșind din țară cu mașina. Persoana căutată este acuzat de faptul că i-a cauzat numitei Angelova o pagubă în valoare de aproximativ 57.000 euro, prin inducerea în eroare a acesteia.”

Theodoor trăia bine mersi în Florești, județul Cluj, până a fost descoperit de polițiști.

La Curtea de Apel Cluj, olandezul a arătat că nu contestă identitatea, că nu este de acord cu predarea sa către autoritățile judiciare din Bulgaria și că nu renunță la regula specialității.

”Potrivit art.104 alin.7 din Legea nr.302/2004, opoziția persoanei solicitate la predare nu se poate baza decât pe invocarea existenței unei erori cu privire la identitatea acesteia sau a unui motiv de refuz obligatoriu sau opțional al executării mandatului european de arestare. Curtea constată că opoziția la predare a d-nului EDENS ALFONS THEODOOR vizează cu totul alte aspecte, și anume netemeinicia acuzație, aspect care nu este de competența acestei instanțe, așa cum s-a arătat anterior.

Persoana solicitată a mai solicitat luarea măsurii arestului la domiciliu. Curtea nu poate da curs favorabil unei asemenea cereri, fiind incompatibilă cu scopul acestei proceduri. De altfel, instanța supremă s-a pronunțat în același sens, reținând următoarele: „În această din urmă ipoteză, temeiul privării de libertate este dat de însăși soluția dispusă, respectiv cea de admitere a sesizării privind punerea în executare a mandatului european de arestare. Predarea, ca o consecință directă a admiterii sesizării privind punerea în executare a mandatului european de arestare, presupune implicit privarea de libertate a persoanei solicitate, căci numai astfel organele de poliție însărcinate cu executarea hotărârii definitive de extrădare pot proceda la reținerea și remiterea acesteia către autoritățile judiciare ale statului solicitant. Dec. ÎCCJ (SP) nr. 312/2019. Legea specială nu permite o măsură alternativă în această situație, întrucât predarea persoanei solicitate către autoritățile străine nu se poate face decât în stare de arest preventiv. Practic, predarea către autoritatea judiciară emitentă, ca o consecință directă a admiterii solicitării privind mandatul european de arestare, presupune implicit privarea de libertate a persoanei solicitate și menținerea acesteia în custodia statului solicitat, întrucât numai astfel organele de poliție însărcinate cu executarea hotărârii pot proceda la remiterea părții către autoritățile judiciare ale statului solicitant I.C.C.J., Secția penală, decizia nr. 472 din 13 august 2020”.

Față de limitele de pedeapsă prevăzute de legea română pentru infracțiunile reținute în sarcina persoanei solicitate, nu a intervenit prescripția răspunderii penale.

Concluzionând, în temeiul art. 109 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 se va admite cererea formulată de autoritățile judiciare din Bulgaria cu privire la executarea mandatului european de arestare nr. 5684/2020 din data de 14 martie 2021 emis de către Procuratura Raională din Plovdiv, față de persoana solicitată EDENS ALFONS THEODOOR, și dispune predarea acesteia în vederea efectuării urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă, faptă prevăzută de art. 210, alin. 1, punctul 5, art. 209, alin. 1, din Codul penal al Bulgariei”, se arată în hotărârea CA Cluj.

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!