Renumitul profesor de medicină legală Dan Perju-Dumbravă s-a asociat în firma MediciLegiștiExperți SRL, care oferă consultanță și opinii expertale medicolegale.
Dan Perju-Dumbravă s-a asociat în MediciLegistiExperti SRL cu mai tânărul medic legist Vlad-Andrei Mate. ”Am luat decizia datorită modificărilor legislative care au statuat faptul că se poate numi un expert în instanță, la cererea părților, respectiv a celor care se judecă ori cu sistemul medical, ori ei între ei dacă e un accident rutier sau dacă e vorba de un accident de muncă, de un omor, de o sinucidere. Ca o paranteză, sunt multe persoane care nu acceptă sinuciderea și solicită experți particulari care să demonstreze omorârea persoanei. Cazul cel mai cunoscut cred că e Mădălina Manole. Dar sunt multe de genul acesta.”, ne-a spus profesorul.
În ce cazuri mai fac opinii? ”Majoritatea cazurilor sunt pentru accidente rutiere și culpe medicale.Inclusiv în expertize psihiatrice, la cererea instanței avem voie să participăm la expertizele oficiale. Majoritatea cazurilor sunt pentru accidente rutiere și culpe medicale.
În contextul pandemic actual, sunt foarte multe familii care nu acceptă diagnosticul de deces ca fiind Covid, pentru că mulți dintre cei care decedează au boli inter-curente și susțin decesul datorită neglijenței tratamentului bolilor de bază, peste care s-a asociat sau nu o infecție cu Covid sau o infecție cu alt agent patogen ”, ne-a răspuns Dan Perju-Dumbravă.
”Spitalele sunt considerate bogate. Este deja o rețea de avocați care au sesizat această nișă. Așa cum sunt mulți avocați specializați pe accidente rutiere, sunt deja avocați specializați pe specularea greșelilor medicale. Mulți dintre ei cu succes, chiar și în Cluj.Se câștigă bani serioși. Ultimul proces a fost câștigat pentru suma de 400.000 euro împotriva unui spital. Sunt cazuri când se ajunge la o înțelegere. Noi ne facem opinia expertală și ei ajung la înțelegere cu firmele. Și asta este avantajos. Deci nu se mai ceartă mai departe și firma de asigurări sau spitalul plătește.”
E vorba de culpe medicale din dosare penale sau malpraxis în dosare civile.
”În firma noastră acceptăm numai cazurile în care credem. Pentru început facem o opinie și îi spunem omului: uite, pe baza actelor pe care ni le-ai trimis, asta putem să susținem. Dacă vrei să mergi cu noi bine, dacă nu mergi la alții care o să-ți spună culoarea pe care o vrei tu. Făcând parte din 2004 din Consiliul Superior de Medicină Legală am văzut că sunt multe cazuri în care nu se merge până la capăt cu expertizele. Totuși e momentul în care nu putem considera că nu există nicio greșeală medicală. Practic singurul caz care a fost culpabilizat a fost doctorul Ciomu, din câte știu eu. E vina procurorilor, judecătorilor, medicinei legale? Nu știu. ”,
Experții legiști recomandati sunt solicitați de catre cei interesați, care le cer acceptul pentru a fi experți recomandați. După ce primesc acceptul expertului, avocații merg în instanță și cer acest lucru. ”Instanțele toate acceptă, au fost mult mai deschise. ”, spune profesorul
Cum se face opinia expertală? ”Pe baza actelor medico-legale. Exact ca și o expertiză medico-legală, pe care am facut-o atâta vreme, nu mai că nu se numește raport de expertiză, ci se numește opinie expertală, conform legislației. Pe documentației și examinarea persoanei, dacă este cazul. Au participat colegii inclusiv la exhumări.”, a explicat Perju-Dumbravă.
Acesta continuă activitatea la IML. ”Sunt în continuare la IML Cluj, pentru că acesta este locul meu de muncă, dar mi se interzice să lucrez cazuri în cadrul județului, iar ca să pot lucra ca expert individual, mi-am dat demisia din comisia de avizare și control, ca să nu fie discuții.”
O opinie expertală costă între 1.000 și 3.000 euro, dar la MediciLegișiExperți SRL cazurile speciale beneficiază de reduceri.
”Cazurile care nu ni se par corecte sau cerintele persoanelor sunt nefondate, nu le acceptăm. Și spunem lucrul acesta prin consultanță. Iar cazurile interesante vor beneficia întotdeauna de prețuri mai mici. Nu pot să-i pun la plată dacă îmi plac mie cazurile”, spune râzând medicul legist Perju.
De ce merg oamenii la experți legiști? ”Foarte multă lume vine pentru dreptate. Într-o țară în care se vorbește atâta despre corupție, surprinzător de multă lume vrea dreptate să știți. S-au săturat de ceea ce se vehiculează.”, a conchis profesorul.