După o decizie a ÎCCJ care devoalează schema furtului din păduri prin trecerea în amenajamente ilegale a unei cantități mai mici de masă lemnoasă decât în realitate, precum și a verificării a situației financiare a Direcțiilor Silvice de către corpul de control al Ministrului Pădurilor, directorii a celor trei direcții care au cele mai mari pierderi la nivel național au fost demiși.
Unul dintre ei este directorul Direcției silvice Maramureș, Daniel Paicu, schimbat din funcția pe care o deținea la această instituție din august 2019, iar în locul acestuia i-au fost delegate atribuțiile și competențele de director inginerului Horj Ion.
Potrivit VasileDale.ro, Direcția Silvică Maramureș a fost în colaps financiar în ultimii ani. În anul 2023 pierderea înregistrată de instituție a fost de aproximativ 3.5 milioane de euro, iar la finele lunii noiembrie 2024 a fost înregistrată cam aceeași pierdere de peste 3 milioane de euro, fiind pe locul 4 de la coadă, în clasamentul celor 41 de direcțîi silvice din cadrul RNP – ROMSILVA.
Aceste pierderi sunt datorate exclusiv managementului defectuos al celor trei directori, care, prin acțiunile lor, au contribuit fiecare la acest dezastru financiar: Paicu Daniel-director, Iacob Andreica-directorul tehnic și Tătar Claudia-directorul economic.
Se mai zvonește pe holurile RNP-ROMSILVA că, în cursul acestei săptămâni, și directorul tehnic Andreica Iacob o să își piardă scaunul și tot datorită situației financiare în care a adus Direcția silvică Maramureș. Oricum el este cel care conducea din umbră Direcția silvică Maramureș, fiind cel mai vechi director, aflat în funcția de director tehnic de peste 15 ani, iar majoritatea colegilor lui spun că el poartă cea mai mare vină și el trebuia să fie primul care să plece din funcția de director, iar cel mai simplu și de bun simt gest era să își înainteze demisia de onoare.
Dar cum este posibil să ajungi să stai în această funcție atâția ani? Răspunsul este simplu: poliție și servicii, așa cum le tot spune colegilor: “la câte relații am eu în poliție și servicii nu mă poate schimbă nimeni”. Este bine cunoscută relația acestuia cu comisarul șef Radu Cristian-șeful Biroului Ordine Publică din cadrul IPJ Maramureș, fiind văzuți de nenumărate ori împreună la diverse localuri din oraș, precum și cucomisarul șef Ardelean Cristian -șeful Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul aceleeasi instituții.
De menționat este și faptul că inginerul Creț Vasile-responsabil pază în cadrul Direcției silvice Maramureș și mâna dreapta a directorului tehnic și-a transferat anul trecut fiul din cadrul direcție silvice la Biroul de Combatere a Delictelor silvice din cadrul IPJ Maramureș, probabil tocmai în ideea de a avea “omul lor în verde” în această instituție.
O altă persoană care se ocupă de majoritatea dosarelor sensibile cu personal silvic și care ar putea avea “datorii morale” la directorul tehnic Iacob Andreica este comisarul șef Borcutean Eugen-Biroul de Combatere a Delictelor silvice IPJ Maramureș pe al cărui frate, Borcutean Ciprian, l-a promovat și titularizat șef de district la Ocolul silvic Baia Sprie.
Numirea provizorie a lui Horj Ion în funcția de director al Direcției silvice Maramureș a inflamat la maxim spiritele atât la sediul direcției silvice, cât și în cadrul organizației PNL Maramureș care avea de gând să îl inscauneze că director pe inginerul Birda Marcian, din cadrul biroului fond forestier, cunoscut mai bine că “fratele primarului PNL din Baia Sprie”.
Se pare că totuși la nivel înalt se știa faptul că Birda Marcian este doar un alt pion care răspunde la comenzile aceluiași director tehnic și numirea lui ar fi însemnat că de fapt, se schimbă doar păpușă, iar păpușarul rămâne același. Dacă se dorea o schimbare această trebuia făcută cu oameni din afară cercului lor de influiența.
În urmă cu două săptămâni Iacob Andreica împreună cu Creț Vasile prieten bun al deputatului Lucian Ioan Titus Morar și probabil cu sprijinul verisorilor din servicii s-au deplasat la București și au bătut la ușa mai multor instituțîi , în speranța că o să găsească un pic de sprijin pe partea cu social democrații pentru a fi sigură numirea lui Birda Marcian în funcția de director.
Birda Marcian este cel care la cererea directorului întocmea și redacta plângeri penale pentru inginerii incomozi cu posibile aspirații la funcții de conducere, iar aceste plângeri le semna ”în orb” jurista Ana Maria Sofian cu care acesta are o relație de mai mulți ani, relație care, din spusele colegilor, depășește limitele amiciției.
La fel s-au semnat de către această la solicitarea conducerii direcției și a lui Birda Marcian, acțiuni în instanța de anulare a unor titluri de proprietate emise în anul 2006 de pe suprafețele de pădure defrișată aparțînând lui Crin Iosif Gălățean, în speranța că așa o să tragă de timp și o să se prescrie recuperarea prejudiciilor create acestuia de reprezentanții direcției și ai ocoalelor silvice pe suprafețele proprietate privată pe care le deține.
Prejudiciile și penalitățile aferente se ridică la sume de milioane de euro și asta a fost singură lor soluție de a mai trage de timp. Urmare a acestor acțiuni în instanță, proprietarul a formulat mai multe plângeri penale în urmă cărora atât juriștii, șefii de ocol, directorii și Birda Marcian s-au ales cu dosare penale în care s-a dispus deja începerea urmăririi penale pentru mai multe fapte, unele dosare țînând cont de “amiciția” cu cei de la Biroul de Combatere a Delictelor silvice au fost preluate în cercetare de Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Cluj.