fbpx

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop: ”Noi, avocații, trebuie să fim o voce în societatea civilă”

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a vorbit pentru avocatura.com despre scopul organizării ”Marșului tăcerii” mâine, 30 mai, pe trotuarul din fața Curții de Apel Cluj.

”E foarte important să se înțeleagă că nu dorim protejarea unor persoane care pot avea calitatea de suspecți sau alte calități în dosare penale. Noi dorim doar să se respecte dreptul la apărare așa cum este stipulat în Constituția României și în toate reglementările europene. Și chiar în toate țările.

Adică, este o chestiune normală și fără “emoție”, ca să spun așa, dar noi apreciem că toate luările de poziție de care am vorbit anterior – cea a doamnei ministru, a procurorilor și a șefei DNA –  au influențat decizia Parlamentului, a Camerei Deputaților, de retrimitere a legii în Comisie și de a nu vota tocmai pe aceste articole. Probabil că nici parlamentarii nu au înțeles exact despre ce este vorba.

Iar noi, avocații, trebuie să fim o voce în societatea civilă, pentru că avocații sunt cei care de fapt apără orice om ce are probleme de natură penală sau civilă.

Pe de altă parte, probabil ați observat că Baroul Cluj este cât se poate de activ în momentul în care există derapaje. Am susținut o conferință de presă anul trecut, parcă, în legătură cu abuzurile fiscale. Din Baroul Cluj a pornit acea acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, prin care am și câștigat, ca să spun așa, prin care s-a constatat că furnizarea de date personale în alte scopuri decât cele care au fost colectate de autorități este nelegală. Adică, noi suntem foarte implicați în a ne apăra profesia și drepturile cetățenilor, poate de aceea explicația că Baroul Cluj face ceea ce face.”, a declarat Mircea Pop.

Întrebat cum își explică declarațiile ministrului Raluca Prună și ale șefei DNA, Codruța Kovesi, decanul a răspuns: ”Îmi explic afirmațiile prin prisma funcțiilor pe care le îndeplinesc cei care le-au făcut. “Funcția” este suficientă ca să justifice o astfel de luare de poziție.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns