fbpx

Consultant fiscal: Statul nu va suporta costurile testelor Covid, așa cum a spus ministrul Cîțu

Consultantul fiscal Cornel Grama explică pentru Clujust de unde vine confuzia că Statul ar suporta costurile testelor COVID.

Clujust: Cum s-a ajuns în situația ca lumea să creadă că statul va suporta costul testelor Covid?

Cornel Grama: Da, deja se propagă în media (net și TV) că aceste cheltuieli vor fi suportate de stat (lumea crede că dacă acel test costă 300 lei, statul le va da acești bani ) :))) ce fake -news ! de la Guvern!

Dacă îl urmăriți pe Cîțu de la min 3.45 veți vedea că zice că testele pentru Covid  vor intra la venituri neimpozabile și scutite de contribuții sociale ….și de aici, el trage concluzia că VOR FI SUPORTATE DE STAT ÎN MOD INDIRECT  Poate eventual doar dacă impozitul și contribuțiile sunt 100% și nu 45% cât sunt în prezent ! :)) .

Clujust: Dar de ce indirect de către stat? Pentru că statul nu va lua cei 16% din banii de teste, cheltuieli pe care și le deduce angajatorul?

Cornel Grama: Indirect da…dar nu integral. Doar taxele le suportă statul, în sensul că pentru costul testelor, firma nu este obligată să plătească impozitul pe salarii și contribuțiile sociale. Se știe că orice sumă acordată salariatului e asimilată salariilor și e purtătoare de impozit și contribuții. Dar sunt și excepții în Codul fiscal și exact acolo vor ,,băga” această cheltuială cu testele Covid.

Clujust: Deci cine va deconta și cât?

Nu decontează nimeni nimic. Lumea crede că din punct de vedere fiscal, cheltuiala va fi tratată ca și în cazul concediilor medicale sau a șomajului tehnic, că primești banii de teste.

Păi, se duce omul, își face testul, ia factură pe firmă și nu se consideră avantaj salarial pentru angajat (venit neimpozabil + fără contribuții), dar plata o face firma, nu statul. Firma o ,,bagă” pe cheltuieli și dacă la sfârșit iese cu profit, scade 16%, pentru că e deductibilă. Dacă e microintreprindere… nimic… ghinion!”

Vezi AICI ce a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!