fbpx

Consiliul Național de Etică: Ministrul Bode nu a plagiat în cartea pentru care se judecă cu UBB

Ministrul de Interne Lucian Bode nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI). Bode se judecă cu UBB Cluj, după ce Comisia de etică a universității a decis contrariul.

„În conformitate cu prevederile art. 42 alin. 5, art. 7 lit. f) şi f1), art. 14 din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, se respinge Autosesizarea CNECSDTI nr. 36 din 23.02.2023 derivată din Contestaţia înregistrată cu nr. 1739/30.01.2023 de la Lucian Nicolae Bode împotriva Hotărârii nr. 1/228/10.01.2023 a Comisiei de Etică a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin care sa admis Autosesizarea UBB nr. 10/13.12.2022 privind dl. Lucian Nicolae Bode.

Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 nu este plagiată , dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare. Deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa.

În baza dizpoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b şi art. 21 alin. 2 lit. a din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat.

Potrivit art. 4 lit. (c) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, aprobat prin Ordinul MEC nr. 4655/30.06.2020, modificat prin Ordinul MEC nr. 5585/18.09.2020 şi prin Ordinul MCID nr. 20372/22.03.2023, CNECSDTI emite şi următoarele recomandări:

Recomandări CNECSDTI pentru domnul Lucian Nicolae Bode:

Se recomandă întocmirea de către domnul Lucian Nicolae Bode a unei erate in extenso la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021, în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate.”, se arată în Hotărârea nr. 40/2023 a CNECSDTI.

Hotărârea completă mai jos. Concluzia că nu este plagiat este scrisă clar pe ultima pagină.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.09 MB]

”Verdictul este cât se poate de clar: lucrarea mea nu este plagiată! Așadar, nu am plagiat. Nici în carte, nici în teză. Consiliul Național de Etică a constatat că nu am încălcat normele de etică și conduită academică constând în plagiat. Mai mult decât atât, autosesizarea cu privire la cartea publicată de către mine a fost respinsă. Așadar, am avut dreptate când am afirmat că această campanie la care am fost supus de către o asociere bine coordonată și puternic finanțată a fost un joc politic și doar atât. Cred că toată lumea a văzut campania orchestrată împotriva mea și care a fost susținută cu bani grei de către adversarii politici”, punctează ministrul într-o declarație pentru ziarul „Adevărul”,

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns