fbpx

CEDO a condamnat, din nou, practica instanțelor de a folosi formule scurte, vagi și stereotipe în hotărârile pe măsurile preventive

Judecătorii nu-și pot limita rolul la cel de ,,automat de admitere a cererilor organelor de urmărire penală”, se arată în decizia CEDO de astăzi.

În hotărârea din data de 17 septembrie 2020, în cazul Mirgadirov împotriva Azerbaidjanului și Turciei (cerere nr. 62775/14) Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că au existat:

o încălcare a articolului 5 § 1 (dreptul la libertate și securitate) din Convenția europeană a omului Drepturi datorită absenței unei suspiciuni rezonabile cu privire la săvârșirea unei infracțiuni;

o încălcare a articolului 5 § 1 din Convenția europeană privind detenția reclamantului de la 19 la 20 Noiembrie 2014 în absența unei hotărâri judecătorești;

o încălcare a articolului 5 § 4 (controlul judiciar asupra legalității detenției) din cauza eșecului instanțelor naționale de a evalua argumentele reclamantului în favoarea eliberării acestuia;

o încălcare a articolului 6 § 2 (prezumția de nevinovăție);

o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie).

Cazul se referea la reținerea și arestarea preventivă a reclamantului, un cunoscut jurnalist, pentru acuzații de înaltă trădare, deoarece ar fi spionat pentru Armenia.

Curtea a constatat, în special, că dovezile prezentate nu au fost suficiente pentru a găsi o suspiciune rezonabilă că reclamantul a comis o infracțiune de înaltă trădare. Restricțiile impuse asupra acestuia, în timpul detenției preventive, i-au încălcat, de asemenea, drepturile.

Reclamantul a susținut că instanțele naționale nu au răspuns la niciunul dintre argumentele sale relevante pe care le invocase, în mod repetat, împotriva detenției. De asemenea, avocații săi nu fuseseră informați cu privire la desfășurarea unei ședințe de judecată din 20 noiembrie 2014. Reclamantul a invocat o încălcare a articolului 8 și  articolului 10 cu privire la restricțiile impuse acestuia în arest preventiv, însă Curtea a reținut doar problemele ridicate în temeiul articolului 8.

Curtea a menționat că instanțele au folosit formule scurte, vagi și stereotipe pentru respingerea plângerilor reclamantului cu privire la arestarea sa preventivă, limitându-și rolul la automat de admitere a cererilor organelor de urmărire penală. Prin urmare, nu au efectuat o examinare autentică cu privire la „legalitatea” reținerii sale, având loc astfel, o încălcare a articolului 5 § 4.

Curtea a reținut că comunicatul public din iulie 2014 a purtătorului de cuvânt al parchetui nu a fost făcut cu discreția și circumspecția necesare, prin modul de expunere, nu a lăsat cititorului nicio îndoială cu privire la faptul că reclamantul este vinovat de infracțiunea de  înaltă trădare. A existat astfel o încălcare a articolului 6 § 2 al Convenției.

Curtea a constatat că ingerința în dreptul solicitantului de a primi și de a se abona la ziarele sau revistele socio-politice nu erau conforme cu legea, în sensul paragrafului 2 al articolului 8.

Măsurile au fost echivalente, de facto, cu o interdicție totală pentru ca acesta să aibă orice contact (întâlniri, apeluri telefonice sau corespondență) cu lumea exterioară, cu excepția avocaților săi. Nici anchetatorul care a solicitat restricțiile și nici instanțele, nu au prezentat vreo  justificare relevantă pentru a sprijini astfel de măsuri dure și cuprinzătoare. Guvernul a eșuat să prezinte orice explicație relevantă referitor la motivul pentru care a fost necesar ca reclamantul să fie separat de familia sa și de lumea exterioară. Curtea a concluzionat că motivele expuse de autoritățile naționale în sprijinul restricției drepturilor reclamantului nu erau relevante și suficiente și a avut loc o încălcare a articolului 8.

Judgment Mirgadirov v. Azerbaijan and Turkey – pre-trial detention of a journalist who was charged with and later convicted of high treason (1)

 

 

Comments

comentarii

Pentru patru zodii, luna aprilie urmează să fie memorabilă, cu schimbări majore pe toate planurile.... Citește mai mult
Vremea se va încălzi în toată țara, iar temperaturile vor fi mult mai ridicate decât ar fi normal pentru sfârșitul lunii martie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns