fbpx

,,Cea mai mare înșelătorie piramidală din toate timpurile” cu criptomonede a ajuns în instanță

Curtea Națională a Spaniei va investiga una dintre cele mai mari escrocherii piramidale legată de criptomonede care afectează victime din mai mult de 20 de țări și a produs un prejudiciu estimat la 900 milioane de euro.

Judecătorul Curții Naționale José Luis Calama a acceptat inhibarea unei instanțe din Arona (Tenerife) pentru a investiga cea mai mare schemă piramidală în legătură cu investițiile în criptomonede prin intermediul companiei Arbistar 2.0 SL. De acum înainte, înșelăciunea va fi cercetată la Curtea Centrală de Instrucțiune 4 a Curții Naționale (Audiencia Nacional).

Conform relatării Abogacia Espaniola, aceasta este o decizie foarte relevantă, care deschide ușa „pentru ca schemele piramidale informatice să fie anchetate de Curtea Națională. Este un nou criteriu în interpretarea articolului 65 din Legea organică a sistemului judiciar ”, subliniază Carlos Aránguez, de la Aránguez Abogados, biroul care coordonează această plângere colectivă. De fapt, el explică că ieri (22 aprilie 2021-n.red.) au fost informați că AN (Curtea Națională) și-a recunoscut competența în „cazul Kuailian”, în care sunt și ei prezenți. Și prezice că vor ajunge și alții.

Numărul victimelor poate ajunge la 32.000 și provin din 20 de țări

Numărul victimelor acestei presupuse înșelăciuni este de 1.127, dar ar putea ajunge la 32.000 din cauza numărului de conturi afectate, în timp ce daunele economice sunt estimate în prezent la peste 41 de milioane de euro, deși ar putea depăși 900 de milioane. Acest caz are ramificații internaționale, cu persoane afectate în peste 20 de țări. Și, potrivit lui Aránguez, „este cea mai mare înșelătorie piramidală din toate timpurile”.

Structura acestei companii a fost strict piramidală, prin așa-numitul „Plan de prieteni” prin care investitorii, care chiar și-au recuperat o parte din investiție, și-au introdus prietenii și familia în acest sistem. Compania i-a asigurat pe investitori că ceea ce făceau era să cumpere criptomonede ieftin și să le vândă scump, atunci când de fapt operau prin așa-numita „schemă ponzi” (înșelătoria piramidală clasică).

Avocatului din acest caz i se pare „curios că escrocheriile tradiționale continuă să lucreze pentru infractori”, deși adaptate noilor timpuri. El subliniază că, în timpul lockdown-ului de anul trecut, escrocheriile de acest tip au crescut datorită unei combinații de factori: persoanele închise acasă, o creștere a utilizării internetului și preocuparea pentru viitor. Și indică un alt factor important, lipsa reglementării în țara noastră cu privire la criptomonede.

Despre ,,cazul Kuailian” a relatat elconfidencial:

Patricia (nume fictiv pentru a-și proteja identitatea) a decis, la sfârșitul anului 2019, să investească în jur de 40 de ,,etheri (aproximativ 40.000 de dolari la cursul de schimb actual) într-o nouă platformă de investiții. Ideea promisă: creatorii săi au oferit beneficii care variau de la 6% pe lună până la aproape 20% și, pentru aceasta, trebuiau să-și depună criptomonedele pe acea platformă, timp de aproximativ 1.000 de zile.

Platforma se numea ,,Kuailian” și a devenit extrem de vizibilă pe internet cu sprijinul a zeci de „youtuberi” și „influenceri” care și-au invitat adepții să se alăture proiectului cu discuții și prezentări. Curând lucrurile au început să meargă prost. „În primele luni lucrurile au decurs bine, chiar au plătit randamentele generate la zi, nu ai avut niciun cost, a existat transparență și au intrat din ce în ce mai mulți oameni, dar din primăvară, totul a devenit praf, a relatat Patricia către Teknautas.

Când Patricia s-a înrolat, erau aproximativ 6.000 de investitori și compania, Kuailian App OÜ , cu sediul în Estonia, dar cu manageri spanioli, mergea din ce în ce mai bine. Acum, conform datelor colectate de Tulip Research pentru Teknautas, există mai mult de 50.000 de investitori, și s-a strâns aproximativ un milion de ,,etheri” (aproximativ 1.500 de milioane de dolari la cursul de schimb actual) însă problemele generate de folosirea platformei au dus la sesizarea Curții Naționale a Spaniei în urma unei plângeri pentru fraudă, spălare de bani și falsificare de documente, în prezent așteptându-se raportul acuzării.

Există grupuri de afectați care depășesc 1.000 de membri care pregătesc plângeri la diverse firme de avocatură. Motivul? Oamenii care și-au investit banii în acest proiect asigură că Kuailian nu și-a îndeplinit promisiunile, a schimbat condițiile contractelor în mod unilateral, iar profitabilitatea sa a scăzut la minimum, fără niciun motiv aparent, în mijlocul perioadei de înflorire a criptomonedelor.

„La început au oferit o rentabilitate lunară de aproximativ 10% cu licențe cu risc scăzut (investiții) și aproximativ 20% pentru cele cu risc mediu, dar încetul cu încetul au coborât, sub tot felul de pretexte schimbând condițiile. În acest moment se pot câștiga aproximativ 10 cenți de euro pe zi de profitabilitate, iar această împrejurare este cu mult sub ceea ce mi s-a promis și care, mai presus de toate, nu se potrivește cu situația actuală a ,,etherilor” pe care i-am depus pe platformă ”, a adaugat Patricia, conform sursei citate.

Potrivit acestui investitor și a unuia dintre administratorii grupului afectat (care s-a alăturat pe Telegram și pregătește deja mai multe acțiuni), situația a atins un astfel de nivel încât compania a oferit clienților o soluționare înainte de a ajunge la 1.000 de zile de investiții, respectiv recuperarea unei părți (cei implicați cred că ar fi în jur de 40%) în schimbul evitării oricărei acțiuni în justiție și s-a vorbit chiar despre o schimbare totală a produselor și a proiectului.

Platforma oferă recuperarea în bani FIAT a echivalentulului monedei ,,etherum” la valoarea pe care au avut-o la momentul depunerii pe platformă, însă dacă se acceptă această ofertă se pierd criptomonedele în lipsa oricărei informații despre evoluția acesteia, iar platforma continuă să-și perceapă comisioanele pentru schimbul de la o monedă la alta și transferul banilor în portofelul FIAT.

Același investitor menționează conform sursei citate că s-a ales praful de platforma ,,Kuailian și că în prezent, ,,singura modalitate de a continua pe platformă este cu un fel de monedă proprie numită SPU care este egală cu dolarul și care te obligă chiar să recalculezi participarea la produs.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns