fbpx

Unui polițist BCCO, inculpat alături de fostul comisar Liviu Șipoș, i s-a încălcat dreptul la apărare de procurorul DIICOT

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a constatat că unui polițist de la BCCO Cluj, trimis în judecată alături de fostul comisar Liviu Șipoș și alții, i s-a încălcat dreptul la apărare de către procurorul DIICOT. Instanța a admis excepțiile invocate de avocatul polițistului, Călin Budișan.

Soluția pe scurt: ”In baza art. 36 alin(1) C.proc.pen. si art. 41 alin(1), (2) si (5) C.proc.pen., respinge exceptia de necompetența teritoriala a Tribunalului Bucuresti, invocata de inculpații Marc Dragoș Calin si Grosan Adrian, ca nefondata.

Admite in parte cererile si excepțiile formulate de inculpații Sipoș Liviu, Marian Lucian-Octavian si Marc Dragos Calin.

In baza art. 345 alin. 2 C.proc.pen. constata neregularitatea sesizarii instanței cu rechizitoriul nr. 844/D/P/2020 din data de 02.02.2021 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala, in ceea ce prive?te descrierea infracțiunilor de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, presupus savarșita de inculpatul Marc Dragos Calin, infracțiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, prevazuta de art. 47 C.pen. raportat la art. 360 alin(1), (2) ?i (3) C.pen. si instigare la tentativa la transfer neautorizat de date informatice, prevazuta de art. 47 C.pen. raportat la art. 32 alin(1) C.pen. raportat la art. 364 C.pen., presupus savarșite de inculpatul Sipoș Liviu, infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, prevazuta de art. 360 alin(1), (2) ?i (3) C.pen. si tentativa la transfer neautorizat de date informatice, prevazuta de art. 32 alin(1) C.pen. raportat la art. 364 C.pen., presupus savar?ite de inculpatii Neagu Nicolae si Zahiu Ionel Cosmin.

Constata nelegalitatea sesizarii instantei, in ceea ce il priveste pe inculpatul Marc Dragos, respectiv a rechizitoriului nr. 844/D/P/2020 din data de 02.02.2021 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala, ca urmare a incalcarii dreptului la aparare garantat suspectului si inculpatului in cursul urmaririi penale.

In baza art. 282 C.proc.pen., constata nulitatea relativa a declaratiei luate, in calitate de martor, inculpatului Marc Dragos Calin la data de 19.10.2020 si a declaratiei luate in calitate de martor, inculpatului Marian Lucian-Octavian la data de 15.08.2020 si, in baza art. 102 alin(3) C.proc.pen., dispune excluderea probelor constand in declaratiile luate in calitate de martor inculpatilor Marc Dragos Calin si Marian Lucian-Octavian. Dispune eliminarea din dosar a mijloacelor de proba excluse.

Respinge restul cererilor si exceptiilor formulate de inculpatii Șipoș Liviu, Marian Lucian-Octavian si Marc Dragos Calin si cererile si exceptiile formulate de inculpatii Grosan Adrian, Neagu Nicolaie si Zahiu Cosmin Ionel, ca nefondate.

Dispune comunicarea prezentei incheieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala, procurorul urmand, ca in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, sa remedieze nelegalitatea actului de sesizare si sa comunice judecatorului de camera preliminara, daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.

Dispune comunicarea de indata a prezentei incheieri Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Structura Centrala in conformitate cu prevederile art. 345 alin. 2 C. proc.pen.

Cu drept de contestatie odata cu incheierea ce se va pronunta conform art. 346 C.proc.pen.”

În februarie, fostul șef al Seriviciului Antidrog Cluj, comisar pensionar Liviu Șipoș, a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alți 6 inculpați, pentru consituirea unui grup infracțional organizat. Surpriza a fost că în dosar au fost inculpați și doi polițiști activi, unul de la Înmatriculări și Permise, iar celălalt de la Brigada de Combatere a Crimei Organziate (BCCO) Cluj. (Detalii AICI)

Comments

comentarii

Lasă un răspuns