Caz de violență domestică, trimis în judecată după 4 ani. Victima femeie și-a retras plângerea

Un bărbat din Cluj-Napoca a fost trimis în judecată pentru violență în familie după circa 4 ani de la agresiune. La proces, fosta soție și-a retras plângerea, având în vedere durata mare de timp de la evenimentul neplăcut. Azi, 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, trimis la instanță anul acesta, ”inculpatul ….. în data de 04/05.10.2020, pe fondul consumului de alcool și al geloziei, a lovit-o de mai multe ori cu pumnul în zona capului, iar ulterior cu piciorul în zona spatelui pe persoana vătămată … (fostă ..)…, care la acea dată era soția acestuia, fiindu-i cauzate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.”

Prin încheierea din 9 septembrie 2024, definitivă prin necontestare, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății.

Din actele și lucrările de la dosar, instanța a reținut următoarele:

”La termenul de judecată din data de 31.10.2024, persoana vătămată…. prin apărător ales a depus declarație autentificată prin care arată că își retrage plângerea penală formulate împotriva inculpatului … pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (2) Cod penal.

Conform art.193 al.3 cod penal, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar art.158 al.1 cod penal, retragerea plângerii poate interveni până la pronunțarea unei hotărâri definitive, în cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile.

Prin Decizia nr.11/2019 ICCJ a statuat că pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile și nu ca efect al împăcării.

De asemenea prin Decizia 30/2024 ICCJ a statuat că  în cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar acțiunea penală este considerată a fi exercitată ca urmare a acesteia, va putea să intervină și retragerea plângerii prealabile conform art. 158 alin. (1) din Codul penal, lăsând neaplicat art. 158 alin. (4) din Codul penal referitor la condiția însușirii de către procuror.

Având în vedere manifestarea de voință exprimată de către persoana vătămată care și-a retras plângerea formulată, instanța va lua act de această retragere și în baza art. 396 al.6 rap. la art. 16  al.1  lit.g cod procedură penală, art.193 al.3 cod penal, art.158 al.1 și 2 cod penal va dispune încetarea procesului pornit împotriva inculpatului ..# pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (2) Cod penal, ca urmare a retragerii plângerii.

Va lua act că persoana vătămată … a renunțat la constituirea de  parte civilă.”, se arată în hotărâre.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor

În fiecare an, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, dar şi debutul campaniei UNiTE, o iniţiativă de 16 zile de activism ce se încheie cu Ziua internaţională a drepturilor omului (10 decembrie). În 2024, campania are tema “Every 10 Minutes, a woman is killed. #NoExcuse. UNiTE to End Violence against Women” şi doreşte să atragă atenţia atât asupra escaladării alarmante a violenţei împotriva femeilor cât şi în ceea ce priveşte revitalizarea angajamentelor, cerând responsabilitate şi acţiuni din partea factorilor de decizie, se arată pe site-ul oficial al ONU, https://www.un.org/.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. La nivel global, un număr estimat de 736 milioane de femei – aproape una din trei femei – au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale de către partenerul intim, violenţei sexuale de către un non-partener, sau ambelor violenţe, cel puţin o dată în viaţă. Pentru cel puţin 51.100 de femei în 2023, ciclul violenţei bazate pe gen s-a încheiat final şi brutal, ele fiind ucise de către parteneri sau de membri ai familiei. Asta înseamnă că o femeie a fost ucisă la fiecare 10 minute. Acest flagel al violenţei s-a intensificat în diferite situaţii, inclusiv la locul de muncă şi în spaţiile online, şi a fost agravat de conflicte şi schimbările climatice.

Comments

comentarii

Atenţionare de călătorie. Aglomerație la frontiera cu Bulgaria în minivacanţele de Paște și 1 Mai.... Citește mai mult
După un incident șocant petrecut în urma derby-ului dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, în care mai mulți copii au fost agresați de suporteri, clubul CFR a făcut un gest de solidaritate: i-a invitat pe doi dintre tinerii implicați la antrenamentul echipei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns