fbpx

Baroul Cluj: Avocatului nu i se pot cere, într-un dosar penal în care apără clienți, contractele încheiate cu aceștia

Consiliului Baroului Cluj a emis o opinie cu privire la solicitarea contractelor de asistență juridică de către organele de cercetare penală.

Potrivit Consiliului Baroului Cluj, din interpretarea textelor legale reiese că ”secretul profesional al avocatului, respectiv obligația de respectare a acestuia se întinde asupra tuturor actelor și comunicărilor pe care acesta le încheie sau le poartă cu clientul, respectiv și asupra contractului de asistență juridică.

Interpetrarea raportată la contractul de asistență juridică este validată expres și în mod special de prevederile art. 8 alin. 3 din Statut, amintit anterior.

De asemenea, art. 10 alin. 4 din Statut, mai sus redat, arată cât se poate de clar că atât corespondența, cât și orice informație transmisă între avocat și client nu pot fi aduse ca probe în justiție.

Mai mult, avocatul este obligat să se opună ridicării de înscrisuri, conform art. 228 alin. 5 din Statut.

După cum s-a reținut mai sus și după cum este în același sens și doctrina2, procedura ridicării de înscrisuri prevăzută de art. 169 CPP, nu poate fi aplicată avocatului, având în vedere prevederile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 51/1995, republicată.

Tot doctrina a reținut, cu referire la infracțiunea prevăzută de art. 271 C.pen., că alin. 2 a normei incriminatoare prevede o cauză de excludere a tipicității infracțiunii, în cazul în care solicitarea de depunere a unor documente ar avea în vedere persoana urmărită. Or, avocatul „persoanei urmărite” nu poate fi disociat de aceasta sub acest aspect, pentru că altfel s-ar înfrânge logica normei de excludere a tipicității.

De altfel, avocatul acționează ca un reprezentant al clientului său și orice informație sau document deține sau întocmește o face în baza informațiilor transmise de client.

Prin urmare, acestea nu pot fi solicitate de la avocat, dacă ele nu ar putea fi, legal, solicitate de la client, în calitate de persoană urmărită.

Tot în acord cu doctrina citată4, reținem că solicitarea de depunere a unor acte trebuie să fie conform legii. Dacă aceasta este vădit nelegală, refuzul nu îndeplinește tipicitatea infracțiunii amintite.

În acest sens doctrina amintită oferă exemplul abuziv al unei instanțe de a solicita avocatului depunerea convorbirilor înregistrate dintre acesta și client, discuție care face obiectul secretului profesional.

În concluzie, față de toate textele legale amintite și modul lor de interpretare considerăm că avocatului nu i se poate cere, în dosarul penal în care reprezintă sau asistă unul sau mai mulți clienți, contractele de asistență juridică încheiate cu aceștia.”, precizează Consiliul Baroului Cluj.

Textele legale incidente pot fi citite în comunicatul Baroului:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns