Asociația studenților de la drept ELSA Cluj-Napoca a bifat primul proiect din acest semestru și anume Concursul de Procese Simulate de Drept Administrativ, care a avut loc în week-end la Curtea de Apel Cluj. În juriu au fost doi judecători și un avocat.
Evenimentul “Mout Court Competition” de Drept Administrativ, realizat cu ajutorul sponsorilor, conf. dr. Ovidiu Podaru, av. dr. Septimiu Puț și Societatea civile de avocaţi Stegăroiu şi asociații, a constat într-un proces simulat, unde studenții au primit o speță pe care au dezbatut-o întocmai ca în “viața reală”.
Având în vedere că cei mai buni participanți sunt premiați cu premii consistente, aceștia își iau în serios rolul asumat în concurs și pledează ca niște adevărați avocați, iar pentru a crea o ambianță cât mai realistă, aceste concursuri sunt jurizate de profesori din cadrul Universității Babeș-Bolyai sau de persoane care au calitatea de judecător, procuror sau avocat. Juriul a fost format din Ioana Pășculeț – Judecător; Anghel Pop – Judecător și Călin Stegăroiu – avocat.
Evenimentul a fost deschis de avocat dr. Septimiu Puț, care a adresat câteva cuvinte încurajatoare participanților și spectatorilor care se aflau în sală.
Fiecare dintre cele patru echipe a avut ocazia de a juca atât rolul reclamantului, cât și cel al pârâtului, având aceeași speță ca subiect de dezbatere. Premiile au fost acordate de juriu în funcție de performanțele de care au dat dovadă cele patru echipe, astfel: Premiul I – Ioan Cristian și Husti Giorgian, Premiul II – Iuraș Ariadna și Giurgi Dorin. Cel mai bun pledant a fost ales Mărincean Leonardo.
“Competitorii au dovedit că au înțeles problematica speței, și-au depășit condiția de studenți de anul II, punând în discuție multiple excepții procesuale și au vehiculat în argumentarea lor hotărâri reprezentative din jurisprudența europeană. Solemnitatea sedinței de judecată și simbolistica sălii de judecată au imprimat competitorilor o anumită sobrietate și eleganță, făcând procesul simulat cât se poate de realist pentru auditoriu. Chiar dacă lupta a fost strânsă, mi-a plăcut că totul s-a derulat într-o atmosfera decentă, cu respectarea dreptului la replică, fără intercalări în susținerea pozițiilor procesuale, aceste elemente fiind ele însele o probă incontestabilă de inteligență. Felicitarile mele se adresează deopotrivă tuturor competitorilor!”, a spus avocatul Septimiu Puț.
“ Mulțumesc pentru invitația și onoarea de a fi membru în acest juriu al concursului de procese simulate. A fost o experiență inedită să evaluez dezbaterile dintre echipele de studenți, dat fiind că am participat și eu, la randul meu, în primii ani ai facultății la o simulare asemanatoare și mi-am amintit cu placere de pregătirea, emulația și emoțiile specifice acestui tip de concurs. Totodată, am avut ocazia să cunosc tineri studenți de excepție, cu o bună pregătire juridică și dorință de aprofundare a cunoștințelor dobândite, pe care sunt sigur că o să îi întâlnesc în viitorul apropiat în sala de judecată în calitate de profesioniști ai dreptului.”, a afirmat judecătorul Anghel Pop.