fbpx
Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Articol important din Codul de procedură civilă privitor la desfășurarea unui proces, declarat neconstituțional

Articol important din Codul de procedură civilă privitor la desfășurarea unui proces, declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a României a decis că prevederile articolului 27 din Codul de procedură civilă sunt neconstituționale.

În ziua de 18 decembrie 2018, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr.52 din 18 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept

Art. 27 din Codul de procedură civilă prevede: „Hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor şi termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr.52 din 18 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, sunt neconstituţionale.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr.52 din 18 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, conduc la prelungirea, în timp, a efectelor unei norme constatate neconstituţionale, prin Decizia nr.369 din 30 mai 2017, ceea ce încălcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţie, ce consacră efectul imediat şi general obligatoriu al deciziilor Curţii Constițutionale, coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie, precum şi ale art. 126 alin. (3) referitoare la competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Curtea a reţinut că această interpretare este contrară și jurisprudenței Curții Constituționale referitoare la efectele de ordin constituţional ale deciziilor sale prin care constată neconstituţionalitatea unei norme legale, efecte care sunt de imediată aplicare asupra cauzelor pendinte.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanțelor de judecată care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia a II-a civilă,  Curţii de Apel Braşov – Secţia civilă,  Curţii de Apel Craiova – Secţia a II-a civilă,  Curţii de Apel Timişoara – Secţia I civilă,  Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a civilă, precum şi Curţii de Apel Oradea – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Citește și

CCR întoarce interpretarea ÎCCJ privind recursurile din litigiile evaluabile în bani

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina