Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Decizie ÎCCJ cu impact major în litigiile pe bani: Mii de recursuri vor fi respinse ca inadmisibile

Decizie ÎCCJ cu impact major în litigiile pe bani: Mii de recursuri vor fi respinse ca inadmisibile

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă de la ÎCCJ a pronunțat, ieri, 18 iunie, o decizie cu impact major. Mii de recursuri declarate după o decizie a Curții Constituționale din luna mai 2017 vor fi respinse ca inadmisibile.

Prin decizia nr.369 din 30 mai 2017, Curtea Constituțională a României (CCR) a eliminat pragul impus pentru a se putea ataca cu recurs (a doua cale de atac după apel) o hotărâre dintr-un litigiu evaluabil în bani.

”Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Tița Ochi Albi în Dosarul nr.8388/197/2014 și de Horia Laurențiu Pavel și Eleonora Pavel în Dosarul nr.19417/197/2013 ale Curții de Apel Brașov – Secţia civilă și constată că sintagma „precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv” cuprinsă în art.XVIII alin.(2) din Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă este neconstituțională”, se arăta în minuta deciziei CCR.

În motivare s-a explicat că pot fi atacate cu recurs hotărârile pronunțate după publicarea deciziei: ”Curtea constată că efect al constatării neconstituţionalităţii sintagmei „precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv”, cuprinse în art.XVIII alin.(2) din Legea nr.2/2013, în condiţiile prorogării de la aplicare, până la 1 ianuarie 2019, a dispoziţiilor art.483 alin.(2) din Codul de procedură civilă, este acela că, de la data publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, urmează a se aplica prevederile art.XVIII alin.(2) din Legea nr.2/2013 în sensul că sunt supuse recursului toate hotărârile pronunțate, după publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, în cererile evaluabile în bani, mai puţin cele exceptate după criteriul materiei, prevăzute expres în tezele cuprinse de art.XVIII alin.(2) din Legea nr.2/2013.

Descarcă aici decizia CCR 369/2017

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR nr.369/2017 în 20 iulie 2017, a urmat un val de recursuri în special în numeroasele procese dintre bănci și clienți privind clauzele abuzive din contractele de creditare.

Curțile de apel și în special Înalta Curte de Casație și Justiție s-au încărcat cu astfel de dosare în recurs. Instanțele au interpretat diferit aplicarea deciziei CCR, astfel că a fost nevoie de o decizie a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă de la ÎCCJ pentru a lămuri efectele deciziei.

În şedinţa din 18 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, a pronunțat următoarea soluție:

”Decizia nr.52  în dosarul nr.866/1/2018

Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a IV-a civilă în dosarul nr. 41380/299/2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia I civilă în dosarul nr. 6892/101/2014 şi Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a civilă în dosarul nr. 529/2/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 27 din Codul de procedură civilă, cu referire la art. 147 alin. (4) din Constituția României, efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 369 din 30 mai 2017 se produc cu privire la hotărârile judecătorești pronunțate după publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, în litigiile evaluabile în bani de până la 1.000.000 lei inclusiv, pornite ulterior publicării deciziei (20 iulie 2017).

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

Decizia ICCJ nr.52/2018 vine si subliniază principiul enunțat de articolul 27 din Codul de procedură civilă privind legea aplicabila hotărârilor, care spune că: ”Hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor și termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.” Practic, nu poți să schimbi regulile în timpul jocului.

Decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care se aplică de la data pronunțării, stabilește, negru pe alb, că pot fi atacate cu recurs hotărârile pronunțate în dosare înregistrate după data publicării deciziei CCR, 20 iulie 2017. În concret, există numeroase dosare pe rol dinainte de decizia CCR, în care s-au pronunțat hotărâri după decizie, iar cei care au pierdut s-au bucurat că mai au o cale de atac, pe lângă apel. Aceștia află acum că recursul lor este inadmisibil și, din ce spun avocații și judecătorii consultați de Clujust, nu sunt puțini în această situație.

Interesant este că există deja litigii decise definitiv în recurs, căci a trecut ceva timp din iulie 2017 până în 18 iunei 2018, când a lămurit situația completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ. Aceste litigii vor rămâne cu soluțiile pronunțate definitiv.

În concluzie, Decizia CCR nr 369/2017 se aplica doar proceselor pornite ulterior publicarii deciziei in Monitorul Oficial, indiferent de momentul pronuntarii hotararilor judecatoresti.

Mulțumim avocaților civiliști Marius Roman și Călin Iuga pentru ajutorul dat la realizarea acestui articol.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina