fbpx

Andrea Chiș, membru CSM, a vorbit despre dosarul electronic. Acesta ar putea fi introdus în etape, începând cu profesioniștii

Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a vorbit, în conferința de la Curtea de Apel Cluj, din 16 februarie, despre dosarul electronic. Acesta ar putea fi introdus în etape, începând cu litigiile între profesioniști.

Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a dezvăluit că actele de hârtie din dosare, care acum se scanează pentru a fi accesibile în sistemul informatic al instanțelor, vor fi înlocuite cu fișiere eletronice, trimise în acest format la instanță de către oameni.

”Crezul meu personal şi CSM, cu siguranţă, se va apleca asupra acestui lucru în viitoarea sa strategie și deja se apleacă este dosarul electronic, care ar trebui introdus şi la instanţe, dar probabil și în administraţie. Adică n-ar mai trebui să facem atâta risipă de hârtie, nu doar din considerente ecologice, care categoric sunt foarte important, ci şi din considerente de costuri şi de personal.

Imaginați-vă cât de multe costuri reuşeşti să economiseşti dacă faci obligatorie cererea de chemare în judecată pe suport informatic, adică să fie trimisă prin mail, să nu mai ai dosare pe hârtie, care presupune arhivari mai mulți, grefieri mai mulţi, spaţii de depozitare ș.a.m.d. Cred că, în perspectivă, trebuie să ne străduim nu doar să scanăm actele, ci să încercăm să facem accesul posibil şi în acest format pentru avocaţi şi părţi. Și chiar va trebui în perspectivă să renunţăm la formatul pe hârtie şi să standardizăm actele de procedură, să ne preocupăm să ne facem viața mai ușoară și nouă și justițiabililor și să scurtăm durata proceselor, căci până la urmă asta ne interesează. În această modalitate, procesul durează mai puțin, hotărârea judecătorească se va motiva mai repede ș.a.m.d”, a declarat judecătoarea.

Aceasta a precizat că dosarul electronic ar putea fi introdus în etape: „Ca să devină obligatoriu dosarul electronic, trebuie o modificare legislativă care trebuie pregătită cu foarte mare grijă, pentru că vedeți avem o viziune a Curții Constituționale destul de restrictivă pe accesul la justiție și, categoric, s-ar putea spune că pentru anumite categorii de persoane ar restricționa accesul la justiție, cele care nu au acces la calculator și la internet.

Cred că am putea introduce acest lucru în etape, pornind de la litigiile cu profesioniști, de exemplu achizițiile publice, unde toată lumea este profesionistă și n-ar putea să invoce o îngrădire a accesului la justiție. E greu de imaginat să spună un profesionist: eu nu am e-mail. De administrație nici nu mai vorbesc. Dacă obişnuim pe toată lumea cu această idee, cred că în viitor ea se poate generaliza. Categoric nu într-un viitor foarte apropiat, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ea.”

Pe lângă dosarul electronic, Andrea Chiș a spus că este nevoie de o normare a muncii judecătorilor. Aceasta consideră că o mare problemă a sistemului judiciar din România este că judecătorii soluţionează oricâte dosare intră, astfel că trebuie luate măsuri pentru normarea muncii în aşa fel încât să se înţeleagă cât poate să lucreze un judecător în 8 ore.

”Nu este firesc. Se spune că programul de lucru al judecătorului este flexibil. Este flexibil că oricum lucrează mai mult de 8 ore, mai mult de 5 zile pe săptămână. Dar nu este suficient să normăm volumul de muncă, ci trebuie să facem ceva să prevenim creșterea volumului de muncă. Într-o astfel de direcție de acțiune cred că și Consiliul are un rol foarte important”

Andreea Chiş a precizat că CSM ar putea accesa fonduri europene pentru proiectul de introducere a dosarului electronic sau pentru normarea muncii. Însă, potrivit membrului CSM, fondurile europene depind de cât de independent este perceput sistemul judiciar.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns