fbpx

American Bar Association sare în apărarea avocaților din România

Cea mai mare asociație de avocați din lume – America Bar Association (ABA) a emis un comunicat prin care face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia.

Asociația din SUA face referire la cazuri mediatizate de încălcări ale independenței profesiei de avocat, cel mai cunoscut fiind cazul Robert Roșu.

”Asociația Baroului American este îngrijorată de încălcarile grave ale drepturilor avocaților din România. Mai multe cazuri mediatizate au evidențiat practicile din cadrul procedurilor penale ale României care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici încalcă conceptul tradițional al unui echilibru echitabil între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației avocat-client. În consecință, ele amenință dreptul unui inculpat la un proces echitabil.

De asemenea, sistemul de justiție din România s-a angajat în mod deliberat în practici care creează frică în rândul avocaților, împiedicându-i să ofere protecțiile și serviciile la care toți inculpații au dreptul. Anumite acte legitime, de exemplu, efectuate de avocați ca reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate drept activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de „delicte de opinie” pentru raționamentul juridic pe care îl susțin în sprijinul intereselor clienților lor și pentru acțiunile efectuate în cadrul exercițiului normal al profesiei de avocat.

ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia și solicită ca procurorii, judecătorii și alți funcționari ai sistemului judiciar să aibă dreptul să ofere o justiție echitabilă și echitabilă, fără presiuni politice.”, se arată în comunicat, semnat de Presedintele ABA Patricia Lee Refo.

Avocata Silvia Uscov, o voce cunoscută din Baroul București, cere Ambasadei SUA să se întâlnească cu avocații: “Solicit si eu public delegației ambasadei SUA in Romania sa se întâlnească cu avocații, nu numai cu MJ si CSM, in urma comunicatului emis mai devreme de Asociatia Barourilor Americane prin care condamna activitatea de afectare a independentei avocaților din Romania. Si avocații din Romania au ceva de spus cu privire la starea Justitiei din aceasta tara.”

Comments

comentarii

Realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj reprezintă o investiție sigură, potrivit rectorului UMF „Iuliu Hațieganu”, Anca Buzoianu. Universitatea de Medicină din Cluj intenționează să realizeze în proximitatea spitalului un cămin pentru medicii rezidenți și studenții mediciniști.... Citește mai mult
Mecanismul de redresare și reziliență european nu va fi prelungit după anul 2026. România a încasat până în prezent puțin peste 30% din fondurile europene și riscă să piardă miliarde de euro.... Citește mai mult

Lasă un răspuns