fbpx

USR a inițiat modificări la Legile Justiției. Durata cursurilor la INM – 3 ani

Parlamentarii USR, în frunte cu Dan Barna, au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea unor acte normative în domeniul justiției.

În expunerea de motive, parlamentarii inițiatori susțin că legile justiției trebuie puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

”Scopul prezentei propuneri legislative este acela de a implementa în mod corect și coerent recomandările organismelor internaționale antemenționate prin modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a legii nr.242/2018 pentru modificarea și completarea legii nr.303/2004 și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției”, se arată în expunerea de motive.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [184.83 KB]

”Judecătorii și procurorii sunt independenți unii față de ceilalți”, se arată în proiectul de lege.

Cu privire la Institutul Național al Magistraturii se propune: ”Durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiției este de 3 ani. În al doilea an de cursuri, auditorii urmează stagii de pregătire practică la instanțe și parchete. În ultimul an de cursuri, auditorii efectuează stagii de practică la cabinete de avocatură, penitenciare, precum și alte instituții cu relevanță pentru pregărirea profesională. Instituțiile la are se efectuează stagiile de practică și durata acestora sunt stabilite de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Național al Magistraturii, pentru fiecare ciclu de învățământ. Stagiile de practică sunt organizate pe baza unor protocoale de colaborare între Institutul Național al Magistrurii și instituțiile cu relevanță pentru pregătirea profesională”

De asemenea, se propune reducerea perioadei de stagiu pentru judecători și procurori de la 2 ani la un an.

În ce privește răspunderea magistraților, USR propune următoarele modificări la articolul 96, alineatele 7 și 8 din legea 303:

”(7) În termen de două luni de la comunicarea hotărârii definitive prevăzute la alin.(6), Ministerul Finanțelor Publice va sesiza Ispecția Judiciară pentru a verifica dacă eroarea judiciară a fost cauzată de săvârșirea unei abateri disciplinare.

(8) Statul, prin Miniterul Finanțelor Pubkice, exercită acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus sancționarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență în legătură cu săvârșirea erorii judiciare cauzatoare de prejudicii”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [154.32 KB]

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina