fbpx

UNBR cere sesizarea CCR pentru constatarea unui conflict între Guvern și autoritatea judecătorească

UNBR solicită autorităților competente sesizarea Curții Constituționale a României în vederea constatării unui conflict de natură constituțională între Guvern și autoritatea judecătorească

UNBR a adresat un memoriu Președintele României, Primul-Ministru al României, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Președintele Camerei Deputaților și Președintele Senatulu,  prin care le solicită să sesizeze Curtea Constituțională a României în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvernul României, pe de-o parte, și autoritatea judecătorească reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

”Încă de la începutul acestor proteste, UNBR a transmis autorităților și a comunicat public o scrisoare deschisă în care afirmă că recunoaște și susține legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor și ale personalului auxiliar  și consideră inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfințite prin hotărâri judecătorești definitive, prin zădărnicirea aplicării acestora.

Poziția exprimată public de către UNBR și apelul adresat Guvernului și autorității judecătorești nu au fost de natură să ducă la rezolvarea problemei semnalate, astfel că începutul anului 2024 este în continuare afectat de blocajul sistemului judiciar, fără a se preconiza o soluție concretă pentru reluarea activității tuturor instanțelor judecătorești.

UNBR, în calitate de persoană juridică de interes public, are obligația ca în numele avocaților să promoveze și să apere drepturile și libertățile cetățenilor, în special dreptul la un proces echitabil, soluționat într-un termen rezonabil.

În lumina acestui deziderat, UNBR apreciază că, atât timp cât dialogul instituțional nu a fost de natură să ducă la rezolvarea situației, singurul demers juridic care poate avea ca efect soluționarea problemelor divergente dintre autoritatea executivă și autoritatea judecătorească îl constituie sesizarea Curții Constituționale în vederea dezlegării unui posibil conflict de natură constituțională.”, a transmis UNBR.

Memoriul

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [222.97 KB]

Comments

comentarii

Mecanismul de redresare și reziliență european nu va fi prelungit după anul 2026. România a încasat până în prezent puțin peste 30% din fondurile europene și riscă să piardă miliarde de euro.... Citește mai mult
Arsurile la stomac sunt o formă de indigestie care apare atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, tubul care leagă stomacul de gât. Oamenii pot să se refere la arsuri la stomac și ca reflux acid, iar boala de reflux gastroesofagian este rezultatul arsurilor la stomac frecvente și neplăcute.... Citește mai mult

Lasă un răspuns