fbpx

Un fost primar achitat în dosar DNA a câștigat în civil cheltuieli de judecată de peste 100.000 lei împotriva Statului

Tribunalul București a obligat Statul Român să-i achite fostului primar din Bacău, Romeo Stavarache, peste 100.000 de lei, reprezetând cheltuielile de judecată pe parcursul procesului de 3 ani într-un dosar DNA în care a fost trimis în judecată și achitat.

Minuta Tribunalului București: ”Admite in parte cererea. Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor la plata catre reclamantul Stavarache Romeo a sumei de 101.462 lei, reprezentand cheltuieli de judecata aferente dosarului penal nr. 1590/110/2014. Respinge in rest ca neintemeiata cererea.

In temeiul art. 453 alin. 2 Cod procedura civila, obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 3134,24 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru, in masura admiterii cererii. In temeiul art. 453 alin. 2 Cod procedura civila, obliga intimatul la plata catre apelant a sumei de 1567,12 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru in apel, in masura admiterii cererii.

Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 19.05.2023”.

Luju.ro a publicat pasaje din actiunea lui Romeo Stavarache: „Solicit obligarea paratului la plata sumei de 123.614 lei, indexata si actualizata conform legii, reprezentand despagubiri civile, pentru repararea prejudiciului material ce mi s-a provocat, constand in cheltuielile de judecata facute in perioada celor 3 ani de procese – cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, a unui colaborator stiintific necesar apararii, pentru toate fazele procesuale fond si apel, inclusiv pentru Curtea Constitutionala. (…)

In fapt, subsemnatul am fost trimis in judecata in dosarul sus-aratat de Parchetul de pe langa ICCJ – DNA – ST Bacau pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, iar Curtea de Apel Alba Iulia a dispus la 19.04.2017 achitarea subsemnatului, motivat de faptul ca fapta nu a fost prevazuta de legea penala.

Pentru a obtine aceasta solutie, subsemnatul am beneficiat de aparare calificata la fond si apel, respectiv de serviciile avocatiale ale Societatii civile profesionale de avocati ‘Zamfirescu, Racoti & Partenerii’ si de opinia juridica a colaboratorului acestei societati – prof. dr. Valerian Cioclei al UBB Bucuresti. In ceea ce priveste contributia acestui colaborator legal, arat ca a fost o opinie juridica esentiala ce a determinat in dosarul subsemnatului pronuntarea Deciziei 458/2017 de catre CCR, respectiv admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 15 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, raportate la art. 13/2 din acelasi act normativ, cu referire la infractiunea de abuz in serviciu.

Arat ca pentru aparare in cauza am achitat suma totala de 123.614 lei, conform:

– contractului de asistenta juridica 769494/2014,

– actelor aditionale 1/2014 si 2/2016 la contractul sus-indicat,

– facturilor, chitantelor si OP-urilor anexate prezentei cereri,

iar faptul ca a fost o aparare eficienta este dovedit prin aceea ca subsemnatul am beneficiat la 17.04.2020 de o decizie definitiva de achitare de la Curtea de Apel Alba Iulia, motivat prin aceea ca fapta nu este prevazuta de legea penala sau nu a fost savarsita cu vinovatia ceruta de lege- art.16 al 1 lit b. din CPP.”

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns