clujust.ro

Un avocat despre noua reglementare privind nedemnitatea avocatului: ”îți permite să pledezi după ce ai schingiuit sau siluit oameni”

Un avocat consilier în Baroul București atrage atenția asupra unor minusuri grave pe care le are noul text din Legea avocaturii privind nedemnitatea avocatului: ”Poți vinde droguri la tribunal fără să riști să pierzi calitatea de avocat. Ce tare!”. Modificarea a intrat în vigoare.

”O norma care permite să exerciți ilegal profesia și apoi să fi primit în rândul ei pentru că minimul de trei luni al pedepsei este inferior pragului care atrage nedemnitatea. O normă care îți permite să pledezi după ce ai schingiuit sau siluit oameni pentru că statul, prin legiutor, a omis să includă în enumerare infracțiunuile contra integrității corporale și sănătății sau infracțiunile contra libertății și integrității sexuale. O normă care îți permite să falsifici actele de care te vei folosi în proces fără să riști încetarea caității de avocat fiindcă cele mai multe infracțiuni de fals în înscrisuri au un minim de pedeapsă inferior pragului. O normă care permite să fi condamnat pentru încălcarea secretului profesional (unde răspunderea avocatului este agravată de însăși legea specială proaspăt amendată) fără să îți pierzi calitatea de avocat pentru că fapta prevăzută de legea specială nu face parte dintre infracțiunile enumerate care atrag nedemnitatea, cu toate că fapta „soră”din rândul infracțiunilor de serviciu împiedică funcționarii să devină avocați.”, scrie avocatul Mihnea Stoica.

”Sunt dezamăgit de stat. Până aici, nimic neobișnuit. Însă sunt și mai mâhnit de aplaudacii din conducerea profesiei care salută adoptarea acestei norme, străine de spiritul și interesul legitim al profesiei.”, conchide avocatul.

Prin ultima modificare, este nedemn de a fi avocat  ”cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, infracțiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puțin un an și reprezentând infracțiune contra vieții, infracțiune contra patrimoniului, infracțiune contra înfăptuirii justiției, infracțiune de corupție sau de serviciu, infracțiune de fals, infracțiune care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială, infracțiune contra securității naționale sau o infracțiune de genocid, contra umanității și de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”

Postarea completă a avocatului

Comments

comentarii

Întrebat care este poziția sa cu privire la acuzațiile de plagiat care afectează PNL, precum «cazul Bode», premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat încrederea în justiție, situație în care procesele în desfășurare nu trebuie să fie afectate de declarații.... Citește mai mult
Clujenii se plâng că de câteva zile nimeni nu a ridicat gunoaiele de la mai multe puncte gospodărești din toate cartierele orașului. Deșeurile sunt împrăștiate și e mizerie în mai multe zone.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!