fbpx

Termenul de 5 zile în care pot fi atacate hotărârile CNSU sau ordinele șefului DSU este neconstituțional

Dacă tot se vorbește de un nou val de Covid, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie de interes mare în acest context.

CCR a decis: ”Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ” din cuprinsul art.15 alin.(4) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.”

”În esență, Curtea a reținut că sintagma supusă controlului de constituționalitate limitează în mod nepermis controlul judecătoresc al actelor administrative cu caracter normativ, cu referire la hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din Legea nr.136/2020.”, au explicat judecătorii constituționali.

Art.15 alin.(4) –  ”Toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acțiune în anulare la instanța competentă atât pentru motive de nelegalitate, cât și de netemeinicie, în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ.”

(la 30-06-2021, Alineatul (4) din Articolul 15 a fost modificat de Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 63 din 29 iunie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 30 iunie 2021 )

Comments

comentarii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat demararea unei noi licitaţii pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. Mai multe dintre ele vor ajunge la Cluj.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj și-a asigurat serviciile mijlocașului defensiv Gabriel Simion. În vârstă de 24 de ani, jucătorul a strâns peste 100 de meciuri în Liga 1.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!