fbpx

Replică a Curții de Apel Ploiești la scrisoarea avocatei care se zbate la Judecătoria Răcari

Reprezentanții Curții de Apel Ploiești ne-au trimis un drept la replică ca urmare a scrisorii avocatei din Baroul București care acuză nereguli la micuța Judecătorie Răcari (jud. Dâmbovița), aflată în jurisdicția CA Ploiești.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, urmare a articolului publicat în data de 17.05.2023 pe site-ul www.clujust.ro, cu titlul „Avocată cu vechime despre judecătoria dintr-un oraș mic: reușește cu succes să-l umilească pe Kafka”,  ținând cont de prevederile art. 51 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual și de recomandările din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Curții de Apel Ploiești este abilitat să transmită solicitarea de publicare a următorului drept la replică:

Din verificările efectuate rezultă că pe rolul Secției I Civilă din cadrul Curții de Apel Ploiești s-a aflat dosarul nr. 314/42/2023 având ca obiect strămutarea dosarului nr. 3237/284/2018 al Judecătoriei Răcari.

Prin încheierea definitivă din data de 26.04.2023 pronunțată în acest dosar, cererea de strămutare a fost respinsă, apreciindu-se de către instanța de judecată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege (art.140 C.pr.civ), pentru a se dispune strămutarea.

De asemenea, prin încheierea din data de 26.04.2023, Secția I Civilă din cadrul Curții de Apel Ploiești a dispus respingerea ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curții Constituționale, formulată de aceeași petentă, din motivarea încheierii rezultând toate aspectele în raport de care s-a apreciat că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a se sesiza Curtea Constituțională, încheierea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile prevăzute de lege.

Din cuprinsul acestor încheieri rezultă că aspectele invocate ca motiv al strămutării judecării cauzei și al sesizării Curții Constituționale sunt în majoritatea lor identice cu cele prezentate în articol, fiind așadar avute în vedere de instanță la adoptarea soluțiilor de mai sus.

Prin urmare, afirmația din materialul jurnalistic publicat, în sensul că “aici se fură cu nerușinare cu acordul Curții de Apel Ploiești și în principiu cu acordul tuturor” constituie o gravă insinuare tendențioasă la adresa activității personalului Curții de Apel Ploiești, mai ales în contextul în care Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul acestei instanțe nu i-a fost solicitat vreun punct de vedere anterior elaborării acestui articol, iar aspectele invocate în cuprinsul articolului au constituit deja obiect de examinare în cadrul procedurilor judiciare derulate în cadrul instanței.

Mai mult, pe rolul Curții de Apel Ploiești este înregistrat un alt dosar având ca obiect o nouă cerere de strămutare al aceluiași dosar aflat pe rolul Judecătoriei Răcari, cerere formulată de aceeași petentă, dosarul având termen de judecată la data de 25.05.2023.

În consecință, pentru a nu se contura o potențială încercare de influențare prin presiune mediatică a soluționării acestui dosar, precum și pentru corecta informare a opiniei publice, vă rugăm să asigurați în cel mai scurt timp posibil publicarea acestui drept la replică, întrucât potrivit art. 18 din Legea nr. 304/2022, hotărârile judecătorești pot fi desființate sau modificate numai  în căile de atac prevăzute de lege și exercitate conform dispozițiilor legale.

La nivelul Curții de Apel Ploiești și al instanțelor din circumscripția sa teritorială sunt respectate dispozițiile art. 12 din Legea nr. 304/2022 și ale art. 124 din Constituția României privind independența și imparțialitatea instanței, dreptul la un proces echitabil și desfășurarea ședinței de judecată cu respectarea principiului distribuirii aleatorii a cauzelor, aceste dispoziții fiind integral respectate și în cauzele sus-menționate.

Ținând cont de faptul că instanțele de judecată înfăptuiesc justiția în numele legii, în scopul apărării și realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și a celorlalte drepturi și interese legitime deduse judecății, fără privilegii și fără discriminări, vă rugăm pe această cale să luați în considerare faptul că publicarea unei scrisori prin intermediul mass-media nu constituie o modalitate de soluționare a unui litigiu, în alt cadru decât cel precizat de lege, indiferent de soluția adoptată”, a transmis purtătorul de cuvânt al CA Ploiești, judecător Georgiana Iorguță

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns