Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Proces verbal de contravenție pentru viteză anulat, dar cererea de restituire a banilor e respinsă. Ce trebuie să facă petentul

Proces verbal de contravenție pentru viteză anulat, dar cererea de restituire a banilor e respinsă. Ce trebuie să facă petentul

Tribunalul Cluj a dispus anularea procesului verbal de contravenție pentru depășirea limitei de viteză încheiat pe numele unui șofer, dar a respins cererea acestuia de restituire a banilor plătiți la Stat în contul amenzii. Vezi mai jos motivul și ce trebuie să facă petentul!

Prin Decizie civilă nr. 1813/2018 din 7 noiembrie 2018, un complet de judecată de contencios administrativ de la Tribunalul Cluj a admis plângerea contravențională a unui șofer pe motiv că viteza înregistrată de aparatul radar era incertă. Dar instanța nu a dispus și restituirea amenzii plătite de om înainte să depună plângerea.

”În conformitate cu prevederile art. 10 2 alin. 3 lit. e din O.U.G. nr. 195/2002  este contravenție depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic

Rezultă clar că în cazul contravențiilor privind încălcarea limitei de viteză maximă admisă pe un tronson de drum, constatarea se face doar cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic. După cum rezultă din actele depuse la dosar, atât în fața instanței de fond, cât și în apel, fapta a fost constatată cu ajutorul aparatului radar montat pe autospeciala MAI …., aparat verificat metrologic conform buletinului de verificare metrologică depus la dosar pe CD cu înregistrarea video.

Din înregistrarea v ideo rezultă că la ora 10,51:41 apare o fracțiune de secunda o viteza de 102 , iar la același moment apare viteza de 58 , la secunda imediat următoare viteza apare ca fiind 89 km/h, fiind în descreștere. Or, apare ca fiind incertă viteza exactă cu care circula apelantul câtă vreme în interval de o secunda apar 3 valori ale vitezei, ceea ce , în mod obiectiv este greu de realizat.

Prin urmare, câtă vreme apelantul a fost sancționat pentru faptul că ar fi depășit limita de viteză cu peste 50 km/h , iar înregistrarea video existentă la dosar nu dovedește fără dubiu acest lucru, având în vedere principiul potrivit căruia dubiul profită contravenientului, Tribunalul apreciază că se impunea admiterea plângerii contravenționale și anularea procesului verbal de contravenție. 

Cu privire la petitul privind restabilirea situației anterioare emiterii procesului verbal și restituirea amenzii în sumă de 652,5 lei, Tribunalul reține că potrivit art. 34 din OG 2/2001, instanța competentă să soluționeze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o și pe celelalte persoane citate, dacă aceștia s-au prezentat, administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal, și hotărăște asupra sancțiunii, despăgubirii stabilite, precum și asupra măsurii confiscării.

Prin urmare, în procedura plângerii contravenționale, obiectul este unul clar și vizează analiza procesului verbal de contravenție.

În ipoteza în care se admite plângerea contravențională și se anulează procesul verbal de contravenție, recuperarea amenzii plătite urmează o procedură distinctă, administrativă, în fața organului fiscal unde s-a achitat acea amendă.

Nu suntem în ipoteza unui litigiu civil clasic, în care ca urmare a admiterii petitului principal se poate dispune repunerea părților în situația anterioară, astfel că se impune respingerea ca inadmisibil a petitului privind restituirea sumei de 652,5 lei, reprezentând amendă achitată de petent.

Pentru aceste considerente, Tribunalul va admite apelul formulat de apelantul M.V.I, în contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL DE  POLIȚIE AL JUDEȚULUI CLUJ împotriva Sentinței civile  nr. 2275/29.11.2017 pronunțată de Judecătoria Turda în dos.civ.nr. ….. pe care o va schimba în totalitate, în sensul că va admite în parte plângerea contravențională formulată de petentul M.V.I.  în contradictoriu cu intimatul IPJ Cluj, va dispune anularea procesului verbal de contravenție nr. …/30.07.2017, va respinge ca inadmisibil petitul privind restituirea sumei de 652,5 lei, reprezentând amendă achitată de petent.”, se arată în motivarea deciziei.

Avocatul Călin Iuga, consilier în Baroul Cluj, a explicat pentru cititorii Clujust care este procesura administrativă la care se face referire în decizie: ”Petentul trebuie să ia hotărârea judecătorească definitivă și să meargă cu ea la direcția de taxe și impozite de la Primăria unde a achitat amenda și să depună o cerere de restituire a banilor, pe baza hotărârii”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina