fbpx

Președintele UNBR susține că europarlamentarul Rareș Bogdan a adus prejudicii de imagine profesiei de avocat

Președintele UNBR, Traian Briciu, a reacționat public la o afirmație a europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, despre care spune că adus prejudicii de imagine profesiei de avocat.

”Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii.

Dincolo de dezbaterea asupra pensiilor speciale,  problematică sensibilă a societății românești, afirmația este de natură să aducă prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci și justiției în general, pentru că avocatul este partener indispensabil al justiției prin lege., se arată în comunicatul UNBR

Traian Briciu

„Este regretabil că un  europarlamentar român lansează o atare idee cu privire la rolul avocatului în sistemul de justiție, cu atât mai mult cu cât a făcut aceste remarci într-un context în care vorbea de apărarea independenței justiției.

În primul rând, avocatul nu apără infractori sau infracțiuni, ci drepturile și libertățile cetățenilor.  Nu poate exista justiție independentă  fără avocați. Orice om are dreptul la apărare și niciun om nu poate fi numit infractor  înainte să fie condamnat în mod definitiv. Chiar și după acest moment, cel condamnat definitiv continuă să aibă drepturi în legătură cu modul de executare a pedepsei, cu condițiile de detenție, viața și sănătatea, drepturi care în mod legitim trebuie apărate într-o societate care se întemeiază pe statul de drept.

Avocatul nu poate fi un complice al clientului, el este dator să apere drepturile și libertățile legitime ale cetățenilor. Fără funcția apărării, exercitată de către avocat, eventuala pedeapsă nu ar avea fundament într-un proces echitabil.

Cine nu ține seama de aceste aspecte fundamentale ale legii,  nu cred că ar trebui să se pronunțe asupra problematicii sistemului judiciar!”, a spus avocatul Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

”Ne exprimăm speranța că aceste declarații au fost pur contextuale și din rațiuni de retorică, nereprezentând concepția reputatului politician asupra rolului și funcțiilor apărării în procesul penal. Uniunea Națională a Barourilor din România analizează cazul și urmează să fie luate măsurile care se impun potrivit legii.”, se mai arată în comunicat.

“E firesc ca reacția UNBR sa fie mai elegantă decât calificarea data de dl. europarlamentar profesiei noastre. Speram ca pe viitor acesta sa fie mai atent și sa nu uite ca reprezintă interesele României in UE. Astfel de declarații sunt specifice unui stat dictatorial, iar nu unui stat democratic”, a mentionat Calin Iuga, consilier in Baroul Cluj

Ce a zis mai exact Rareș Bogdan

Comments

comentarii

Lasă un răspuns