Jud. Denisa Băldean

Președintele CA Cluj despre grațiere: ”E necesară o analiză statistică riguroasă pe fiecare penitenciar”

Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, consideră că proiectul de grațiere trebuia să plece de la o analiză statistică riguroasă pentru a se vedea exact câți deținuți vor fi eliberați din fiecare penitenciar. Iar eliberarea prin grațiere fără alte măsuri luate de Stat nu va rezolva criza spațiilor din peniteciar, o spune judecătorul penalist Lucian Marian, noul purtător de cuvânt al Curții de Apel Cluj.

Conducerea CA Cluj a formulat un punct de vedere cu privire la proiectele de OUG privind modificarea Codurilor penale și grațierea, la solicitarea CSM, la fel ca celelalte Curți din țară.

Președintele Denisa Băldean a precizat că nu este justificată urgența și că s-a greșit că s-a mers pe calea Ordonanțelor de urgență și nu pe calea de drept comun a unor legi organice adoptate în Parlament.

Cu privire la proiectul de grațiere, Băldean a spus: ”Sunt și eu de acord, ca și alți judecători cu care am discutat, că era necesar să se plece de la o analiză statistică riguroasă pe fiecare penitenciar, să se vadă în concret la nivelul fiecărui penitenciar, aplicându-se aceste măsuri, pentru cine se poate aplica și care sunt cifrele care rezultă din aplicarea măsurii. Câți condamnați care execută pedepse ar fi eliberați prin aplicarea acestor măsuri. Și după aceea să se construiască un proiect de grațiere sau de amnistie.”

Conducerea Curții de Apel Cluj a primit datele statistice privitoare la Penitenciarul Gherla. ”S-a constatat că prin aplicarea acestei măsuri la Penitenciarul se ajunge la cifre extrem de mici, adică foarte puțini din cei care sunt încarcerați acolo ar fi eliberați. Și atunci am gândit că nu s-a realizat un studiu serios – și pentru un studiu serios e nevoie de un pic de timp – la nivelul tuturor penitenciarelor ca să vezi la ce cifre ajungi și până unde poți să te extinzi cu grațierea, câte infracțiuni trebuie să cuprinzi.”, a precizat Denisa Băldean.

Potrivit statisticilor, prin actualul proiect de OUG, la Penitenciarul Gherla ar fi 21 de deținuți grațiați și 16 cu vârsta de peste 60 de ani care ar beneficia de înjumătățirea pedepsei. În total sunt circa 800 de deținuți la Gherla. ”Mi se pare logic și în firea lucrurilor să pleci de aici și nu de sus să ajungi în jos să aplici măsura, înainte de a face un studiu pe penitenciare”, a conchis președintele CA Cluj.

Judecător în penal: ”Trebuie un studiu cu privire la rata de recidivă”

Judecător Lucian Marian

Noul purtător de cuvânt al Curții de Apel Cluj, judecătorul penalist Lucian Marian, arată că doar prin grațiere s-ar putea să nu se rezolve problema supraaglomerării din penitenciare: ”Dincolo de această măsură care se vrea imediată, pentru a soluționa o problemă, eu cred că ar trebui depuse eforturi concentrate, pentru că degeaba lași să iasă din penitenciar persoane care în mod imediat nu au perspective. Ar trebui să se studieze care este rata de recidivă, pentru că dacă rata de recidivă este foarte mare și tu nu ai programe de reinserție socială, eliberarea spațiilor din penitenciare este temporară și atunci peste câțiva ani ne vom lupta cu aceeași situație. Ar trebui ca măsurile să fie de mai multe feluri, nu doar asta, ca să eliberăm spații din penitenciare. Trebuie să se facă un studiu foarte serios cu privire la rata de recidivă. Eu lucrez în penal de 8 ani și am observat că cele mai multe cazuri sunt cu recidiviști”

Comments

comentarii

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care execută o pedeapsă de 6 ani în dosarul „Gala Bute”, la Penitenciarul Târgşor, solicită reducerea pedepsei.... Citește mai mult
O nouă trecere de pietoni va fi înființată pe strada Avram Iancu, la intersecția cu strada Kovacs Dezso.... Citește mai mult

Lasă un răspuns