fbpx

Parchetul Tribunalului Cluj anunță o avalanșă de plângeri din partea utilizatorilor OLX căzuți în plasa hackerilor

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj transmit că pe rolul parchetelor din judeţ şi din ţară există un număr ridicat de cauze penale înregistrate în care se reclamă săvârșirea unor infracțiuni informatice de tip phishing împotriva clienților platformei OLX, astfel că fac un apel public către oameni să fie mai atenți la ce mesaje și linkuri primesc.

”În perioada 2020-2021, au fost înregistrate în judeţul Cluj sute de dosare penale care privesc infracţiuni informatice de tip phishing, iar media de înregistrare în ultimele luni este de circa 10 dosare penale pe săptămână. Prejudiciile produse depășește valoarea de 120.000 euro până în prezent. Sumele de bani obţinute de atacatorii informatici sunt transferate în timp foarte scurt în conturi deschise la bănci din diferite state ale lumii, iar recuperarea lor este deosebit de dificilă. Într-o proporție covârșitoare, victimele atacatorilor sunt clienți ai platformei OLX care au primit link-uri în urma discuțiilor purtate prin aplicația WHATSAPP cu persoane necunoscute și au introdus datele cardurilor bancare pe paginile deschise.

Dorim să atragem atenția faptului că platforma OLX nu oferă un astfel de serviciu, iar atacatorii profită de lipsa de atenție și experiență a clienților platformei. Datele cardurilor bancare nu trebuie introduse pe site-uri necunoscute și neverificate, iar plățile online trebuie făcute prin metode sigure.

Facem un apel public la toate persoanele care folosesc platforma OLX și alte site-uri similare:

  1. să acorde o atenție deosebită în cazul în care poartă conversații cu persoane necunoscute
  2. să nu trimită acestora datele cardurilor bancare şi să nu le introducă pe pagini deschise prin link-uri primite în acest mod.
  3. să anunțe în cel mai scurt timp unitățile bancare emitente ale cardurilor și organele de poliție, dacă au fost victimele unor atacuri cibernetice.
  4. să păstreze copii ale tuturor conversațiilor purtate cu atacatorii şi ale actelor primite de la unitățile bancare şi să le pună la dispoziţia autorităţilor.

Dorim să informăm opinia publică despre faptul că în perioada pandemiei COVID-19, infracționalitatea informatică a cunoscut o creştere rapidă în contextul creșterii comerțului online de bunuri şi servicii.

Procurorii acordă o atenție ridicată acestui fenomen infracțional şi fac eforturi pentru descoperirea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate care profită de contextul pandemic global.”, a transmis biroul de presă al Parchetului clujean.

Comments

comentarii

Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult
Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!